Hexagon dumbbells kopen

Laatst bijgewerkt door Casper op augustus 17, 2022

hex-dumbbell
hex-dumbbell

Hexagon (afgekort hex of hexa) dumbbells hebben een 8 hoekige vorm. In dit artikel lees je onder andere wat de voordelen zijn ten opzichte van de klassieke ronde variant.

Bekijk en vergelijk het aanbod hieronder:

Fitnesskoerier.nlAanbod bekijken >>
Betersport.nlAanbod bekijken >>
Gorillasports.nlAanbod bekijken >>
Bol.comAanbod bekijken >>


Hexagon dumbbell set

hex-dumbbell-set

Hexagon dumbbells zijn te verkrijgen in verschillende gewichten. Vaak kun je ze per gewicht los bestellen.

Weet je echter al dat je alle gewichten nodig hebt? Dan kun je het best een compleet set aanschaffen.

Een hex dumbbell set bestaat uit gewichten vanaf 2,5 kg oplopend naar 40 kg met sprongen van 2,5 kg ertussen.

In sommige gevallen heb je ook sets waar de gewichten 1 t/m 10 kg in sprongen van één kilo omhoog gaat.

Staal of rubber

Meestal zullen de dumbbells bestaan uit een stalen binnenkant en een rubber coating. Een voordeel van de rubberen coating is dat je er hierdoor veiliger mee kunt ‘smijten’ met de gewichten. Dat komt vooral van pas bij zware oefeningen.

En het zal het je vloer minder snel beschadigen. Qua duurzaamheid is het ook aangeraden om te kiezen voor een rubber coating.

Er zijn echter ook hex dumbbells die geheel uit staal bestaan. Sommige mensen vinden dit fijner trainen. Deze zijn vaak kleiner van formaat, ondanks dat het dezelfde gewichten heeft.


Hexagon vs ronde dumbbells

Waarom zou je kiezen voor hexagon dumbbells in plaats van ronde? Het grootste voordeel is uiteraard dat deze niet weg kunnen rollen. Door de 6 hoekige vorm gaan ze nergens heen als je ze plat neerlegd op de grond.

Beide varianten hebben hebben zo hun voor en nadelen. Het is dan ook per persoon afhankelijk waar de voorkeur naar uit gaat.

Opbergen

hexagon-dumbbells

Als je geen gebruik maakt van een dumbbell rek en je gewichten wilt opbergen op de grond, is het aangeraden om voor hex gewichten te kiezen. Deze liggen namelijk stabieler en bovendien kun je ze eventueel opstapelen.

Oefeningen

Met hex dumbbells is het mogelijk om oefeningen zoals dumbbell push ups op een veilige manier te kunnen doen, omdat het gewicht stabiel op de grond blijft liggen kun je het gebruiken als push up steunen.

Naast push ups zijn er een hoop andere variaties te bedenken die je kunt doen. In het filmpje hieronder zie je een voorbeeld van een samengestelde oefening:

Hex of verstelbaar, wat is beter?

Hex zijn ‘vaste’ dumbbells. Dit betekend dat je het gewicht zelf niet kunt verstellen. Veel mensen verkiezen verstelbare dumbbells boven de vaste variant, omdat dit doorgaans minder ruimte en geld kost.

De schijven kun je er namelijk afhalen en vervolgens opbergen. Je hebt in principe dus maar 2 halterstangen nodig en een aantal schijven om te kunnen variëren in gewichten.

gestapelde-hex-gewichten

Wel ben je langer bezig met het verstellen van de gewichten. Om deze reden wordt er dan ook vaak gekozen voor hexagon dumbbells of ronde dumbbells.

Ook in een professionele omgeving is dit gewenst, aangezien het veel veiliger is en het strakker en georganiseerder oogt.

Hexagon monster dumbbells

Wanneer je al jarenlange ervaring hebt met krachttraining en je door de jaren heen enorm veel kracht opgebouwd hebt, zullen de hex dumbbels t/m 40 kilo vaak niet voldoen om een goede trainingsprikkel te behalen.

Natuurlijk kun je de oefeningen langzamer uitgevoeren, meer herhalingen maken óf minder sets tussen de rust nemen. Maar wanneer je écht zwaarder wilt trainen kun je in dit geval het beste kiezen voor de zogenoemde ‘Hex monster dumbbells’. Dit zijn de dumbbells in de gewichten range van 40 t/m 60, of in sommige gevallen zelfs tot 70 of 75.

Je zult wel goed moeten zoeken om dergelijke dumbbells te vinden. Ze zijn dan ook niet te koop in de reguliere sportwinkel. Vaak kun je deze vinden op het internet of in echte ‘hardcore gyms’.


Ook interessant:

Categorieën: Materiaal

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.