Gewichtheffen: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 11, 2023

gewichtheffen
gewichtheffen

Gewichtheffen, wat is dat eigenlijk en welke oefeningen komen hierbij kijken? In dit artikel beantwoorden we onder andere deze vragen. Alles wat je moet lezen over deze sport vind je hier!

Wat is gewichtheffen?

Als we het over een krachtsport hebben, hebben we het al snel over gewichtheffen.

Maar, waar draait het bij deze sport nou om? Hoe is deze sport überhaupt ooit ontstaan? En wat moeten professionele gewichtheffers allemaal doen en laten om tot succesvolle prestaties te komen?

Op de hierboven genoemde vragen geven we in dit artikel graag een antwoord. Persoonlijk zijn wij behoorlijk fan van gewichtheffen, maar we merken dat men af en toe sceptisch is over gewichtheffen.

Als je eenmaal doorhebt waar het bij deze sport om draait, krijg je ongetwijfeld een stuk meer respect voor deze geweldige, uitdagende en interessante sport!

Waar draait het bij gewichtheffen om?

Het is bij gewichtheffen de bedoeling dat je een stang met daaraan gewicht boven je hoofd brengt. Je tilt de stang – met alle gewicht – vanaf de grond op en brengt de stang vervolgens tot boven jouw hoofd.

Het maakt daarbij niet uit hoelang je de stang boven je hoofd houdt; als het gewicht eenmaal boven het hoofd uitkomt, heb je immers het doel van deze sport behaald.

hoeveel-weegt-barbell

Uiteraard draait alles om het gewicht van de stang. Het is daarbij de bedoeling dat dit gewicht zo hoog mogelijk ligt. Til jij een hoger gewicht dan jouw concurrenten op? Dan win je de wedstrijd en mogelijk een medaille.

Wist je bijvoorbeeld dat gewichtheffen ook een Olympische sport is? Dat geeft in onze ogen des te meer duidelijkheid met wat voor soort sport wij te maken hebben.

Wij horen regelmatig dat het bij gewichtheffen alleen maar om de kracht draait. Dat is in onze ogen – en volgens experts en kenners – echter niet het geval.

Het draait er namelijk óók om dat je jouw balans weet te houden, dat je de beweging met de stang naar boven toe weet te perfectioneren en dat je de kracht explosief kunt leveren.

Bij het trainen staan er voor gewichtheffers dan ook meerdere soorten trainingen op het programma. Enerzijds draait deze sport om doorzettingsvermogen, terwijl anderzijds ook de explosieve kracht onwijs belangrijk is.

Ondertussen moet je jouw hele lichaam ook nog in balans houden en moet je alles op de juiste wijze zien te coördineren. Krijg je dat voor elkaar? Dan kan je mogelijk succesvol gaan worden in de wereld van gewichtheffen!

De geschiedenis van gewichtheffen

Voor de geschiedenis van het gewichtheffen moet we naar een bekend land in Afrika; volgens de verhalen zijn Egyptenaren namelijk ooit begonnen met het gewichtheffen.

Echter is het ook zo dat in Griekenland gewichtheffen al snel uitgroeide tot een vrij populaire sport.

Hoe men ooit op deze sport gekomen is? Daar valt niks met 100% zekerheid over vast te stellen. Wat we wel zeker weten, is dat gewichtheffen al een onderdeel vormde van de oude Olympische Spelen in Griekenland. Ook in het Perzische gebied en in de oude Chinese cultuur was men al druk bezig met gewichtheffen.

We kunnen dus met recht stellen dat de historie van gewichtheffen behoorlijk rijk en interessant te noemen is. Vanaf het jaar 1890 wordt alles nóg serieuzer in de wereld van gewichtheffen.

Vanaf dat moment wordt het gewichtheffen namelijk als een officiële sport geclassificeerd. In 1891 zijn de eerste wereldkampioenschappen in Londen, terwijl in 1896 ook de eerste Olympische Spelen gehouden worden met gewichtheffen als een officiële sport.

Sindsdien is gewichtheffen lange tijd een vast onderdeel van de Olympische Spelen gebleven. Pas in het jaar 1972 werd besloten om dit onderdeel op een andere manier in te gaan delen. Vanaf dat jaar werd één van de onderdelen geschrapt; het tillen van de halter vanaf de borst omhoog, waarbij er geen hulp van benen aanwezig was.

Sinds 2000 werd het gewichtheffen ook toegevoegd aan de Olympische kalender voor vrouwen. Bij de spelen van Sydney werd voor het eerst een vrouw gekroond tot Olympisch kampioen op de discipline ‘gewichtheffen’.

Hoe werkt een wedstrijd precies?

Als je op een serieuze wijze met gewichtheffen bezig bent, kan je na verloop van tijd mee gaan doen met officiële wedstrijden. Bij deze wedstrijden komen twee verschillende wedstrijdonderdelen om de hoek kijken:

  • De snatch
  • Clean and jerk

De snatch

Bij de snatch is het de bedoeling dat de halter in één vloeiende beweging tot boven het hoofd gebracht wordt. De armen moeten daarbij gestrekt zijn en de greep mag tijdens de beweging niet aangepast worden.

Het is bij snatch dus van belang dat je de stang op de juiste manier vastpakt, dat je de perfecte balans weet te behouden en dat je de optimale controle hebt over de vloeiende beweging van jouw armen.

Onder meer kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie komen bij dit wedstrijdonderdeel om de hoek kijken.

In onderstaande video vind je meer informatie over dit wedstrijdonderdeel:


Clean and jerk

Bij clean and jerk draait het erom dat de halter eerst voor de borst gebracht wordt, waarna de halter naar boven gebracht wordt waarbij de armen volledig gestrekt boven het lichaam zijn.

Het is hierbij de bedoeling dat je de halter niet al te breed vastpakt, waardoor je de kracht perfect over kunt brengen.

De beweging bij clean and jerk gaat niet vloeiend; zo is het toegestaan om jouw benen en voeten pas aan het einde naast elkaar te zetten. Tijdens de beweging is het immers verstandiger om de voeten achter elkaar te houden.

In onderstaande video vind je meer informatie over dit wedstrijdonderdeel:

Bij een officiële wedstrijd worden normaliter de scores van deze twee onderdelen bij elkaar opgeteld. Aan de hand van die optelling ontstaat er uiteindelijk een podium.

Je kunt echter ook mee doen aan speciale wedstrijden waarbij slechts één van de twee onderdelen uitgevoerd moeten worden.

Wat maakt gewichtheffen zo leuk?

Zoals we eerder al gesteld hebben, zijn relatief veel sceptisch over deze unieke sport. Maar waar dit vandaan komt?

Mogelijk associëren mensen deze sport direct met hele brede en mogelijk agressieve mannen en vrouwen. In de praktijk is daar geen sprake van.

Ja, uiteraard zijn de mannen en vrouwen die op gewichtheffen zitten bijzonder breed te noemen. Maar, deze sport is een typische Olympische sport, waarbij broederschap, sportiviteit en wederzijds respect centraal staan.

gewichtheffen-snatch

Als gewichtheffer ben je elke dag met een ander soort training bezig. Wellicht is dat het leukste van deze sport, aangezien je allerlei kwaliteiten nodig hebt om tijdens een wedstrijd hoge punten te kunnen scoren.

Je moet kracht hebben, je moet ongekend veel uithoudingsvermogen hebben, je moet een doorzetter zijn, je moet de perfecte coördinatie hebben en je moet veel van jezelf eisen.

Zelf beginnen met gewichtheffen?

gewichtheffer-snatch

Als je graag van een uitdaging houdt, is gewichtheffen absoluut een leuke sport. Het is hierbij wel van cruciaal belang dat je je door een kenner laat begeleiden.

Als je zelf met gewichtheffen aan de slag gaat, is de kans groot dat je binnen de kortste keren een zware blessure oploopt. Je bent immers een ongekend hoog gewicht boven jouw hoofd aan het tillen; daar is het menselijk lichaam eigenlijk niet op gebouwd.

Zorg dus dat je met een professionele partij aan de slag gaat, zorg ervoor dat je veel en hard traint en hou altijd jouw eigen veiligheid in de gaten.

Mocht je dat voor elkaar krijgen, dan is de kans aanwezig dat jij later op een toernooi gewicht staat te heffen!

Wat heb je nodig om te beginnen?

Om te beginnen met gewichtheffen heb je in principe vrijwel niets nodig. Al het materiaal hiervoor kun je namelijk terugvinden bij jou in de sportschool.

Echter is het wel handig om gewichthefschoenen aan te schaffen en daarnaast kunnen knee sleeves en wrist wraps ook van pas komen.

Als je thuis wilt gaan gewichtheffen dan zul je al meer nodig hebben. Je zult dan een halterstang, bumper plates en een lifting platform moeten aanschaffen.

Slotwoord

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel meer te weten bent gekomen over de sport gewichtheffen en dat je vol enthousiasme aan de slag kunt.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel, laat dit dan gerust weten door een bericht achter te laten onder dit artikel!

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *