AMRAP | Doen of niet?

Laatst bijgewerkt door Casper op februari 8, 2021

amprap-crossfit
amprap-crossfit

AMRAP is een vrij nieuw begrip. Crossfit heeft de afgelopen jaren de fitnesswereld enorm veranderd.

Een aantal jaar geleden zaten we nog allemaal met onze kont op een fitnessapparaat geïsoleerde spieroefeningen te doen.

Nu springen we op boxes, we rennen op loopbanden, roeien op roeitrainers, gooien met medicijnballen en smijten met gewichten. Niet alleen de manier van trainen is veranderd, ook de taal die we gebruiken in de sportscholen is geëvolueerd.

Wat dacht je van de termen HIIT, wod (workout of the day), Tabata, emom en amrap? AMRAP zeg je? Wat is dat dan?

Wat is amrap?

De term AMRAP komt dus uit de Crossfit wereld. Het is een afkorting die staat voor ‘as many reps as possible’.

Dit betekent in de praktijk dat je een bepaalde oefening, of een circuit van oefeningen zo vaak mogelijk uitvoert in een bepaalde tijd. Meestal duurt zo’n workout (of wod) tussen de 15 en 25 minuten.

In de Crossfit wereld bestaan er zogenaamde benchmark wod’s. Deze workouts hebben een naam. Een befaamde amrap workout is Cindy, deze workout duurt 20 minuten.

In deze tijd moet je zoveel mogelijk rondes doen van 5 pull-ups, 10 push-ups en 15 airsquats. Tijdens de workout hou je bij op hoeveel rondes je zit. Als de tijd erop zit geldt het aantal rondes en het aantal reps in de laatste ronde.

Cindy is slechts een voorbeeld, er bestaan nog veel meer workouts. Je kunt zelf natuurlijk ook een goede training bedenken!


Wat zijn de voordelen van amrap?

De amrap methode is een populaire fitness methode geworden. Je kan het zien als een high intensity training. De voordelen van een high intensity training zijn legio.

Zo is het een hele goede conditie programma die toegankelijk voor iedereen, want je past het toe op je eigen mate van fitheid. Het is een hele goede methode om vet te verbranden, want je krijgt er een enorme afterburn van.

Een amrap is bovendien toepasbaar op alle manieren van trainen, met lichaamsgewicht, met losse halters, op fitness toestellen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat is de invloed op spiergroei?

amrap

De amrap methode is vooral een conditioneringstraining. Een training dus om je conditie te verbeteren.

Maar als je tijdens de amrap training met gewichten traint is het een logisch gevolg dat het ook zorgt voor het opbouwen van spiermassa.

Bovendien is het een zeer goede trainingsmethode om het lichaams vetpercentage te verlagen. Hierdoor verandert de samenstelling van je lijf en zullen de spieren die gebouwd worden beter zichtbaar worden.Bekijk ook:

Beste crossfit materiaal >>

Categorieën: Training

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *