Wat is functioneel trainen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 13, 2024

functioneel trainen
functioneel trainen

Wat is functioneel trainen? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Daarom vind je hier een complete uitleg met alle ins en outs.

Na het lezen van dit artikel weet jij exact wat functional training is én wat je er voor nodig hebt.

Betekenis van functioneel trainen

functioneel-trainen

Functioneel trainen wordt ook vaak aangeduid als functional training. Het is een vrij groot begrip. Hiermee worden trainingen verstaan waarbij je je hele lichaam mee traint.

Bij de trainingen werk je aan je conditie, uithoudingsvermogen én kracht.

Naast deze 3 zijn er nog een aantal aspecten waar je aan werkt:

  • Balans
  • Explosiviteit
  • Coördinatie
  • Flexibiliteit

Nu snap je waarschijnlijk wel waarom dit functioneel trainen heet. Het is een erg effectieve manier van sporten.

Een functional training bestaat doorgaans uit de volgende elementen:

  • Warming up (eventueel met foamroller)
  • Krachtoefeningen
  • Speed & agility (looptraining)
  • Cooling down

Rompstabiliteit

buikspieren

Er word bij functional training veel aandacht gegeven aan het verbeteren van de rompstabiliteit, oftewel core stability.

Dit is belangrijk omdat het zorgt voor minder blessures, een betere houding en betere sportprestaties.

Bovendien kun je met een sterkere romp meer kracht leveren bij diverse oefeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de squat, push-ups en optrekken.

Ook zal het voorkomen dat bepaalde spiergroepen in je lichaam moeten gaan overcompenseren, wat vervolgens weer kan leiden tot vervelende blessures.

Efficiënte trainingsvorm

Functional training erg efficiënt omdat je aan een paar trainingen per week al voldoende hebt. Daarnaast is de gemiddelde duur van zo’n training erg kort.

De efficiëntie is tevens een van de redenen waarom functional training zo populair is.

Crossfit

functionaltraining

Crossfit is de bekendste vorm van functional training. Dit wordt steeds populairder omdat steeds meer mensen er het nut van in beginnen te zien.

Crossfit wordt zowel op professioneel als op recreanten niveau beoefend. De crossfit rig en andere crossfit materialen vind je dan ook terug in steeds meer sportscholen.

Bootcamp als functionele training

Na crossfit is bootcamp de bekendste vorm van functioneel trainen. De afgelopen jaren was dit een ware hype in Nederland.

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen lopen in een grote groep. Vaak wordt een stuk hardlopen afgewisseld met oefeningen.

De oefeningen zijn zowele functionele loopoefeningen als spierversterkende oefeningen.

Het kan gedaan worden met enkel je eigen lichaamsgewicht of gebruik worden gemaakt van objecten die je onderweg tegenkomt.

Maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van speciaal bootcamp materiaal om de functional training zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Voor wie is functioneel training een aanrader?

Functioneel trainen is voor iedereen: Jong of oud, man of vrouw, het maakt allemaal niet uit. Iedereen kan het namelijk doen op zijn eigen niveau.

Elk gezond persoon kan dus beginnen. Veel sportscholen bieden bijvoorbeeld lessen aan. Maar je kunt ook gewoon thuis beginnen met oefeningen.

Wat heb ik nodig?

In principe heb je voor een funtionele training niks nodig. Je kunt alle krachtoefeningen met je eigen lichaams gewicht doen en voor de loopoefeningen heb je ook niks nodig.

Het enige wat je dus écht nodig hebt is een gezonde dosis motivatie. Maar het is natuurlijk wél aangeraden om gebruik te maken van wat materiaal.

Materiaal

stroops-elastiek

Hieronder zie je veelgebruikte materialen tijdens functionele trainingen:

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Naast deze materialen zijn er nog veel meer die voor de trainingen gebruikt kunnen worden.

bag-bulgarian-man

In principe zou je zelf buiten in de natuurlijk een functionele training kunnen doen. Bootcamp is hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van.

Functioneel trainen zonder materiaal

Train je liever zonder materiaal? Dat is ook erg goed mogelijk. Als je eenmaal wat meer ervaring hebt dan geniet de voorkeur om gebruik te maken van trainingsmateriaal, maar dit is niet noodzakelijk.

Je kunt ook prima zonder.

Goede oefeningen waarbij er geen tools aan te pas komen zijn onder andere push-ups, burpees, mountain climbers, squats en lunges.

Ook worden er vaak sprintjes getrokken een specifieke loopoefeningen uitgevoerd.



💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *