Welke spieren train je met planken?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 29, 2023

welke spieren train je met planken
welke spieren train je met planken

Het lijkt misschien eenvoudig, maar planken is een serieuze full-body workout die verschillende spiergroepen activeert.

Laten we eens kijken naar welke spieren je traint tijdens een plank-oefening.

Wat train je met planken?

Wat train je met planken

Planken is als een veelzijdige oefening voor voor spieren in je lichaam. De oefening richt zich met name op je onderlichaam. Dit zijn de spiergroepen die je aan het werk zet:

  • Core spieren
  • Onderrugspieren
  • Heupspieren
  • Bilspieren
  • Schouderspieren
  • Borstspieren
  • Beenspieren

Core spieren

Laten we beginnen met de kern van de zaak – je core! Planken is dé manier om je buikspieren te laten voelen dat ze leven.

Je lichaam vereist dat je buikspieren zich strak houden tijdens het planken, terwijl de obliques je helpen om draaibewegingen te controleren. En dan is er nog de transversus abdominis, die als een natuurlijke korset werkt om je rug te ondersteunen.

Onderrugspieren

Planken is niet alleen voor je voorkant. Terwijl je je core aanspant, werken je onderrugspieren hard om je rug stabiel te houden. Sterke onderrugspieren kunnen rugpijn helpen voorkomen.

Heupspieren

Denk aan de spieren aan de voorkant van je heupen die je buigen en strekken als je je benen omhoog en omlaag beweegt.

Terwijl je je heupen optilt tijdens een plank, spannen deze spieren aan en helpen ze je heupen stabiel te houden.

Bilspieren

planken voor buikspieren

Je bilspieren, ofwel glutes, krijgen ook een workout tijdens het planken. Ze werken samen met je heupbuigers om je heupen in lijn te houden en voorkomen dat ze te laag zakken.

Schouderspieren

Je deltaspieren en trapezius in je schouders doen mee om je bovenlichaam stabiel te houden terwijl je op je onderarmen of handen leunt.

Borstspieren

Als je je bovenlichaam opgetild houdt, spannen je borstspieren aan om je borstbeen omhoog te houden en je bovenlichaam in lijn te houden.

Beenspieren

Je bovenbeenspieren (quadriceps) en achterbeenspieren (hamstrings) spannen aan om je benen gestrekt te houden en je lichaam in één lijn te houden.

Waarom planken?

Waarom planken

Waarom planken als er zoveel andere oefeningen zijn? Nou, planken is een complete package deal. Het traint je hele core, verbetert je houding, stabiliteit en kan je helpen om blessures te voorkomen.

Helemaal als je je aan een plank schema houd. Daarnaast is het geweldig voor je ruggezondheid en is het een low-impact oefening die je gemakkelijk thuis of in de sportschool kunt doen.

Voor meer uitdaging kan je eventueel ook nog de reverse plank of de plank challenge uitvoeren.

Dus, de volgende keer dat je aan het planken bent, onthoud dan dat je niet alleen je buikspieren traint, maar ook een hele reeks andere spieren activeert.

Houd je vorm vast, blijf regelmatig planken en geniet van de voordelen van deze eenvoudige, maar effectieve oefening!


Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *