Dumbbell rek / gewichten rek kopen

Laatst bijgewerkt door Casper op september 23, 2022

2-laags-dumbbell-rek

Een gewichten rek / dumbbell rek (of rack) kan erg handig zijn om jouw trainingsomgeving netjes te houden.

In deze koopgids ontdek je wat voor soort dumbbell rekken er zijn en waar je deze kunt kopen.

Waarom een dumbbell rek?

Het aangeraden om jouw (home) gym netjes te houden, dit ziet er niet alleen veel beter uit maar zorgt er ook voor dat je je dumbbells makkelijk kwijt kunt.

Overzicht

Zeker als je beschikt over een groot aantal gewichten is het erg handig om overzichtelijk te hebben waar welk gewicht ligt. Zo is het gebruikelijk dat op een dumbbell rek de gewichten netjes liggen uitgelijnd van laag naar hoog gewicht, van links naar rechts.

Zo weet je meteen waar je moet zijn als je een bepaald gewicht dumbbells wilt gaan pakken.

Makkelijker oppakken

Daarnaast is een dumbbell rek handig omdat je de gewichten op deze manier makkelijker kunt oppakken dan wanneer deze op de grond liggen. Vooral bij zwaardere dumbbells komt dit van pas. Zo kun je vervelende klachten zoals lage rugpijn voorkomen.

Wat voor soort dumbbell rekken zijn er?

Dumbbell rekken zijn er te vinden in verschillende soorten. De meest voorkomende soorten zijn:

Dubbel laags rek: Dit soort rekken zie je doorgaans het meest. In de meeste sportscholen zijn er dumbbells te vinden die oplopend tot minimaal 40 kg in het dubbele rek liggen opgesteld. De dumbbells van hetzelfde gewicht liggen dan naast elkaar.

dumbbell-rek-kopen

3 laags rek: Dit is met name handig voor als je niet veel ruimte hebt in de breedte. Nadeel is dat je de dumbbells vanaf de bovenste en de onderste laag iets minder comfortabel eruit kunt pakken.

dumbbellrek
dumbbell-rack-verticaal

Verticaal rek: Ook dit type rek is in de meeste gyms terug te vinden. Grote verschil is dat dit type gebruikt wordt voor de lichtere gewichten dumbbells van 2 t/m 12 kg.

Door de lichtere gewichten zijn de dumbbells compacter en heeft het rek vanzelfsprekend minder evenwicht nodig.

Voordeel van deze variant is dat het erg weinig ruimte kost en dat je de dumbbells er gemakkelijk uit kunt halen. Het staat ook wel bekend als een dumbbell toren.


Aandachtspunten

Waar moet je op letten bij het kopen van een dumbbell rek?

Hoeveel dumbbells kun je erop kwijt?

Hoeveel dumbbells heb je en hoeveel kun je kwijt op het rek? Als je er veel hebt zul je misschien wel meerdere rekken nodig hebben.

Het beste is als je op één rij een even aantal dumbbells kwijt kunt. Je komt namelijk wel eens rekken tegen met 5 plekken per rij. De meeste mensen zullen dit onpraktisch vinden.

Afmetingen

Uiteraard moet je rekening houden met de afmetingen. Het inrichten van een gym is vaak passen en meten. Meet van de voren dus de ruimte op waar het rek moet komen te staan zodat je niet bedrogen uitkomt.

Veiligheid

belangrijk is om een goed stevig rek te hebben en de maximale belastbaarheid te weten. Tel dus het gewicht van alle dumbbells die jij erop kwijt wilt bij elkaar op, vergeet niet dat je 2 paar hebt van elk gewicht, je zou namelijk niet de eerste zijn die deze fout maakt.

halfschalen

Daarnaast zijn er racks beschikbaar met zogenoemde halfschalen.

Deze zorgen ervoor dat het gewicht op zijn plek blijft liggen. Dit wordt doorgaans als de veiligste manier van opbergen gezien.

Geschikt voor welke type dumbbell?

Over het algemeen kennen we twee vormen dumbbells: de ronde variant en de zogenoemde hexagon dumbbells. Deze zijn doorgaans 6 hoekig gevormd zodat ze niet kunnen wegrollen.

Veel rekken zijn gevormd voor beide typen, maar het is wel zaak om hier zeker van te zijn alvorens de aankoop.

Als je enkel kleine dumbbells hebt t/m 12 kg kun je kiezen voor het verticale rek om ruimte te besparen.

Gewichten rek kopen

Vergelijk direct het beste aanbod:

Fitnessapparaat.nlBekijk aanbod >>
Fitnesskoerier.nlBekijk aanbod >>
Gorillasports.nlBekijk aanbod >>
Betersport.nlBekijk aanbod >>Alternatieven

Misschien heb jij geen ruimte voor een dumbbell rek, vind je het niet handig of past het niet binnen je budget. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom jij graag een alternatief hebt.

Voor een professionele gym is het altijd aangeraden om over racks te beschikken waar de gewichten uitgestald op kunnen worden. Als jij trotse eigenaar bent van je eigen home gym kun je er echter ook voor kiezen om verstelbare dumbbells aan te schaffen in plaats van ‘vaste dumbbells’

Deze kun je, zoals de naam het al zegt, zelf verstellen naar het gewenste gewicht. De losse halterschijven kun je dan gemakkelijk opruimen door bijvoorbeeld in een kist/doos te stoppen of op te stapelen. Dit scheelt je veel ruimte en kan je ook nog eens geld besparen.

De voordelen van vaste dumbbells daarentegen zijn echter weer dat het minder tijd kost omdat je niet steeds het goede gewicht klaar hoeft te maken én je kunt ze makkelijker oppakken vanuit het rek. Daarnaast staat zo’n dumbbell rek natuurlijk een stuk netter en strakker.

Zelf maken

Als je zelf een beetje creatief en handig bent kun je er voor kiezen om een dumbbell rek zelf te maken.

Vaak wordt dit gedaan met hout. Zorg wel altijd dat je er zeker van bent dat het rek ’t gewicht houdt voordat je het in gebruik neemt.


Tweedehands

Ten slotte kun je er voor kiezen om een tweedehands rek te kopen. Doorgaans worden er op marktplaats genoeg aangeboden.

Lees ook:

Smith machine kopen

Shoulder press machine

Halterstang houder kopen

Categorieën: Materiaal

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.