Clubbells kopen? Tips, training & beste koop

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 13, 2024

clubbells kopen
clubbells kopen

(Indian) clubbells zijn een relatief nieuw trainingsmiddel. Het wordt door steeds meer mensen erkend als een leuke en efficiënte manier van trainen.

Maar wat is nou precies het nut van deze ‘pegels’? Hoe gebruik je ze?

En welke kun je het beste kopen?

Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Wat zijn Clubbells?

Clubbells zijn pegel-vormige gewichten, waarmee je met name zwaaibewegingen maakt. Ze zijn effectief voor krachtopbouw, coördinatie en rompstabiliteit.

clubbell

Soortgelijke gewichten werden vroeger al gebruikt, maar zijn nu in een modern jasje gestoken. Tegenwoordig worden deze gewichten dus verkocht onder de naam clubbells.

Toen ik ze voor de eerste keer zag moest ik meteen denken aan bowling kegels. In de functional training wereld worden er steeds weer nieuwe innovatieve manieren van trainen ontdekt.

De clubbells zijn hier een mooi voorbeeld van.

Veel mensen waren in het begin nog een beetje sceptisch over deze trainingtools. Net zoals dat jaren geleden met kettlebells het geval was.

Echter waren wij wél positief verrast over de vele voordelen die de clubbells bieden.

Verschillende gewichten

De clubbells zijn gemaakt uit een combinatie van staal en gietijzer. Ze zijn over het algemeen verkrijgbaar in de volgende gewichten: 2, 4, 6, 8, 10 ,12, 15 en 20 kg.

Van sommige merken kun je ze kopen van 0,8 kg en 1,9 kg. Voor beginners is het aangeraden om met een wat lager gewicht te beginnen, om het vervolgens rustig op te bouwen.

Het is dus handig om meerdere gewichten tot je beschikking te hebben.

De grootste voordelen van clubbells

indian-clubbell-training

Wat maakt deze manier van trainen nou zo goed? Het is vooral een combinatie van deze voordelen:

  • Sterkere schouders: Voor de schouderspieren is het trainen met de clubbells erg goed, aangezien je ze bij bijna elke clubbell oefening traint. Naast de kracht die je ermee opbouwt is het ook nog eens goed voor de schouder mobiliteit.
  • Gripkracht: Doordat je de clubbell constant vast moet blijven houden tijdens het zwaaien en bewegen worden je handen en onderarm spieren erg sterk. Dit resulteert in een betere gripkracht.
  • Full body workout: Gezien de vele oefeningen die je ermee kunt doen, kun je er je hele lichaam mee trainen. Naast je bovenlichaam is het ook mogelijk om je benen sterker te maken met behulp van de clubbells.
  • Nieuwe manier van trainen: Voor de meeste mensen zal deze trainingsvorm nieuw zijn. Dit maakt het dus een leuke nieuwe uitdaging.
  • Lichaam uitdagen: Omdat je lichaam zich weer moet aanpassen aan deze nieuwe trainingsmaterialen zal je opnieuw uitgedaagd worden. Zo’n nieuwe impuls zal je fysieke prestaties weer doen bevorderen.
  • Versterken de pezen en gewrichten: Naast de spierkracht zal het ook de pezen en gewrichten aanzienlijk versterken. Genoeg redenen om te beginnen dus!

Trainen met een Indian clubbell

clubbells-zijkant

Clubbells zijn met name erg populair onder honkballers, tennissers, golfers en vechtsporters. Dit omdat de zwaai beweging goed nagebootst kan worden. Maar ook crossfitters en functional trainers plukken de vruchten van deze trainingen.

Wat de trainingen betreft kun je met de clubbells erg variëren. Vooral voor het swing en zwaai werk komen de clubbells goed tot hun recht. Maar eigenlijk kun je er wel bijna elke krachtoefening mee doen die je maar kunt bedenken.

Elke oefening die je ook met dumbbells kunt doen, kan je ook met de indian clubbells uitvoeren.

Het idee erachter is dat je met deze pegels terug gaat naar het idee hoe krachttraining oorspronkelijk is begonnen. Deze manier van trainen is dan ook al eeuwen oud en is nu weer helemaal terug van weggeweest.

Ze hebben een bolletje aan de bovenkant wat er voor zorgt dat ze makkelijk beet te houden zijn en door de platte onderkant kun je ze ook gemakkelijk neerzetten.

clubbell-onderkant

Sommige oefeningen zullen in het begin best moeilijk lijken. Maar de meeste mensen beheersen de swing oefeningen redelijk snel na enige oefening.

In de video hieronder zie je een handje vol oefeningen ter inspiratie. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is met de clubbells.

Waar te koop?

clubbells

Indian clubbells zijn vrij zeldzaam en op niet veel webshops te bestellen. Er zijn slechts een paar winkels die ze aanbieden. Hieronder vergelijk je het beste aanbod:
Meer trainingsmateriaal

Naast de clubbells bestaat er nog veel meer innovatief trainingsmateriaal waarmee jij je trainingen naar een hoger niveau kunt tillen.

Meer lezen over functional training materiaal? Bekijk dan de volgende artikelen:


Categorieën: MateriaalTraining

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *