Bumper plates kopen? Alles wat je moet weten (Koopgids)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 23, 2024

bumper plates
bumper plates

Bumper plates zijn halterschijven met rubber coating eromheen. Ze zijn geschikt om te laten vallen. Dat komt goed uit bij oefeningen zoals de deadlift en clean jerk.

In dit artikel ontdek jij alles wat je moet weten over deze gewichtsschijven.

Welke soorten zijn er, waar moet je op letten, en waar kun je ze kopen? Lees snel verder en kom erachter!

Wat zijn bumper plates?

Bumper plates worden voornamelijk gebruikt bij crossfit, powerliften en olympisch liften. Ook bij andere vormen van krachttraining kunnen de plates gebruikt worden.

Het grote voordeel van bumber plates is dat ze tegen een stootje kunnen. Ze zijn er dan ook voor gemaakt om te laten vallen.

Zeker als je met zware gewichten traint kun je niet het gewicht altijd even rustig neer zetten, vandaar dat bumper plates hier goed van pas komen. Deze kunnen namelijk schade aan de gewichten en ondergrond voorkomen.

Maten en gewichten

bumper-plate-kleuren

Bumper plates kenmerken zich aan de universele maat die ze hebben. Alle plates hebben een gat in het midden met een diameter van 50 mm. Zo zijn ze allemaal te gebruiken met een olympische halterstang.

De plates zijn er in de volgende gewichten (en kleuren):

  • 0,5 kg (wit)
  • 1 kg (groen)
  • 1,5 kg (geel)
  • 2 kg (blauw)
  • 2,5 kg (rood)
  • 5 kg (wit)
  • 10 kg (groen)
  • 15 kg (geel)
  • 20 kg (blauw)
  • 25 kg (rood)

Het verschil met normale halterschijven

Bumper plates en halterschijven worden vaak met elkaar verward. Beide worden gebruikt om gewicht aan een halterstang toe te voegen tijdens krachtsport.

Het grote verschil tussen deze twee zit ‘m echter in het materiaal waarvan de platen gemaakt zijn. Zo bestaan halterschijven doorgaans volledig uit gietijzer.

Bumper plates daarentegen bestaan óf volledig uit rubber met enkel een stalen ring in ‘t midden. Óf ze zijn gemaakt van staal met een rubber coating eromheen.

Qua gewichten onderscheiden de bumber plates zich door de plates van 15 en 25 kg. Deze gewichten komen onder de klassieke halterschijven niet of nauwelijks voor.

Welke soorten bumper plates zijn er?

Bumper plates zijn te verdelen in verschillende categorieën. Hieronder worden deze uitgelicht:

Standaard

Deze platen zijn er in de gewichten 5, 10, 15, 20 en 25 kg. Allen hebben ze een diameter van 450 mm en een gat met een diameter van 50 mm.

Change plates

bumper-plate-05

Dit zijn plates met de gewichten: 0,5 t/m 2,5 kg. Ze worden ook wel micro plates of fraction plates genoemd.

Ze zijn van hetzelfde materiaal en kunnen gewoon gebruikt worden op de 50 mm olympische stang.

Deze kleinere gewichten zijn ideaal om progressive overload toe te passen.

Dit wil zeggen dat je iedere training het gewicht iets verhoogd. Door dit in kleine stapjes te doen is het mogelijk om op lange termijn veel krachtprogressie te boeken.

Competitie platen

Deze zijn geschikt voor professioneel gebruik en worden dan ook gebruikt tijdens officiële (gewichthef) wedsrijden zoals de olympische spelen en de crossfit games.

Er zijn strenge restricties aan de competition bumper plates verbonden. Zo moeten ze bijvoorbeeld een diameter hebben van 450 mm.

Bij deze platen kun je er vanuit gaan dat de gewichten nauwkeurig zijn afgewogen zodat je precies weet hoeveel kg je aan de stang hebt hangen.

Techniek platen

techniek-plate

Deze bumper plates zijn speciaal ontworpen om te trainen op je techniek.

Bij gewichtsheffen is techniek naast kracht een erg belangrijk aspect. Alles valt en staat dan ook bij een goede techniek. Hier moet vanzelfsprekend veel op worden getraint.

Vandaar dat er hier speciale platen voor zijn gefabriceerd. Wat deze schijven kenmerkt is dat ze een gewicht van 2,5 of 5 kg hebben máár wel met een diameter van 450 mm.

Normaal gesproken zijn deze schijven veel kleiner, waardoor je niet kunt trainen met minder gewicht waarbij de stang op dezelfde hoogte van de grond af ligt als met hogere gewichten.

hi-temp-plate

Vandaar dat deze plates goed van pas komen bij het aanleren van de juiste techniek voor beginners, tijdens revalidatie of voor het perfectioneren van de techniek.

HI-temp bumper plates

bumper-plate-barbell

Deze plates kenmerken zich ten eerste aan de zwarte kleur. Normaal gesproken zijn bumper plates gekleurd en heeft elk gewicht een eigen kleur.

Bij deze hi-temp plates staat het gewicht er vaak wel op in de betreffende kleur.

Doorgaans beschikt deze variant over een betere demping ten opzichte van andere plates en zijn daardoor ook een stuk duurzamer. Ook maken ze amper geluid tijdens het neerkomen.

Het is ook nog eens een millieu bewuste keuze, aangezien ze gemaakt worden van gerecycled rubber.

Rubber coated plates

Deze variant houdt het midden tussen halterschijven en bumper plates. Ze zijn van staal met een rubbere coating eromheen.

Deze schijven worden voornamelijk gebruikt worden in de fitness, en komen daar ook het best tot hun recht.

Omdat ze enigszins tegen een stootje kunnen, kan je ze bijvoorbeeld prima gebruiken om mee te deadliften. Het is echter niet aangeraden om deze gewichten herhaaldelijk te laten vallen op een ondergrond zonder demping.

Bumper plates rack

Als je je bumper plates overzichtelijk en netjes wilt opbergen kun je gebruik maken van een bumper plate rack.

Vaak worden ze aan een power rack gehangen, maar als je hier geen ruimte meer voor hebt, of niet tot de beschikking hebt, kan een rack goed van pas komen.

Je hebt rekken waaraan ze opgehangen kunnen worden en rekken waarin ze op de zijkant ingelegd kunnen worden. Dit rek kun je bijvoorbeeld plaatsen naast de halterstang houder.

Waar bumper plates kopen?

bumper-plate-olympisch

Bumper plates zijn te bestellen bij de meeste fitness webshops. De prijzen variëren per gewicht, soort en merk.

Klik hieronder voor het meest veelzijdige aanbod:




Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *