EZ bar / Bicep curl stang kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 3, 2024

ez bar bicep curl stang
ez bar bicep curl stang

Een EZ bar wordt ook wel curlstang, biceps stang of curl bar genoemd. Het is een multifunctionele stang die wordt gebruikt tijdens krachttraining. En met name voor het trainen van de biceps.

In dit artikel ontdek je waar je op moet letten bij het kopen. Daarnaast bespreken we welke oefeningen je met de curlstang kunt doen.

Wat is een EZ bar of bicep curl stang?

ez-bar

Een wandeling door een sportschool of fitnesscentra brengt je langs heel wat verschillende fitnessapparaten, krachttoestellen, dumbells en halters.

Er bestaat tegenwoordig zoveel materiaal om ons gezond, fit en gespierd te maken.

Heb je wel eens stilgestaan bij een bepaalde halterstang en gedacht: wat is dat nou? Horen die knikken erin of was een van die krachtpatsers te sterk voor deze halter?

Je hebt dan naar de zogenaamde EZ bar staan staren in verwondering. En ja, die knikken horen erin.

Waarom die krommingen?

ez-bar-kopen

Een EZ bar is een halterstang die is voorzien van knikken, krommingen, of zogenaamde tanden in de rechte stang.

De letters EZ zijn een afkorting van ‘easy’. De knikken zorgen er namelijk voor dat de oefeningen die je met de stang uitvoert minder belastend zijn voor de ellebogen en polsen.

De EZ bar werd ontwikkeld door bodybuilder Lewis G Dymeck. Tijdens een training blesseerde hij zijn pols. Hierna deed het teveel pijn aan zijn polsen om nog met een rechte halterstang te kunnen trainen.

Probeer eens je armen en handen in de juiste houding te zetten om een bicep-curl te doen. Ellebogen naast je lichaam, polsen recht.

Je merkt dat je enige moeite moet doen met je ellebogen om je handen in een juiste stand voor een rechte bar te krijgen.

De kromming in de EZ bar zorgt ervoor dat je handen in een natuurlijke stand kunnen blijven. Dit komt je gewrichten ten goede.

verschil-rechte-barbell-ezbar
Verschil tussen een rechte barbell en de EZ bar


Waar moet je op letten bij het kopen van een EZ bar?

Als je een EZ bar wilt aanschaffen dan zijn er een aantal dingen waar je vooraf op kunt letten. De kwaliteit van de bar wordt vaak bepaald door het materiaal, de sluiting en hoe de stang is afgewerkt.

Een zwaardere bar is vaker van hoge kwaliteit en kan bovendien meer gewicht dragen. Een schroefsluiting is een eenvoudig systeem maar kan door beweging los gaan zitten. Dit stoort je training.

Knurling

knurling

Goede stangen zijn voorzien van zogenaamde knurling. Dit is een patroon wat in de stang is aangebracht. Het zorgt voor een goede grip tijdens het trainen.

Diameter

Ook het soort halterschijven bepaald welk soort EZ bar je nodig hebt. Als je een set koopt compleet met schijven dan is dit geen probleem.

Maar als je de stang en schijven apart van elkaar aanschaft, let dan op de diameter van de opening van de schijven en de diameter van de schijfopname.

Dit kan in beide gevallen 30 mm zijn of 50 mm. Schaf stang en schijven aan die bij elkaar passen.

Vast of verstelbaar

Je kunt de stangen zowel kopen met een ‘vast’ gewicht als verstelbaar gewicht. Het verschil is dat je bij de verstelbare stangen het gewicht zelf kunt verstellen met behulp van halterschijven.

Vaste bars zijn al voorzien van een bepaald gewicht en zijn dus niet meer zelf te verstellen.

Wanneer je gewichten koopt voor thuis is het aangeraden om verstelbare gewichten te kopen. Dit scheelt je namelijk een hoop ruimte én geld.

EZ bar specificaties

EZ bars zijn in verschillende variaties verkrijgbaar, de lengte is echter bijna altijd hetzelfde: 120 cm.

Ook de dikte van de middenstang, waar je de stang vastpakt is meestal 30 mm in diameter. De halterschijven worden op beide uiteinden geschoven.

De diameter van de uiteinden, ook wel de schijfopname diameter genoemd, kan twee verschillende maten hebben: 30 mm of 50 mm.

Ook het gewicht van de stang kan verschillen per EZ bar. Over het algemeen wegen de stangen tussen de 6 en 10 kg.


EZ bar / curlstang: waar kopen?

ez-bar-set

De bars zijn te koop in meerdere sportwinkels maar zijn ook eenvoudig online te bestellen. Klik hieronder om het complete aanbod te bekijken.EZ bar oefeningen

ez-bar-curl

De EZ bar is bedoeld om oefeningen mee te doen voor alle spiergroepen in de bovenarmen. Zo kun je met behulp van de curl stang je biceps trainen, maar je kunt er ook triceps oefeningen mee doen.

Om alle verschillende zones in de biceps aan te pakken kun je variëren in hoe breed je de stang vastpakt. Met een wijde grip train je de korte kop van de biceps. Een smalle grip traint de lange kop van de biceps.

Ook de triceps kunnen getraind worden met de EZ bar. Dit kun je staand doen, zittend of liggend. In alle variaties laat je de fitness stang achter je hoofd zakken en breng je het met kracht omhoog.

Biceps curl

ez-bar-curl

De naam ‘curlstang’ heeft deze bar uiteraard te danken aan de functionaliteit tijdens het uitvoeren van de biceps curls.

Dit is dan ook één van de oefeningen waarbij de bar het beste tot zijn recht komt. Dankzij de krommingen worden je polsen voor een groot deel ontlast.

Dit is dan ook de reden waarom er vrijwel altijd gekozen wordt om de biceps curls uit te voeren met een EZ bar in plaats van met een rechte (olympische) halter.

Preacher curl

ez-bar-preacher-curl

Je kunt er voor kiezen om de bicep curls staand uit te voeren óf op een preacher curl bankje.

Op een dergelijk bankje is het gemakkelijker om je biceps volledig te isoleren, aangezien je geen momentum kunt halen vanuit de rest van je lichaam.

Alle kracht die je levert moet dan dus ook vanuit je biceps komen. Wanneer je moeite hebt om je ellebogen stil te houden en je wilt de EZ bar curls tóch staand uitvoeren, dan kun je ervoor kiezen om een arm blaster te gebruiken.

Skull crusher

Zogenoemde skull crushers zijn ook een erg populaire oefening met de EZ bar. Deze zijn dan ook veel gemakkelijker uit te voeren met de EZ dan met een rechte stang.

De naam van deze oefening klinkt op het eerste gezicht best angstaanjagend. Toch valt dit allemaal wel mee, mits je de oefening veilig uitvoert.

Aangeraden is om te beginnen met een licht gewicht. Belangrijk is ook dat je er goed op let dat je jouw ellebogen stilhoudt tijdens het uitvoeren van de skull crushers.

Je kunt ze uitvoeren op een trainingsbankje die plat ligt, óf schuin omhoog staat afgesteld.

Daarnaast heb je bij de crushers de keuze of je de EZ bar beetpakt bij de binnenste of de buitenste krommingen. Er is met deze oefening dus meer dan genoeg te variëren.

Meer halters en gewichten:

Verstelbare dumbbells

Bowflex dumbbells

Hex bar

Gewicht van een barbell

bankdruk stang kopen

Deadlift stang kopen

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *