Verstelbare dumbbells kopen – Waar op letten?

Laatst bijgewerkt door Casper op november 13, 2021

gewicht-verstelbaar
dumbell-verstelbaar

Verstelbare dumbbells zijn erg handig bij workouts voor thuis. Het scheelt je namelijk een hoop geld en ruimte ten opzichte van vaste dumbbells.

Na het lezen van dit artikel weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een verstelbare dumbbell set. En ook bespreken we de beste verstelbare gewichten, zodat je verzekerd bent van de beste kwaliteit.

Wat zijn de beste verstelbare dumbbells om te kopen?

Wat zijn nou de beste varianten om te kopen? Wij deden een uitgebreid onderzoek en zochten het voor je uit. Voor iedere prijsklasse vind je hieronder de beste optie.

Beste high-end slimme gewichten: Bowflex SelectTech

bowflex-dumbbells

Heb je een groter budget te besteden aan jouw trainingsmateriaal? In dat geval is het mogelijk interessant om eens naar deze high-end gewichten van Bowflex te kijken.

Ja, ze kosten wel wat meer. Maar dan heb je ook echt wat. Dit zijn namelijk niet zomaar de eerste de beste verstelbare gewichten.

Nee, deze dumbbells zijn op een slimme en handige manier verstelbaar. Namelijk met een draaiknop aan de zijkant. Met deze knop stel je zeer eenvoudig je gewenste gewicht in. Daarna pak je de dumbbells uit het plateau en blijven de schijven die je niet nodig hebt liggen.

Met is een fraai en innovatief product dat Bowflex heeft ontwikkeld. Niet voor niets zijn er wereldwijd een heleboel thuissporters die hier dankbaar gebruik van maken.

Je kunt kiezen voor de Bowflex SelectTech 552i, die tot maximaal 24 kilo gaat. En ook kan je voor de Bowflex 1090i kiezen, die tot maximaal 40,8 kilo gaat.Middelste prijssegment: Gorillasports dumbbellset kunststof

dumbbells-verstelbaar-gorillasports

Ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen een groot bedrag overheeft voor het trainingsmateriaal. Gelukkig hoeven verstelbare dumbbells helemaal niet duur te zijn.

In het middelste prijssegment vinden we bijvoorbeeld hele degelijke varianten met scherpe prijzen. Natuurlijk zijn dit geen slimme dumbbells met draaiknoppen, zoals de bovenstaande gewichten van Bowflex.

Maar het zijn wel goede klassieke dumbbells waarbij je het gewicht eenvoudig kan verstellen naar eigen wens. Neem nu bijvoorbeeld deze dumbbellset van Gorillasports.

De stangen zijn gemaakt van staal en de schijven van kunststof. Het zijn fijne gewichten om thuis mee te trainen. De stangen zijn bijvoorbeeld niet te lang, waardoor ze goed gebalanceerd in je hand liggen. En ook de grip hierop is superieur.Gewichten op budget: Domyos verstelbare halterset

halters-verstelbaar-decatlon

Ten slotte kan het natuurlijk ook zo zijn dat je het liefst zo min mogelijk geld besteed aan een verstelbare dumbbell set.

Ook dan zijn er mooie koopjes te vinden. Deze set van Domyos is bijvoorbeeld mega geliefd bij het grote publiek. Hoe dat komt? Vooral vanwege de zeer degelijke kwaliteit.

Deze dumbbells staan garant voor tientallen jaren trainingsplezier. Ze zijn grotendeels gemaakt van ijzer en staal. Deze samenstelling maakt ze super duurzaam. Wel is het zo dat je ze idealiter niet op een vochtige plek neerlegt. Dan gaan ze waarschijnlijk roesten.

De dumbbells hebben een ergonomische greep en liggen dus heerlijk in de hand. Met de handige koffer neem je ze bovendien overal mee naartoe.

Ze zijn verstelbaar tot maximaal 20 kg, maar er is nog plek aan de halter voor meer gewichtsschijven. Uitbreiding is dus goed mogelijk wanneer de oefeningen je te makkelijk afgaan.Alles wat je moet weten over de aanschaf van verstelbare gewichten

Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het kopen van verstelbare gewichten? Hieronder kom je erachter.

Halterschijven

Halterschijven zijn de gewichten die je aan je dumbbells kunt doen, zo kun jij zelf je gewicht bepalen. Wil je bijvoorbeeld een dumbbell van 10 kg maken? Dan doe je aan beide kanten één schijf van 5 kg.

Je kunt er voor kiezen om een set met gewichten te kopen, maar je kunt de schijven er ook los bij kopen. Dit kun je doen als je weet dat je toch niet álle gewichten gaat gebruiken.

gewicht-schijven

De schijven zijn er van 1 kg t/m 20 kg. De gewichten kunnen verschillen per set, maar de meest voorkomende gewichten van de schijven zijn:

 • 0,5 kg
 • 1,25 kg
 • 2,5kg
 • 5 kg
 • 10 kg

Maten

De schijven die je om de dumbbell heen doet moeten strak aansluiten, met zo weinig mogelijk speling ertussen. Dit voorkomt dat de schijven gaan rammelen tijdens het trainen.

De twee meest voorkomende maten van het gat in de schijf zijn 30 en 50 mm in diameter.

Materiaal

De schijven zijn meestal van één van de volgende materialen gemaakt:

 • Kunststof
 • Rubber
 • Chroom
 • Gietijzer

Sluitingen

Met de sluitingen zorg je ervoor dat schijven op hun plek blijven. Het is aanbevolen om deze altijd te gebruiken. Deze worden er gewoon bijgeleverd.

verstelbare-dumbells

Er zijn verschillende soorten sluitingen: draaisluitingen, veersluitingen en druksluitingen.

De meeste verstelbare dumbbells hebben draaisluitingen, dit kun je zien als een soort van schoef die je erop draait.

Verschillen met vaste dumbbells

Vaste dumbbells zijn van één bepaald gewicht, en kunnen niet versteld worden. Dit zijn de dumbbells die je vrijwel altijd in de sportscholen ziet liggen.

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor verstelbare dumbbells in plaats van vaste dumbbells? Goede vraag natuurlijk.

Voordelen ten opzichte van vaste dumbbells

Zelf gewicht bepalen

Minder ruimte

Bepaard geld

Dumbbells waarbij je zelf het gewicht kan veranderen worden vooral gebruikt door mensen die thuis trainen. Dit is vooral erg handig omdat je het gewicht zelf kunt bepalen.

Zeker als je elke spiergroep in je lichaam wilt trainen is het natuurlijk handig om meerdere gewichten te hebben. Met dumbbell press oefeningen zal je namelijk een hoger gewicht gebruiken dan voor bijvoorbeeld een bicep curl.

losse-verstelbare-dumbell

En ten tweede: als je voor élk bepaald gewicht een één aparte set moet kopen, kost dit je niet alleen meer geld, maar ook ruimte. En niet iedereen heeft even veel ruimte in zijn homegym om de gewichten kwijt te kunnen.

De verstelbare dumbbells kun je dan ook makkelijk opbergen. Ik haal zelf de schijven eraf en stop deze in een krat, waar alles in past. Dit zou je met vaste gewichten nooit kunnen doen.

Nadeel van verstelbare dumbbells

Het enige nadeel wat ik kan bedenken van verstelbare dumbbells is dat het je tijd kost om de gewichten te veranderen.

Dit is ook een van de redenen waarom je ze in de sportscholen nauwelijks terugvindt. Máár als je alleen of met een paar man traint is het natuurlijk een kleine moeite om de gewichten even te verwisselen.

Trainen met verstelbare dumbbells

Aan je training veranderd er niet veel ten opzichte van de trainingen met normale vaste dumbbells. Het enige verschil is dat je het gewicht zelf kunt bepalen.

Hierdoor kan je dus makkelijker progressie boeken. Als het jouw bedoeling is om élke training weer wat sterker te worden is de verstelbaarheid erg makkelijk.

Je kunt je gewicht namelijk steeds met bijvoorbeeld 1kg verhogen. Zorg er voor dat je schijfjes met lage gewichten erbij neemt. Bijvoorbeeld van 0,5 kg. Zo kun je steeds kleine progressie blijven boeken.

Trainingsbank

Het kan handig zijn om gelijk een trainingsbank bij je verstelbare dumbbellset te kopen. Dit is niet noodzakelijk, maar als jij optimaal wilt kunnen trainen is dit wel aangeraden.

Zeker bij oefeningen als de shoulder press, dumbbell bench press en dumbbell fly is zo’n bankje erg makkelijk. Maar je kunt er natuurlijk nog veel meer oefeningen mee doen.

Daarnaast komt het de veiligheid ook ten goede. Een bankje kan bijvoorbeeld ondersteuning bieden aan je rug. Dit kan blessures voorkomen.

Opbergrek

verstelbare-dumbell-rek

Ben je van plan om een compleet set te kopen? Je kunt er dan voor kiezen om er een opbergrek bij te nemen. Ik gebruik hier zelf een krat voor, wat ook prima werkt.

Maar met een rek heb je altijd al je gewichten geordend én je hoeft niet constant te bukken om je verstelbare gewichten te pakken. Dit kan een erg mooie aanvulling zijn in jouw homegym.

Verstelbare halters

Als je een compleet set wilt hebben met verstelbare gewichten kun je er voor kiezen om er een verstelbare halterstang bij te nemen.

Met deze stangen kun je sommige oefeningen net wat anders, of beter uitvoeren. Dumbbells zijn nog altijd het meest functioneel, maar een stang kan een goede aanvulling zijn op je trainingsmateriaal.

Er zijn meerdere soorten halterstangen. Hieronder vind je de beste voor thuis gebruik:

 • Vaste halterstangen: Deze zijn van één bepaald gewicht.
 • Verstelbare halterstangen: Net zoals met dumbbells kun je hierbij zelf de schijven met gewicht naar keuze aanhangen.
 • Curlstangen: Hier zit een knik in. Deze zijn vooral handig om je armen mee te trainen. de knik zorgt er voor dat het wat makkelijker vasthoudt.

Apparatuur vs losse gewichten

Trainen met losse gewichten geniet over het algemeen wel de voorkeur, omdat je er effectiever mee kunt trainen. Maar met apparatuur kun je je spieren vaak weer wat beter isoleren tijdens de oefeningen.

Met alléén gewichten kun je al goede resultaten boeken. Maar het beste is om dit af te wisselen met trainen op apparatuur.

Om te trainen op apparaten kun je natuurlijk naar de sportschool gaan, óf je haalt ze in huis. Hiervoor is een mooie oplossing bedacht, namelijk het krachtstation.

Dit is een alles in 1 fitnessapparaat waar jij álle spiergroepen mee kunt trainen. Dit mag dus niet ontbreken in jouw homegym.

Meer lezen hierover? Bekijk: Beste krachtstation voor thuis >>

Verstelbare kettlebell

Mocht je de voorkeur geven aan trainen met kettlebells, dan is een verstelbare kettlebell ook een mogelijkheid. Deze zien we doorgaans minder vaak terug dan de verstelbare dumbbell.

Kettlebells die verstelbaar zijn moeten dan ook nog bekend worden onder het grote publiek. Toch zien we dat hier alsmaar meer vraag naar komt.

Met een kettlebell kun je bepaalde oefeningen gerichter uitvoeren dan met dumbbells. Vooral swing oefeningen zijn hier populair mee. Maar ook voor deadlifts en squats worden kettlebells vaak gebruikt.

Waar koop je verstelbare dumbbells?

Verstelbare dumbbells kun je kopen bij veel sportwinkels. Je kunt ze ook gemakkelijk online bestellen.

Bekijk hieronder het beste aanbod:
Misschien ook interessant:

Categorieën: MateriaalTraining

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *