Aerobic step kopen? De beste 7 fitness stepbankjes!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op juli 1, 2023

aerobic_step_kopen
aerobic_step_kopen

Wil je een aerobic step kopen? In deze koopgids ontdek je wat de beste fitness steps zijn, wat de voordelen ervan zijn én welke oefeningen je met een stepbankje kunt doen.

Daarnaast ontdek je waar je op moet letten bij het kopen, zodat je een miskoop voorkomt.

Wat is een aerobic step?

Je zult ‘m ongetwijfeld wel eens hebben zien liggen bij jou in de sportschool, of bij iemand thuis.

De step is een trainingstool dat voor verschillende vormen van training gebruikt kan worden.

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de voordelen, trainingen én aandachtspunten bij het kopen.

Om te beginnen is het goed om te weten dat er veel synoniemen voor dit trainingshulpje zijn.

Een aerobic step wordt bijvoorbeeld ook wel een aerobic stepper genoemd. De meest voorkomende zijn:

 • Step-aerobics
 • Aerobic step
 • Fitness stepbank
 • Stepbankje
 • Fitness step

Step aerobics kopen? De belangrijkste aandachtspunten

De steps zijn er in verschillende soorten, maten en gewichten. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen, zodat je een miskoop voorkomt.

Maximaal belastbaar gewicht

step-aerobics

Als je van plan bent om alleen met je eigen lichaamsgewicht te gaan trainen, hoef je hier minder op te letten. De maximale belastbaarheid kun je dan slechts zien als een indicatie voor de duurzaamheid.

Echter, als je van plan bent om de step aerobic voor krachttraining met gewichten te gaan gebruiken, is dit zeker een punt om op te letten.

Veel modellen zijn bijvoorbeeld ”slechts” belastbaar tot 100 kg, waardoor je mogelijk beperkt bent in de gewichten die je kunt gebruiken. Het is daarom aanbevolen om te kiezen voor een aerobic stepper die zwaar belastbaar is.

Oppervlakte van het bankje

Een minimale grootte van 70×30 cm is voor de meeste oefeningen aanbevolen, zodat je genoeg bewegingsvrijheid hebt.

Voldoende grip

De meeste aerobic steps hebben ribbels aan de bovenkant, wat er voor zorgt dat je voldoende grip hebt.

Dit resulteert erin dat je op een veilige manier kunt trainen. Ook de grip aan de onderzijde van het bankje is uiteraard belangrijk voor een veilige training.

Stabiliteit

Dit punt spreekt natuurlijk voor zich. De stabiliteit is belangrijk voor de veiligheid én zorgt ervoor dat jij je oefeningen zo goed mogelijk uit kunt voeren.

In hoogte verstelbaar

Bijna alle aerobic steppers zijn ze wel in hoogte verstelbaar. Het is belangrijk dat ze snel en gemakkelijk te verstellen zijn.

Uiteraard moet je er ook op letten dat je het bankje op de voor jou gewenste hoogtes in kunt stellen.

Hoe gemakkelijk te verplaatsen?

Niemand zit te wachten op een lomp apparaat dat lastig te verplaatsen is. Nee, na het gebruik wil je de fitness step gemakkelijk en snel weer op kunnen ruimen.

Ook tijdens het trainen heb je het liefst een aerobic step waarmee je gemakkelijk van plek kunt wisselen zo nodig.

Wellicht wil je ‘m zelfs wel meenemen, om samen te trainen met je vriend(innen). In dat geval is het natuurlijk zeer gewenst dat hij gemakkelijk te vervoeren is.

Prijs-kwaliteitverhouding

Laten we er vooral niet omheen draaien dat ook de prijs belangrijk is bij de aankoop van een step. Natuurlijk is de kwaliteit nóg belangrijker, je wilt waar krijgen voor je geld.

Omdat de aerobic steppers voor uiteenlopende prijzen verkrijgbaar zijn, valt het niet altijd mee om de beste koop te vinden.. Daarom helpen we jou hier graag een handje mee.

Beste aerobic steps om te kopen

Wanneer je een step-aerobics gaat kopen heb je de keus uit verschillende soorten modellen. Maar welke is nou de beste en welke moet je kopen?

Mede op basis van de bovenstaande aandachtspunten zochten wij het voor je uit. Hieronder vind je de beste steps:

1. Beste voor thuis – VirtuFit aerobic-step

virtufitstep

Deze fraaie step is voorzien van een antislip laag aan zowel de onderkant als aan het bovenvlak, wat voorkomt dat step wegglijdt tijdens je oefeningen.

Daarnaast is de VirtuFit step verstelbaar in 3 verschillende hoogtes: 12, 17 en 23 cm. Dit biedt dus meer dan voldoende trainingsmogelijkheden, zodat jij jezelf kunt blijven uitdagen.

De step-aerobics is geschikt voor zowel professioneel als voor thuisgebruik. Het gaat hier namelijk om een heel stevig bankje, die zwaar en intensief belastbaar is.

Het maximaal belastbaar gewicht is 110 kg, wat net iets boven het gemiddelde ligt. Voor de meesten is dit meer dan genoeg en biedt het zelfs de mogelijkheid om met extra gewicht te trainen.

Hoewel deze step heel stabiel is, weegt hij slechts 4 kilo. Door het lichte gewicht pak je ‘m dus heel makkelijk op en berg je ‘m na gebruik weer razendsnel op.

Er is veel rekening gehouden met het gemak voor jou als gebruiker. De gemakkelijke verstelbaarheid laat dit bijvoorbeeld goed merken.

Kortom; dit is een mooie, stevige en veilige step van goede kwaliteit. En dat terwijl hij verkrijgbaar is voor een hele mooie prijs!

Een absolute aanrader dus. Via de knop hieronder bekijk je de laagste prijs:
2. Beste allround step – Reebok step

reebok-step

De Reebok stepbank is een step van hoge kwaliteit en staat doorgaans bekend als het beste model. Dat komt onder andere vanwege de immense populariteit van dit bankje.

Al jarenlang is de Reebok step namelijk een best-seller. Hij voldoet aan alle trainingswensen die je mag verwachten, is verstelbaar in 3 hoogtes en biedt voldoende grip en comfort.

Bovendien kun je kiezen uit verschillende kleuren. Er is ruime keuze uit allerlei kleur variaties. Kies dus voor de kleuren combinatie die het beste bij jou past!

Deze step is belastbaar tot een gewicht van 110 kilo. Je mag daarom uitgaan van een stevig en betrouwbaar bankje, waar je met een gerust hart zwaar op kunt trainen.

Hij is enorm stabiel en het verstellen gaat heel gemakkelijk. Al deze mooie eigenschappen en voordelen zorgen ervoor dat je de aerobic step van Reebok enorm vaak terugziet in professionele sportruimtes.

Klik hieronder voor meer informatie en de beste huidige prijs:
3. Beste professionele step- Smart Step van Les Mills

aerobic_smart_step

Ook deze professionele step van Les Milss is voorzien van een anti-slip laag, aan zowel de onderkant als de bovenkant. Deze step-aerobics biedt voldoende stabiliteit en kun je instellen op meerdere hoogtes.

De Smart Step is ontworpen door Les Mills, het bedrijf dat Bodystep introduceerde. Dat schept hoge verwachtingen van dit fitness stepbankje, aangezien je ervan uit mag gaan dat zij weten waar ze het over hebben.

Gelukkig maakt deze aerobic step de verwachtingen meer dan waar. Les Mills weet precies wat er bij zo’n training nodig is. Bij het ontwerp is hier allemaal rekening mee gehouden.

Zelfs grote fitnessketens in Nederland gebruiken deze steps vaak voor groepslessen, omdat zij vertrouwen hebben in dit stuk materiaal.

Wat opvallend is aan deze aerobic stepper, is het hoge belastbare gewicht. Je kunt ‘m belasten tot maar liefst 150 kilo! Je kunt je voorstellen dat dit enorm zwaar is voor zo’n bankje. Hiermee is het bijvoorbeeld even zwaar belastbaar als de gemiddelde loopband!

Niet slecht voor een bankje dat zelf nog geen 9 kilo weegt.. Je mag dan ook absolute stevigheid en duurzaamheid verwachten. Vertrouwen in het materiaal is heel belangrijk bij het trainen.. En dat zit met de aerobic step van Les Mills wel goed.
4. Tunturi Aerobic Step Easy – Beste goedkope aerobic step

tunturi_aerobic_step_easy

Als je zoekt naar een degelijke aerobic step met een scherpe prijs, is de Tunturi Step Easy een meer dan prima keus.

Hij is lekker compact en komt thuis dus heel goed van pas. Door het kleinere formaat berg je ‘m bovendien ook snel en eenvoudig op. In de kast, onder de bank, of zelfs onder het bed.. Allemaal geen enkel probleem.

Ondanks het feit dat hij wat compacter is, kun je ‘m wel ”gewoon” tot 100 kilo belasten, waardoor je er intensief op kan trainen. Bovendien is ook het oppervlak lang genoeg om voluit te trainen.

Hij is verstelbaar in 2 verschillende standen. Met de afneembare onderdelen aan de onderkant maak je ‘m gemakkelijk hoger of juist lager.

De gebruikerservaringen zijn erg positief over dit kleine trainingsmaatje.. De Tunturi Aerobic Step Easy krijgt namelijk een beoordeling van een 4,6 uit de 5.. Lang niet slecht!

Mocht je zelf de ervaringen en/of de laagste prijs willen bekijken, klik dan even op de onderstaande knop:
5. Tunturi Compact Step – beste met compact formaat

tunturi_compact_aerobic_step

Als je pas écht een compact model zoekt, dan is er helaas niet heel veel keus.. Stel je wilt een aerobic step regelmatig vervoeren, dan is een groter formaat alles behalve gewenst.

Goed nieuws! Er is namelijk een heel compact fitness stepje beschikbaar van het respectabele Finse fitnessmerk Tunturi.

Deze aerobic step is slechts 31 cm breed en 11 cm hoog. De hoogtes kun je tevens verstellen, tot maximaal 20 cm.

Hij weegt zelf slechts 4 kilo, waardoor je ‘m dus makkelijk (met 1 hand) oppakt en meeneemt.

Nu komt natuurlijk al snel de gedachte naar boven dat het compacte formaat nadelige gevolgen heeft voor de stabiliteit en daarmee dus ook de veiligheid..

Maar wees gerust, niets is minder waar. Zelfs deze kleine jongen is namelijk tot maar liefst 100 kg belastbaar.

Ook voor de prijs hoef je ‘m trouwens niet te laten liggen. Zeker niet als je profiteert van de kortingspagina via de onderstaande knop:
6. Hurricane Nutrition Step

hurricane_nutrition_fitness_step

Als je met gewichten gaat trainen wil je het liefst een stevige step hebben. Het nadeel van de meeste stevige uitvoeringen is echter dat zelf vrij zwaar zijn.

Deze aerobic step van Hurricane is echter lekker licht, ondanks dat hij wel een draaglast van maar liefst 150 kg aan kan..

Uiteraard is hij verstelbaar in verschillende hoogtes, zodat je een breed scala aan oefeningen uit kan voeren. Aan de onderkant van de tool zit een anti-slip laag. En ook is er rekening mee gehouden dat hij geen krassen kan achterlaten op je vloer. Dat zou namelijk zonde zijn.

Je kunt ‘m op vrijwel iedere ondergrond veilig gebruiken, wat het een heel goed stepbankje maakt. Hij heeft al behoorlijk wat gebruikerservaringen en is dan ook best populair. Het is niet de allergoedkoopste, maar biedt wel een sterke kwaliteit.
7. W.O.D Fitness Step Pro

wod_fitness_step_pro

Deze step is belastbaar tot 110 kg, wat voor de meesten voldoende is. Je kan ‘m in 3 hoogtes gebruiken; 12, 17 en 23 cm. Vrijwel alle oefeningen kun je er dus eenvoudig op uitvoeren.

Het kliksysteem werkt erg simpel en snel, waardoor je nauwelijks tot geen tijd kwijt bent aan het verstellen van de hoogtes.

Zelf weegt deze jongen 2,7 kg schoon aan de haak. Oppakken, verplaatsen en meenemen is dus erg eenvoudig. Dat deze variant enorm populair is, is wel af te lezen aan alle ervaringen. Bovendien zijn deze ervaringen ook nog eens hartstikke positief.

Op basis van 43 reviews wordt hij beoordeeld met een gemiddelde score van bijna 5/5 sterren! Een erg mooie score dus.
Trainen met een aerobic step

Dit trainingsmaatje is multifunctioneel te gebruiken. Hieronder ontdek je voor welke trainingsvormen de fitness step het meest gebruikt wordt.

Krachttraining

step-aerobic-training

De meeste fitness fanaten zullen het ‘stepbankje’ kennen als een middel dat regelmatig gebruikt wordt bij bepaalde krachtoefeningen.

Het meest worden ze gebruikt voor beenspieroefeningen. Maar je kunt er ook je bovenlichaam mee trainen, denk bijvoorbeeld aan push-ups. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos groot.

Later in dit artikel vind je een aantal effectieve krachtoefeningen met de aerobic stepper.

Cardio

Naast krachtoefeningen kun je er ook een effectieve cardio training mee doen.

Op het gebied van cardio komt het vooral goed van pas bij step aerobics, een bekende trainingsvorm waarin het stepbankje een centrale rol heeft.

Deze trainingsvorm wordt bij veel sportscholen als groepsles aangeboden, maar ook voor thuis is deze workout populair. Het is vooral handig dat je naast het stepbankje vrijwel niets nodig hebt.

Vooral om fit te worden en af te vallen is deze workout zeer effectief. Met een goede step-aerobics training verbrandt je al snel zo’n 400-450 calorieën per uur.

Bodystep

Bodystep is ook een bekende vorm van training. Dit is een groepstraining waarbij de deelnemers onder leiding staan van een instructeur en op de instructies en muziek bewegen.

Tijdens de training zal de intensiteit steeds veranderen. Dit kun je dus vergelijken met een soort intervaltraining. Deze trainingsvorm is al jarenlang een succesformule.

Al sinds de jaren 80 worden deze lessen gegeven en ze zijn nog altijd even populair. Vooral onder vrouwen is dit een geliefde vorm van bewegen, maar er zijn ook genoeg mannen die er aan meedoen.

Als je wilt beginnen met Bodystep kun je er voor kiezen om te zoeken naar een sportschool bij jou in de buurt die de lessen verzorgen. Óf je kunt een aerobic step aanschaffen voor thuis.

De workouts kun je vaak gewoon vinden op Youtube en zo kun je dus op je eigen niveau aan de slag. Met de trainingen bouw je zowel kracht als conditie op.

Voordelen van een aerobic step ✅

 1. Multifunctioneel in gebruik
 2. Erg geschikt om thuis te gebruiken
 3. Lichtgewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen
 4. In hoogte verstelbaar, dus veel trainingsmogelijkheden
 5. Met het stepbankje train je zowel kracht als conditie
 6. Goedkoop vergeleken met ander trainingsmateriaal

Waar koop ik een aerobic step?

Een aerobic stepbankje is tegenwoordig bij veel (sport)winkels verkrijgbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld grote sportwinkels zoals Decathlon.

Maar zelfs winkels met een beperkter aanbod op het gebied van sportartikelen verkopen de bankjes regelmatig. Zo zijn er zelfs winkels zoals de Lidl, Aldi en Action die een stepbankje zo nu en dan aanbieden.

Nu is het wel zo dat de kwaliteit bij winkels zoals de Action vaak wat lager ligt. En omdat de A-merken goede stepbankjes voor lage prijzen aanbieden raden we aan om daar voor te kiezen.

Bij de onderstaande winkels vergelijk je het beste aanbod:

Oefeningen op het fitness stepbankje

Zoals belooft vind je hieronder voorbeelden van oefeningen met de aerobic-step. Deze oefeningen kun jij thuis ook gemakkelijk uitvoeren.

1. Calf raises

De calf raise is een populaire oefening die eenvoudig met de step-aerobics uitgevoerd kan worden. Deze is hiervoor namelijk ideaal.

De calf raise is één van de beste oefeningen die je voor je kuiten kunt doen. Bovendien is de uitvoering ook vrij simpel:

 • Je gaat op de step staan waarbij je je hak vrij laat.
 • Ga tot iets voorbij je tenen op het oppervlak staan en vervolgens zak je naar beneden waaarbij je je kuiten op spanning houdt.
 • Kom weer omhoog, span je kuiten volledig aan en houd dit voor enkele tellen vast, om vervolgens de beweging te herhalen.

Voor beginners is het aangeraden je ergens aan vast te houden, maar als je eenmaal gewend bent met de oefening kun je het proberen met je handen vrij, of zelfs met extra gewicht.

Voor extra gewicht kun je bijvoorbeeld verstelbare dumbbells vasthouden. Je kunt er ook voor kiezen om de oefening op 1 been tegelijk uit te voeren. Dit maakt de oefening een stukje zwaarder.2. Glute bridge (kracht)

Dit is één van de meest effectieve oefeningen die je kunt doen voor je hamstrings en bilspieren. Als je budget wat groter is, kun je er ook voor kiezen deze oefening met een hip thrust machine uit te voeren.

 • Ga met je rug op de grond liggen en zet je hakken op de step-aerobics. Je kunt er ook voor kiezen om je voeten plat neer te zetten.
 • Vervolgens druk je je heupen omhoog terwijl je je onderrug en buikspieren op spanning houdt.

Ook deze oefening kun je zwaarder maken door een gewicht beet te houden, of door één been op de step te laten leunen.3. Step aerobic push-up

De push-up kennen we natuurlijk allemaal. De step kun je hiervoor op twee manieren voor gebruiken:

 • Één manier is om je voeten op de step neer te zetten en vervolgens de push-up uit te voeren zoals je gewend bent. Door deze houding (je ligt schuin naar beneden) zul je meer kracht uit je schouders moeten halen, waardoor je deze extra traint.
 • Een andere manier is door je handen op het platte vlak de aerobic step te plaatsen, om jezelf vervolgens op te drukken. Om het jezelf zwaarder te maken kun je variëren in de stand van je handen.


Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen biedt de step aerobic je genoeg mogelijkheden om een leuke en effectieve workout uit te voeren.

Of je nou groepslessen bodystep volgt, of thuis aan de slag gaat, het is een erg leuke manier van functioneel trainen. Een eigen stepbankje is een must-have als je thuis wilt beginnen.

Nu je weet waar je op moet letten en wat de beste aerobic steppers zijn, kun jij de beste koop doen. Alvast veel succes met je aankoop, je trainingen en je fysieke doel(en)!
Veelgestelde vragen

Wat is de beste aerobic step?

Welke aerobic step jij het beste kunt kopen hangt af van je wensen, budget en trainingsdoeleinden. In dit artikel hebben wij de meest geschikte stepbankjes voor iedere situatie uitgekozen. Neem dus even een kijkje in de top 7 op deze pagina.

Kan je afvallen met een aerobic step?

Afhankelijk van hoe je het stepbankje gebruikt is het zeer geschikt voor afvallen. Je kunt er zowel krachttraining als cardiovasculaire training mee doen, waarmee je met beiden veel calorieën verbrandt.

Hoeveel kost een aerobic step?

De prijzen van aerobic steps beginnen rond de 33 euro en lopen op tot zo’n 140 euro. Gemiddeld kost een goede aerobic step op dit moment zo’n 45 euro.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *