Battle rope / fitness touw kopen? Beste ropes en oefeningen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 16, 2024

de beste fitness ropes

Wil je een battle rope kopen? Hier vind je de beste battle ropes en oefeningen met extra tips.

Battle ropes staan ook wel bekend als fitness touw of fitness rope. Het is op het eerste gezicht een vrij simpel trainingsmiddel op het eerste gezicht.

Maar wij kunnen je alvast verklappen dat deze touwen zeer efficiënte tools zijn.

Niet voor niets worden battle ropes tegenwoordig veelvuldig gebruikt bij fitness, bootcamp en crossfit trainingen.

Wat is een battle rope?

Battlerope

Een battle rope is een stevig touw geschikt voor intensieve cardio trainingen (HIIT).

Het touw is eenvoudig te bevestigen, door het om een paal heen te slaan of te knopen. Geen paal in de buurt? Dat hoeft geen enkel probleem te zijn. In dat geval kun je de rope namelijk bevestigen met een muurbeugel.

Voor wie zijn fitness touwen?

Deze touwen worden zoals gezegd vaak gebruikt voor fitness en crossfit trainingen.

Ook veel vechtsporters maken er gebruik van. Door de ultieme combinatie van kracht en uithouding, met name voor de armen, is het een perfect trainingsmiddel voor boksers.

Welke spieren je er mee traint verschilt overigens per oefening. Later in dit artikel geven we je nog enkele voorbeelden van goede oefeningen.

Lengte en dikte

battlerope strand

Battle ropes bestaan in verschillende lengtes. De meest voorkomende zijn: 9m, 12m en 15 meter.

Hoe langer het touw is, hoe zwaarder je kunt trainen. Een kortere variant is dus beter voor beginners.

Echter kun je er ook voor kiezen om het touw niet op ‘t einde te pakken, maar halverwege. Dus je zou ook kunnen beginnen met een langere variant om de trainingsintensiteit vervolgens op te bouwen.

Ook de dikte verschilt per battle rope. Dit ligt doorgaans tussen de 2,5 en 5 cm. Hoe dikker het touw is, hoe zwaarder je training.

Dat komt door het zwaardere gewicht. En ook vraagt een dikkere omtrek meer van je grijpkracht.

Battlerope kopen: Aandachtspunten

Als je een battle rope wilt kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Materiaal: De meeste ropes zijn gemaakt van kunststof. Echter zijn er ook touwen die gemaakt zijn van natuurvezels. Deze zijn vaak goedkoper maar ook een stuk minder duurzaam.
  • Lengte en dikte: Zoals gezegd zijn er verschillende lengtes en diktes, verschillend voor elk niveau. Ik zou zelf kiezen voor een langere variant. Omdat je ook als beginner hier de oefeningen lichter mee kunt maken.
  • Handvatten: Aan het uiteinde van het fitness touw moet idealiter een plastic laagje zitten, zodat je de rope goed kunt beetpakken.

De beste battleropes

Hieronder een overzicht van de beste battleropes. De fitness touwen in dit overzicht zijn allemaal 15m. Dat is een mooie lengte voor beginners en gevorderden. Bekijk en vergelijk de top 3:

1. Body-Solid rope

body-solid-battle-rope
  • Lengte: 15,24m
  • Dikte: 5 cm
2. Lifemaxx LMX1285.3 Battle rope

fitness-touwen
  • Lengte: 15m
  • Dikte: 5cm
3. Lifemaxx LMX1285.1 touwen

crossfit-touwen
  • Lengte: 15m
  • Dikte: 2,5cm
Waar te koop?

Naast de bovenstaande mogelijkheden zijn er nog tal van andere goede battle ropes te verkrijgen.

Als je opzoek gaat naar andere opties, houd dan altijd rekening met de aandachtspunten, waarover we het eerder in dit artikel hebben gehad!

Alle ropes bekijken? Klik dan op de knoppen hieronder:Battle rope training: Tips & oefeningen

Er zijn verschillende soorten oefeningen. Welke oefening het beste bij je past hangt van je doelen af en welke spieren je extra wilt aanspreken.

Het mooie van deze trainingen is dat je geen enkel moment rust hebt en je spieren continue moeten werken. Je traint er bijna elke spiergroep in je lichaam mee.

Zorg altijd voor een goede warming-up van je gehele lichaam voor je begint met battle rope trainingen.

Hoe moet je het vastpakken?

Je kunt de battle rope op meerdere manieren vastpakken. Zo zul je bij een onderhandse greep meer je biceps aanspreken en bij een bovenhandse greep meer je schouders en borst.

Een onderhandse greep betekent dat je jouw vingers naar je toe laat wijzen. Bij een bovenhandse grip is dit precies andersom, je vingers wijzen dan van je af.

Oefeningen

De oefeningen worden vaak 20 tot 45 seconden uitgevoerd. Gevolgt door een rustpauze van 10 tot 30 seconden. Het aantal sets verschilt per training.

Er zijn veel oefeningen die je kunt uitvoeren met battle ropes. Hieronder vind je de 3 bekendste.

1. Alternating waves

Dit is de bekendste oefening en kan als de ‘basis beweging’ gezien worden. Dit is een goede oefening voor beginners. Ga stevig staan, voeten ongeveer schouder breedte. maak een golfbeweging met het touw afwisselend van kant naar de grond toe. De focus ligt vooral op de borst, schouders en bovenbenen.2. Power slams

Zet je voeten op schouder breedte. Ga iets voorover staan. Je slaat het fitness touw met beide armen tegelijk naar de grond toe. Beweeg je bovenlichaam iets mee. Bij deze oefening zal je core extra aan het werk gezet worden, goed voor je core stability dus. Ook je rug wordt meer aangesproken.3. Snakes

Deze oefening is een echte killer voor je schouders. Zet je voeten wederom op schouderbreedte. Zak iets door je knieën. Vervolgens ga je ‘waves’ maken door je armen van elkaar af, en naar elkaar toe te bewegen. De gehele schouderkop wordt hiermee getraind, met extra focus op de trapezius en de zijkant (laterale schouderkop).Slotwoord

In dit artikel heb je de aandachtspunten van battle ropes kunnen vinden en ook heb je de beste opties kunnen bekijken. Tot slot hebben we het gehad over het trainen met de fitness touwen.

We hopen je met dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd een reactie achterlaten onder dit artikel!Meer lezen over trainingsmateriaal? Bekijk dan eens een van de artikelen hieronder:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *