Cardio oefeningen voor thuis – schema en oefeningen

Laatst bijgewerkt door Casper op maart 19, 2021

cardio-oefeningen-thuis

We zitten tegenwoordig steeds meer thuis. Soms gedwongen en soms vrijwillig. Je herkent het vast wel, je zet op je vrije dag je favoriete serie of game aan en voor je het weet is de dag alweer voorbij.

Nu is één dag niet natuurlijk geen ramp, maar wat als je dit enkele weken doet? Je zult vrij snel in vet massa aankomen en een slechte conditie krijgen. Dit wil je natuurlijk niet.

Ook is stilzitten niet erg gezond, en dus is het verstandig dat als je een dagje thuis blijft, of om een andere reden niet kunt sporten alsnog je cardio oefeningen te doen.

De minimale aanbevolen dagelijkse beweging is immers 10 duizend stappen per dag. Gelukkig zijn er oefeningen die wij thuis kunnen doen om toch aan beweging te komen.

Je kunt gewoon thuis je cardio doen zonder apparaten.

De 5 beste cardio oefeningen voor thuis

Thuis kun je genoeg cardio oefeningen doen. Hieronder vind je de 7 beste en bekendste oefeningen voor thuis.

De oefeningen verbeteren je conditie en stimuleren je vetbranding.

1. Burpees

Wellicht ken je deze oefening al, en waarschijnlijk heb je er ook nog eens een grote hekel aan. Je bent niet de enige.

Maar dat neemt niet weg dat het één van de meest effectieve cardio oefeningen is die jij thuis kunt uitvoeren.

Kom in de voorligsteun op handen en voeten alsof je een push-up gaat maken, vervolgens breng je je voeten richting je handen en spring je omhoog.

De burpee is een vrij intensieve oefening. Ik raad aan om 3-5 setjes te doen van elk 20-30 seconden.2. Jumping jacks

Zet je voeten op schouder breedte neer en spring vervolgens om je voeten van elkaar af te halen. Je armen neem je in de sprong mee naar boven. Blijf deze beweging vervolgens herhalen.3. schaduw boksen

Het ziet er wellicht een beetje raar uit. Maar ‘luchtboksen’ is een hele effectieve cardio oefening om fit te blijven en calorieën te verbranden. En dit kun je gewoon thuis doen. Je hebt hiervoor weinig ruimte nodig.

Thuis boksen is niet alleen effectieve manier om thuis cardio te doen, maar ook ook een erg leuke. Eventueel zou je dit kunnen uitbreiden door een bokszak op te hangen.4. Knieën heffen met arm inbreng

Wellicht ken je deze oefening wel van een warming-up. Je heft je knieën omhoog in rap tempo, tegelijkertijd zorg je ervoor dat je je armen mee zwaait om de oefening nog intensiever te maken.

Je blijft tijdens deze oefening op je plek staan, en hebt dus weinig ruimte nodig.

Een uitgebreidere uitleg van deze oefeningen vind je in het artikel: high knees uitvoering.5. Traplopen

Nog áltijd een van de meest effectieve cardio oefeningen: traplopen. Traplopen is niet alleen goed voor je conditie, maar ook je beenspieren worden getraind. Heb je geen trap thuis? zoek dan ergens een opstapje en stap op en af.


6. Step-ups

step-ups-oefening

Om step-ups als cardio oefening thuis te doen heb je een kleine en stevige verhoging nodig dat jouw lichaamsgewicht kan houden.

Wat je doet is op de verhoging stappen met één been en vervolgens de andere ernaast plaatsen. Hoe hoger je opstapt, hoe zwaarder deze cardio oefening zal worden.

7. Mountain climbers

mountain-climbers

Mountain climbers zijn een goede cardio oefening voor thuis, maar het kan tevens gezien worden als een krachtoefening. Het is een erg complete en veelzijdige oefening waar je enorm veel spieren tegelijk mee aanspreekt.

Daarnaast is het goed voor je conditie én verbrandt je er veel calorieën mee. Win-win dus!

Cardio training thuis schema

Met deze bovenstaande oefeningen kun jij je eigen cardio trainingsschema voor thuis maken. Doe al de bovenstaande oefeningen voor 30-45 seconden, pak 10 seconden rust, ga dan naar de volgende oefening.

Als je alle oefeningen hebt gehad is dit 1 ronde. Doe in totaal 3 rondes.

Herhaal deze training 3 keer per week en je zult merken dat je binnen no-time stukken fitter wordt. Je hebt nu je eigen cardio thuis work out! En dat zonder apparaten.

Meer cardio voor thuis

Hou je niet van deze intensieve oefeningen, maar doe jij liever je cardio op een apparaat? Geen probleem. Je hoeft geen grote en dure apparatuur aan te schaffen om thuis je cardio te kunnen doen.

Dit kan al met kleine apparaatjes zoals de mini stepper of zitfiets. Ook kun jij met de deskbike je cardio training doen terwijl je aan bureau zit.

Of wat te denken van een loopband voor onder je bureau? Bekijk onderstaande artikelen voor meer informatie.

Categorieën: Training

2 reacties

Ralph · maart 18, 2021 op 3:15 pm

Het is een erg complete en veelzijdige oefening waar je enorm veel spreken tegelijk mee aanspreekt.

    Casper · maart 19, 2021 op 6:20 am

    Bedankt voor het melden 👍, het is aangepast.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.