Fitness vloeren – sportvloer thuis & in de gym

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 3, 2023

fitness-vloeren
fitness-vloeren

Met fitness vloeren worden vloermatten of (rubber) tegels bedoelt. Deze zorgen voor de bescherming van je vloer, de demping en een betere training.

Er zijn verschillende soorten fitness vloeren en daarom kan het uitzoeken van de beste vloer een lastige klus zijn.

In dit artikel ontdek je alles over de verschillende soorten fitness vloeren. Waar deze goed voor zijn, waar je ze kunt kopen én of ze daadwerkelijk nodig zijn.

Deze vloeren worden ook wel sportvloeren of gymvloeren genoemd, maar zijn voornamelijk bedoeld voor fitnessruimtes.

Niet alleen sportscholen maken gebruik van deze sportvloeren, maar ook kan zo’n ondergrond thuis prima van pas komen.

Wat wordt er precies bedoeld met fitness vloeren?

sportvloeren-gym

Met een fitness vloer wordt er een ondergrond bedoeld dat gebruikt kan worden tijdens sportieve activiteiten. Meestal dienen deze vloeren als ondergrond voor krachttraining met gewichten.

Fitness vloeren wordt meestal in meervoud aangeduid, omdat het vaak gaat om meerdere losse stukken.

Meestal worden er namelijk losse fitness tegels of matten gelegd die fungeren als sportvloer. Je hebt ook ondergronden op rol als één geheel, waarover later meer.

Verschillende benamingen

fitness-vloer

Naast een fitness vloer of vloeren en een sport vloer zijn er nog meer benamingen die gegeven kunnen worden aan een ondergrond die specifiek gebruikt wordt bij fitness.

Zo wordt het ook vloermat, vloertegels, rubbertegels of een gymvloer genoemd. Hoewel er met al deze benamingen verschillende soorten ondergrond bedoeld kan worden, worden ze wel vaak gebruikt als verzamelnaam voor fitness vloeren.

Dit kan af en toe nog wel eens verwarring opleveren. Vooral als je opzoek bent naar een fitness vloer op internet, of in de winkel.

Het belang van goede fitness vloeren

Waarom is het eigenlijk belangrijk om goede fitness vloeren te hebben tijdens het trainen? Er zijn meerdere redenen om een vloer te leggen in jouw gym. Hieronder vind je de voornaamste redenen:

Bescherm de (onder)vloer

Zeker bij het inrichten van een fitnessruimte thuis wil jij je eigen vloer beschermen. Vooral als er laminaat onder ligt, dan zal dit al snel kunnen beschadigen.

Dit is natuurlijk erg zonde en vooral onnodig. Het vervangen van je eigen vloer kan een grote klus zijn. En kan bovendien veel geld kosten.

Om dit te voorkomen is het aangeraden om gebruik te maken van fitness vloeren. Deze leg je gewoon over je eigen vloer heen. Dit geldt overigens niet alleen voor bij jou thuis. Ook als sportschool eigenaar kan het zo zijn dat je de organieke vloer heel wilt laten.

Ook als je de huidige vloer niet mooi vindt, of als je het niet erg vindt als deze kapot gaat dan zijn er nog meer dan genoeg redenen om tóch fitness vloertegels of vloermatten neer te leggen.

Meer grip

Één van die andere redenen is zodat je meer grip hebt. Dit is voornamelijk het geval als jij momenteel een gladde ondergrond hebt.

Het kan zijn dat er momenteel een houten vloer in de fitnessruimte ligt. Of misschien ligt er wel parket in. In beide gevallen is het alles behalve veilig om hierop te trainen.

sport-ondergrond-tegel

Je kunt bijvoorbeeld wegglijden tijdens het uitvoeren van oefeningen. Zeker wanneer je deze oefeningen uitvoert met zware gewichten dan kan dit fatale gevolgen hebben.

Je moet er dan ook niet aan denken dat je uitglijdt tijdens het squatten met een halterstang in je nek.

De ondergrond is daarom een erg belangijk aspect voor krachttraining en mag zeker niet onderschat worden.

Betere demping

deadlift-ondergrond

Van een betere demping kun je op meerdere manieren profiteren. Allereerst kan een fitness vloer met een goede demping ervoor zorgen dat je minder snel blessures oploopt.

Denk hierbij vooral aan dynamische oefeningen waarbij je op de grond terecht komt, zoals jump squats of lunges.

Wanneer de ondergrond hard is en/of geen demping heeft dan zal de klap op je gewrichten harder zijn. Als je beschikt over goede fitness tegels of vloermatten dan zullen deze klappen beter worden opgevangen.

Maar niet alleen voor blessurepreventie komt een goede demping tot zijn recht. Ook om trillingen en geluid te minimaliseren.

Minder geluid

Geluid kan heel vervelend zijn. Dit is met name van toepassing als je thuis traint. Het kan zijn dat je (onder)buren of huisgenoten hier grote hinder van ondervinden.

Dit kan voor grote problemen zorgen en daarom wil je het geluid zoveel mogelijk kunnen reduceren. De allerbeste manier om dit te kunnen doen is door een goede fitness vloer te (laten) leggen.

De ondergrond dempt het geluid wanneer er gewichten op de vloer vallen, of tijdens het doen van bepaalde oefeningen.

Wanneer kiezen voor een sportvloer?

Je weet nu het belang van een goede sport vloer. Maar wanneer kies je dan om een fitness vloer neer te leggen?

Als je verantwoordelijk bent om een professionele fitnessruimte in te richten dan is het sowieso een must om een vloer neer te leggen.

Meestal wordt zo’n vloer neergelegd op de plek waar de dumbbell rekken staan met de spiegels erachter. Zoals een traditionele gyminrichting eruit ziet. Voor de dumbbells staan er dan weer halterbankjes. Hieronder ligt de sportvloer. Hier worden vaak rubber tegels of matten voor gebruikt.

rubbertegels

Deze vloeren liggen hier voor het geval dat er een gewicht valt, maar ook zodat er op een fijne manier oefeningen gedaan kunnen worden.

Wanneer een sportvloer in huis?

Wanneer kies je er dan voor om een fitness vloer thuis neer te leggen? Dat hangt er vanaf hoe groot jouw thuisgym momenteel is en wat er allemaal in staat.

Natuurlijk kun je alleen één mat of enkele tegels gebruiken om een fitnessapparaat op te leggen. Zo’n ondergrond dient dan voornamelijk ter bescherming en eventueel zorgt het voor meer grip.

Maar ook als je thuis bijvoorbeeld een power rack hebt staan, dan kan het fijn zijn om hieronder een fitness vloer te hebben liggen.

Op deze manier kun je namelijk met een gerust hart squats maken. En bovendien kun je ook deadlifts uitvoeren met maximale demping.

De verschillende soorten sport vloeren

De ene sport vloer is de andere niet en er zijn hier dan ook meerdere soorten van te verkrijgen. Maar voor welke soort moet jij dan kiezen?

Hieronder vind je de verschillende soorten fitness tegels, matten en vloeren.

Fitness tegels

sportvloer

Met fitness tegels worden de wat dikkere, vierkante vloertegels bedoeld. Meestal zijn deze van rubber gemaakt. Maar ook zijn er tegels van PVC te verkrijgen. Beide zijn goede opties.

Fitness vloer op rol

Een fitnessvloer op rol zijn geen losse stukken. Dit is simpelweg een rol die uitgerold kan worden op het te bekleden vlak.

Een voordeel van zo’n rol is dat je zelf kunt snijden en daardoor minder precies hoeft te meten van te voren om goed uit te komen.

Vloer matten (puzzelmatten & afwerpmatten)

rubberen-puzzelmat

Met een fitness vloermat wordt een mat bedoeld die je los kunt neerleggen. Hiermee kunnen ook tegels bedoeld worden. Maar meestal spreekt men over een mat als het gaat om puzzelmatten of afwerpmatten.

De eerstgenoemde heeft in tegenstelling tot een tegel geen vlakke omlijning maar ribbels. Zodat ze letterlijk als puzzelstukjes in elkaar kunnen worden gelegd. Deze sportvloeren zijn erg populair.

Niet alleen in sportomgevingen, maar ook bijvoorbeeld voor kinderspeelplekken. Naast fitness kunnen deze tegels ook gebruikt worden voor vechtsporten. Zo kan het bijvoorbeeld ook fungeren als een judomat.

puzzelmatten-fitness-vloeren

Een afwerpmat is daarentegen weer een wat minder bekend begrip. Dit zijn matten die speciaal bedoeld zijn om onder gewichten neer te leggen. Je kunt het bijvoorbeeld neerleggen onder de schijven bij een halterstang, om vervolgens deadlifts te maken.

afwerp-mat

Ook wanneer je verder geen fitnessvloer hebt, kun je deze toch gebruiken voor de ”grote lifts”. Ze zijn na gebruik weer makkelijk op te ruimen.

Je kunt ze dan bijvoorbeeld weer opstapelen in een hoekje. Net zoals je dat met turnmatten doet.

Fitness vloeren kopen

Je weet nu waar fitness vloeren voor gebruikt worden, wat de voordelen er van zijn en wanneer je een gymvloer zou moeten gebruiken.

Als jij een ondergrond wilt gaan aanschaffen dan kan het lastig zijn om een goed verkooppunt te vinden. Er zijn dan ook niet erg veel winkels in het land die dit soort vloeren aanbieden.

Het is daarom handig om deze online te bestellen. Hieronder vind je de fitness webshops waar je goede vloertegels en matten kunt bestellen.



Goedkope fitness vloer

Wil je niet te veel geld spenderen aan de ondergrond van jouw (thuis)gym en dus een goedkope fitness vloer kopen?

Het beste kun je dan kiezen voor fitness puzzelmatten. Ook kun je bepalen om een minder groot oppervlak te bedekken zodat je uiteindelijk goedkoper uit bent.

Bij de bovenstaande webshops kun je de prijzen met elkaar vergelijken zodat je uiteindelijk de goedkoopste fitnessvloer uit kunt zoeken. Hou er wel rekening mee dat je jezelf niet enkel door de prijs laat lijden.

Een goede kwaliteit van de vloer moet altijd het belangrijkste zijn bij het uitzoeken. Als je een goede én goedkope fitness vloer hebt gevonden, dan is dit natuurlijk alleen maar win-win.

Waar houd je rekening mee?

Uiteraard zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je fitness vloeren gaat kopen.

Sommige van deze punten die zullen voor zich spreken, maar toch is het goed om deze nog een keer aan te halen.

Materiaal en geur

Je hebt al kunnen lezen dat fitness tegels meestal van rubber of pvc zullen zijn. Het verschil hierin is niet enorm, maar sommige mensen die vinden rubber wat fijner aanvoelen en anderen die houden weer niet van de geur die rubber af kan geven.

Rubber is namelijk nooit echt geurloos. Je kunt dit vergelijken met rubber producten uit de auto industrie. De ene persoon zal dit lekker vinden ruiken en de ander die moet er niks van hebben.

Na verloop van tijd zal deze geur echter wel grotendeels wegtrekken, maar voor sommige mensen kan dit een groot issue zijn.

Kunstgras

sprinttrack-fitness-vloeren

Je kunt ook kiezen voor een kunstgras ondergrond. Dit wordt steeds populairder en zie je dan ook terug bij vooral crossfit boxen.

Dit kan gedaan worden voor de mooi, maar het heeft ook daadwerkelijk een functionele werking. Vaak wordt het namelijk gebruikt als een sprinttrack.

Dit is een soort baan die wordt gebruikt om korte sprintjes op te maken, meestal tijdens het voorttrekken of duwen van een power sled.

Afmetingen

Het mag voor zich spreken dat je rekening moet houden met de afmetingen van de fitness vloeren.

Toch mag het nog eens benadrukt worden, aangezien je niet de eerste zal zijn die een verkeerde inschatting maakt. En hierdoor te veel, of juist te weinig fitness tegels besteld.

Meet voor de zekerheid dus minimaal twee keer het oppervlak wat je wilt gaan bekleden met tegels. Op deze manier weet je in elk geval zeker dat je de juiste hoeveelheid besteld en niet voor onverwachtse verrassingen of tegenslagen komt te staan.

Welk soort heb ik nodig

Vraag jezelf af welk soort ondergrond je echt nodig hebt. Is het bij jou bijvoorbeeld niet nodig om geluid te dempen en kan je vloer ook niet beschadigd worden?

Dan kun je er eventueel voor kiezen om alleen afwerpmatten te gebruiken. Als je het mooi of functioneel vindt kan je uiteraard alsnog een fitness vloer erin gaan leggen.

Doe jij niet aan trainen met zware gewichten? Dan zal je ook een minder dikke vloer nodig hebben dan wanneer je dit wel doet.

Bedenk dus voor jezelf goed waar de vloer aan moet voldoen, zodat je vervolgens de juiste kunt gaan uitzoeken.

Laten leggen of zelf doen?

onderkant-sportvloeren

Een vraag die erg vaak terugkomt is de vraag of je fitnessvloeren zelf kan gaan leggen of dat je dit beter kunt laten doen. Over het algemeen kun je deze matten en rubbers prima zelf leggen.

De meeste rubber tegels die kunnen gelijmd worden of strak tussen muren of randen gelegd worden. Belangrijk is dat je er geen speling tussen laat als je voor laatst genoemde optie kiest. Dit om verschuivingen te voorkomen.

Wanneer je een groot oppervlak hebt dat je moet bedekken en je staat er alleen voor, dan kan ik me echter goed voorstellen dat je het liever laat doen. Of hier op z’n minst hulp voor inschakelt.

Je kunt iemand uit je vriendenkring vragen om mee te helpen of je kunt dit laten doen door een professioneel bedrijf.


Meer informatie over het leggen van fitness vloeren kun je vinden in het artikel: de perfecte sportvloer >>




Relevante artikelen:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Mieke · mei 3, 2021 op 8:39 pm

Het maken van een sportkamer voor onze jongens (8-10 jaar).
Nu ligt er vloerbedekking in deze kamer.
Wat raden jullie aan? De kamer is 5x5m groot.

Groeten Mieke

    Casper · mei 4, 2021 op 4:58 am

    Hey Mieke, dat hangt er vanaf. Om wat voor soort sport gaat het?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *