Cardio oefeningen voor thuis? Top 5 oefeningen & schema

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 9, 2023

cardio oefeningen voor thuis schema en tips
cardio oefeningen voor thuis schema en tips

Heb jij geen zin om naar de sportschool of naar buiten te gaan? Maar wil je wel aan je dagelijkse aanbevolen beweging komen? Of wil je thuis conditie opbouwen, maar heb je geen apparaten om op te sporten?

Geen enkel probleem! Er zijn namelijk voldoende cardio oefeningen voor thuis. Op deze pagina ontdek je de 5 beste oefeningen om thuis fit te worden met cardio. Ook bekijk je een effectief cardio training schema.

Voor alle cardio oefeningen die wij hier bespreken zijn geen apparaten nodig. Je kunt dus vandaag nog beginnen!

De 7 beste cardio oefeningen voor thuis

cardio-oefeningen-thuis

Thuis kun je genoeg cardio oefeningen doen. Hieronder vind je de 7 meest effectieve oefeningen voor thuis.

De oefeningen verbeteren je conditie en stimuleren je vetbranding.

1. Burpees

Wellicht ken je deze oefening al, en waarschijnlijk heb je er ook nog eens een grote hekel aan. Je bent niet de enige.

Maar dat neemt niet weg dat het één van de meest effectieve cardio oefeningen is die jij thuis kunt uitvoeren.

Kom in de voorligsteun op handen en voeten alsof je een push-up gaat maken, vervolgens breng je je voeten richting je handen en spring je omhoog.

De burpee is een vrij intensieve oefening. Ik raad aan om 3-5 setjes te doen van elk 20-30 seconden.


2. Jumping jacks

Zet je voeten op schouder breedte neer en spring vervolgens om je voeten van elkaar af te halen. Je armen neem je in de sprong mee naar boven. Blijf deze beweging vervolgens herhalen.


3. schaduw boksen

Het ziet er wellicht een beetje raar uit. Maar ‘luchtboksen’ is een hele effectieve cardio oefening om fit te blijven en calorieën te verbranden. En dit kun je gewoon thuis doen. Je hebt hiervoor weinig ruimte nodig.

Thuis boksen is niet alleen effectieve manier om thuis cardio te doen, maar ook ook een erg leuke. Eventueel zou je dit kunnen uitbreiden door een bokszak op te hangen.


4. Knieën heffen met arm inbreng

Wellicht ken je deze oefening wel van een warming-up. Je heft je knieën omhoog in rap tempo, tegelijkertijd zorg je ervoor dat je je armen mee zwaait om de oefening nog intensiever te maken.

Je blijft tijdens deze oefening op je plek staan, en hebt dus weinig ruimte nodig. Het is een uitstekende oefening als je wilt hardlopen thuis zonder loopband.

Een uitgebreidere uitleg van deze oefeningen vind je in het artikel: high knees uitvoering.


5. Traplopen

Nog áltijd een van de meest effectieve cardio oefeningen: traplopen. Traplopen is niet alleen goed voor je conditie, maar ook je beenspieren worden getraind.

Heb je geen trap thuis? Zoek dan ergens een opstapje en stap op en af. Ook kun je overwegen om een traploop apparaat aan te schaffen.


6. Step-ups

step-ups-oefening

Om step-ups als cardio oefening thuis te doen heb je een kleine en stevige verhoging nodig dat jouw lichaamsgewicht kan houden.

Wat je doet is op het stepbankje (of andere verhoging) stappen met één been en vervolgens de andere ernaast plaatsen. Hoe hoger je opstapt, hoe zwaarder deze cardio oefening zal worden.


7. Mountain climbers

mountain-climbers

Mountain climbers zijn een goede cardio oefening voor thuis, maar het kan tevens gezien worden als een krachtoefening. Het is een erg complete en veelzijdige oefening waar je enorm veel spieren tegelijk mee aanspreekt.

Daarnaast is het goed voor je conditie én verbrandt je er veel calorieën mee. Win-win dus!

Cardio training thuis schema

Met deze bovenstaande oefeningen kun jij je eigen cardio trainingsschema voor thuis maken. Doe al de bovenstaande oefeningen voor 30-45 seconden, pak 10 seconden rust, ga dan naar de volgende oefening.

Als je alle oefeningen hebt gehad is dit 1 ronde. Doe in totaal 3 rondes.

Herhaal deze training 3 keer per week en je zult merken dat je binnen no-time stukken fitter wordt. Je hebt nu je eigen cardio thuis work out! En dat zonder apparaten.

Mocht je de intensiteit willen opvoeren, dan kun je je schema uiteraard uitbreiden met meer cardio oefeningen.

Ook kun je de oefeningen langer uitvoeren of minder rust tussendoor pakken. Probeer iedere week wat progressie te boeken en je hebt een simpel maar effectief schema voor cardio thuis!

Meer cardio voor thuis

Houd je niet van deze intensieve oefeningen, maar doe jij liever je cardio op een apparaat? Geen probleem. Je hoeft geen grote en dure apparatuur aan te schaffen om thuis je cardio te kunnen doen.

Dit kan al met kleine apparaatjes zoals de mini stepper of stoelfiets. Ook kun jij met de deskbike je cardio training doen terwijl je aan bureau zit.

Of wat te denken van een loopband voor onder je bureau? Bekijk onderstaande artikelen voor meer informatie.


Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Ralph · maart 18, 2021 op 3:15 pm

Het is een erg complete en veelzijdige oefening waar je enorm veel spreken tegelijk mee aanspreekt.

    Casper · maart 19, 2021 op 6:20 am

    Bedankt voor het melden 👍, het is aangepast.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *