Wat is het gewicht van een barbell?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 28, 2024

gewicht van een barbell
gewicht van een barbell

Wat is het gewicht van een barbell? Het antwoord is dat dit verschilt per soort. In dit artikel kom je erachter wat de verschillende gewichten zijn.

Als je de afgelopen jaren goed hebt opgelet in de sportschool, dan heb je gezien dat de manier van trainen een grote verandering heeft ondergaan.

Tot een aantal jaar geleden trainde men vooral met fitnesstoestellen, sommige pakten daar een paar dumbells bij. Halterstangen werden eigenlijk alleen gebruikt bij het bankdrukken.

Kijk nu eens om je heen, iedereen doet ineens squats, deadlifts en powercleans met de halterstang.

De halterstang, oftewel barbell, bestaat in meerdere maten en zelfs vormen. Om deze reden is het soms lastig te bepalen hoeveel een barbell weegt.

Hieronder kom je erachter hoeveel de meest voorkomende barbells wegen:

De olympische barbell

olympische-stang-gewicht

De officiële barbell noemt men de olympische barbell. Deze halterstang komt uit het gewichtheffen en heeft de vastgestelde maten om gebruikt te worden tijdens officiële wedstrijden zoals de Olympische spelen.

Toch bestaan er twee verschillende maten van deze stang, namelijk voor dames en heren. Het gewicht van de barbell voor mannen is 20 kg.

De stang heeft een diameter van 28 mm en de lengte is 220 cm. Het gewicht van de barbell voor de dames is 15 kg, de diameter is 25 mm, en de lengte 201 cm.

Barbells voor crossfit

crossfit-bar

De reden dat de barbell zo populair is geworden komt door de sport Crossfit.

Deze tak van sport kun je zien als een hoog-intensieve mix van powerliften, atletiek en turnen. Bij officiële Crossfit wedstrijden wordt ook hier gebruik gemaakt van de Olympische barbell.

Een Crossfit box (zo wordt een crossfit hal genoemd) heeft meestal ook andere maten barbells beschikbaar.

De barbell is een belangrijk onderdeel in de training, daarom moet ook een beginner kunnen trainen met een stang die voor hem/haar geschikt is. Om deze reden bestaan er ook andere barbells, het gewicht van deze barbells is 7,5 kg en 10 kg.

Wat is het gewicht van barbells voor sportschool en thuisgebruik?

gewicht-aflezen

Gewichten voor de barbell bevestig je aan beide uiteinden. De diameter van deze uiteinden hebben bij een Olympische stang ook een vaste maat, namelijk 50 mm.

De Olympische stang is door de maat en gewicht niet erg handzaam. Dit is de reden waarom er veel andere soorten barbells worden verkocht. Deze worden gebruikt voor thuis of in reguliere sportscholen.

Het gewicht van deze halterstangen zijn vaak veel lager, maar kunnen daarom ook minder gewicht dragen.

Ook de opening van de gewichten die je eraan bevestigt hebben vaak een andere diameter, namelijk 30 mm. Let hierop als je een halterstang met gewichten wilt aanschaffen!

Afwijkingen

Wellicht heb je het al eens ondervonden wanneer je in een andere sportschool ging trainen dan gebruikelijk: je kunt ineens meer of minder liften.

Dit kan komen doordat het gewicht van de barbell verschilt per merk en soort.

Vaak kun je het gewicht aflezen vanaf de zijkant van de bar, maar wanneer je er zeker van wilt zijn dat een barbell een bepaald gewicht heeft dan kun je deze het best zelf wegen. Er kunnen hier namelijk (kleine) verschillen in zitten per merk.

Speciale barbells

Behalve de rechte barbell, bestaan er ook halterstangen met een ander vorm. Misschien heb je ze tijdens het fitnessen wel eens zien liggen.

Dit zijn speciale barbells, gemaakt voor een specifiek nut en gebruik. Voorbeelden van deze halters zijn de zogenaamde EZ curl barbell en de Hex barbell.

EZ bar

ez-bar

De EZ curl barbell is een stang waar twee knikken zitten waar je de stang vastpakt. Door deze EZ vormen zijn de zeer geschikt om de bovenarmen mee te trainen.

Oefeningen die je met deze stang doet zijn bijvoorbeeld bicep-curls en tricep extentions. Het gewicht van deze barbells is meestal 10 kg.

Hex bar

hexbar

Een andere barbell is de Hex bar. Deze halterstang is zeer geschikt voor mensen die de deadlift onder de knie willen krijgen.

De deadlift is een complexe oefening die voor problemen kan zorgen als je de beweging niet goed uitvoert. Dit geldt zeker voor beginners.

De Hex barbell zorgt automatisch voor een goede houding tijdens de beweging. Je kunt de Hex halterstang ook gebruiken voor farmer-walks. Het gewicht van een goede Hex barbell is 25 kg.Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!
Gewichten en barbells:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *