Push up board: het kopen waard? – Uitleg & Review

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 8, 2023

opdruk-bord-buiten
opdruk-bord-buiten

De push up board, het is een nieuwe trend. Maar komt dit bord ook echt van pas of is het overbodig? In deze review lees je alles over het ‘opdruk bord’.

Wat is een push up board?

opdrukbord-inklap

Zoals de naam eigenlijk al zegt: Het is een bord waar je push ups op kunt doen. Het wordt ook wel het ”opdruk apparaat” genoemd.

In dit bord zitten gaten waar jij de opdruk steunen in kunt bevestigen. Je kunt deze bevestigen op de plek naar keuze.

Deze borden zijn vaak inklapbaar wat ze erg mobiel maken. Je kunt deze dus makkelijk ergens mee naar toe nemen of opbergen.

Heb je dus zin om je work out buiten te doen met mooi weer? Dat is met dit push up board geen enkel probleem.


Trainen met een push up board

board-sfeer

Het bord is voorzien van verschillende standen. Je kunt je steunen dus in de gaten naar keuze stoppen. Je kunt ze bevestigen met een klik systeem. Zo is het dus mogelijk om de focus per spiergroep te verleggen.

Op veel boards is het aangegeven op welke stand je welke spiergroep traint voor het geval je dit zelf niet weet. Ook krijg je er bij sommige zelfs een trainingsschema bij die je kunt volgen.

De meeste boards zijn voorzien van 12 verschillende standen. Je kunt jezelf dus genoeg blijven uitdagen. Ideaal voor thuis training dus. Het is ook mogelijk om weerstandsbanden te bevestigen.

Met training op het push up board worden de volgende spiergroepen aangesproken:

  • Borst
  • Rug
  • Triceps
  • Schouders
  • Core (buikspieren)

Met alle push-up oefeningen die je hierop doet worden alle bovenstaande spiergroepen in meer of mindere maten aangesproken. Wil je de focus verleggen op 1 specifieke spiergroep? Dat kan dus door de steunen van stand te veranderen.

board-oefeningen

Het is trouwens ook mooi meegenomen dat je de buikspieren eens extra aanpakt.

Doordat je tijdens het opdrukken constant in een ‘plank’ blijft moeten je buikspieren continue kracht leveren om je in deze positie te houden.

En je benen dan?

What about the legs? Het is natuurlijk niet aangeraden om alleen ‘Chest and arms’ te trainen. Niet elke dag is chest day als je ‘t goed doet. Gelukkig is het bij de meeste push up boards dan ook mogelijk om weerstandskabels aan te bevestigen.

Op die manier kun je ook gewoon je benen trainen. Bijvoorbeeld met kickbacks of lunges.

En ook de rug kun je nog eens specifiek aanpakken als je de kabels gebruikt voor een roeibeweging terwijl je je voeten plat tegen het board aan hebt. Kortom: je kunt prima een volledige full body workout doen met dit bord.

Is het apparaat geschikt voor beginners?

In het begin zul je, als je wat minder goed getraind bent nog een beetje kunnen gaan trillen op je armen. Dit komt omdat je spieren maximaal moeten werken om hun balans te houden.

Ook je handen kunnen in het begin nog een beetje gevoelig zijn. Het vergt namelijk wel wat knijpkracht. Dit is echter alleen maar goed. Je zult hier namelijk meer kracht door krijgen in je handen.

Ik raad voor beginners aan om gewoon direct dit board te gaan gebruiken en hiernaast ook nog ‘normaal’ op te drukken.

Zorg dat je het langzaam opbouwt en eventueel via een schema werkt. Je zult merken dat je kracht binnen no-time toe zal nemen.

pushup-spiergroepen

Hoe zit het met de grip?

Dit was nog wel een dingetje waar ik m’n bedenkingen bij had van te voren. Ik heb namelijk wel vaker met push up steunen getraind. En meestal liep ik dan aan tegen het punt dat de steunen onvoldoende grip boden.

Gelukkig zorgt het push up board voor voldoende grip. De onderkant van het bord is voorzien van extra grip.

Maar ook de handvaten van de steunen. Dit zorgt er voor dat je veilig kunt trainen.

pushup-board-grip

Ideale tool voor jouw home workout

Zoals je hebt kunnen lezen is het push up board dus een uitermate handig trainingsmiddel om thuis mee te kunnen trainen.

Ik gebruik het zelf als ik eens geen tijd heb om naar de sportschool te gaan, of als ik eens een keer buiten (in de tuin) wil trainen met mooi weer.

Maar ik zit er ook aan te denken om dit board mee te nemen op vakantie. Dankzij het compacte formaat past dit board, als het opgevouwen is prima in je koffer.

Push up board kopen?

Wil je dit board kopen? Goede keuze! Alleen zijn deze helaas (nog) niet in de sportwinkels verkrijgbaar. Ik denk dat het niet lang zal duren voordat je deze in de winkels zult terugvinden.

Máár tot die tijd kun je deze gelukkig gewoon bestellen. Op bol.com zijn er doorgaans meerdere verkopers die dit bord aanbieden.

De prijzen kunnen wel wat van elkaar verschillen, en er zijn doorgaans wat verschillende varianten beschikbaar.

Klik hieronder om de prijzen en het aanbod met elkaar te vergelijken:

Tot slot

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze review. Vergeet dit artikel niet te delen, en ik wens je alvast veel trainingsplezier toe!

Meer lezen

Benieuwd naar meer handige trainingsmiddelen en apparatuur voor thuis? Bekijk dan eens de artikelen hieronder:

Categorieën: MateriaalTraining

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *