Crossfit vloer kopen? Matten, tegels & vloeren

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 8, 2023

sprinttracks-vloeren
sprinttracks-vloeren

Een crossfit vloer is een essentieel onderdeel voor jouw crossfit box. Je kunt hier rubber tegels of matten voor gebruiken.

Deze zijn er in verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld crossfit tegels met verschillende afmetingen en kleuren. Je hebt zelfs crossfit vloeren met een kunstgras bovenkant.

Als jij op zoek bent naar een goede crossfit vloer, dan is dit artikel voor jou.

Je leest niet alleen het belang van het hebben van een goede crossfit vloer. Je komt ook te weten welke soorten vloeren voor crossfit er allemaal zijn. En waar je deze kunt kopen.

Belang van een goede crossfit vloer

Een ondergrond is een essentieel onderdeel in je crossfit box en mag dan ook zeker niet onderschat worden.

Maar waar dient het nou eigenlijk exact voor? En waarom is het zo belangrijk om over een goede ondergrond te beschikken in een crossfit omgeving?

De belangrijkste punten worden hieronder toegelicht.

Bescherming materiaal

Al het crossfit materiaal dat je in bezit hebt wil je zo goed als mogelijk kunnen beschermen. Tijdens crossfit trainingen wordt er een hoop gooi-en-smijt werk verricht en worden de materialen flink belast.

Een hoop materialen die zijn bestand om deze klappen op te kunnen vangen. Echter is er ook materiaal dat op termijn kan gaan slijten. Om dit te voorkomen is het gebruik van een (goede) crossfit vloer essentieel.

Veiligheid

persoon-lift-barbell

Nog een reden waarom een goede crossfit vloer in jouw box zo belangrijk is, is vanwege de veiligheid. Dit slaat voornamelijk op de grip die de ondergrond heeft.

Tijdens het doen van oefeningen is het van essentieel belang dat je goede grip hebt op de vloer. Heb je dit namelijk niet, dan kunnen ongelukken gebeuren of het kan blessures veroorzaken.

Maar ook voor het losse materiaal wat op de vloer staat is het belangrijk dat het goede grip heeft. Denk bijvoorbeeld aan losse halterbankjes of bench presses, maar ook apparatuur zoals crossfit fietsen.

Geluid dempen

Ook de geluiddempende functie die een crossfit vloer heeft is een reden om te kiezen voor een goede ondergrond.

De tegels en matten dempen namelijk de geluiden die voorkomen als er bijvoorbeeld een gewicht op de grond valt.

Crossfit bestaat voornamelijk uit dynamische oefeningen en bewegingen. Een goede ondergrond zal een hoop onnodig lawaai voorkomen.

Uitstraling van je box of gym

crossfit-vloer

Een crossfit vloer ‘maakt’ de gym of crossfit box. Omdat het een groot oppervlak beslaat, springt de ondergrond meteen in ‘t oog.

Omdat de uitstraling erg belangrijk is, kies je het beste voor een vloer die goed past bij de rest van de omgeving. De afmetingen van de tegels is hierbij belangrijk, maar ook de kleur speelt een grote rol.

Veelal wordt er gebruik gemaakt van een zwarte crossfit vloer. Maar je kunt je ook onderscheiden van de rest door bijvoorbeeld een grijze of groene vloer te leggen.

Het belangrijkste is natuurlijk de functionaliteit van de vloer. Maar als het overeenkomt met de kleuren van jouw crossfit rig, dan is dit natuurlijk mooi meegenomen.

Makkelijk schoon houden

crossfit-vloeren

Nóg een belangrijk punt is de hygiëne in jouw crossfit box of gym. Zeker als er getraind word met meerdere mensen dan wil je de vloer goed schoon kunnen houden.

Wil je minimaal onderhoud plegen aan jouw ondergrond? Kies dan voor crossfit tegels of matten waarbij er geen vuil tussen kan gaan zitten.

Wat voor soort vloeren zijn er?

Als je een crossfit vloer wilt gaan leggen zul je moeten kiezen voor een ondergrond die het beste past bij jouw crossfit box of thuisgym.

Er zijn meerdere soorten vloeren waar je uit kunt kiezen. Om je een idee te geven welke ondergronden er allemaal zijn, worden alle mogelijkheden hieronder toegelicht:

Crossfit tegels

rubber-tegels

De tegels zijn de meest voorkomende variant crossfit vloeren. De tegels die zijn meestal gemaakt van rubber.

Er zijn verschillende soorten afmetingen waar je uit kunt kiezen als ondergrond. De meest voorkomende afmetingen zijn: 50 x 50 en 50 x 25 cm.

Ook zijn er tegels verkrijgbaar in puzzelvorm. Dit worden ook wel fitness puzzelmatten genoemd. De matten hebben dan ook letterlijk de vorm van een puzzelstukje. Deze heb je van rubber, maar ook van andere soorten materiaal.

Crossfit matten

Crossfit matten zijn in tegenstelling tot tegels niet ‘vast’. Deze kun je oprollen en vaak koop je deze op een rol.

Maar er zijn ook matten met vaste formaten. Het voordeel van een crossfit mat op een rol is dat je minder hoeft te passen en te meten. Je kunt de mat namelijk nog gewoon bijsnijden in het gewenste formaat.

Sprinttracks

sprinttrack

Een sprinttrack heeft nog niet heel lang geleden zijn intrede gemaakt in de crossfit wereld. Zo’n track heeft een start en een finishpunt. Het is onder andere bedoeld voor trainingen met de power sled.

Dit is een soort van slee die je met je mee kunt trekken of voort kunt duwen. Een sprint track is vaak gemaakt van kunstgras, maar kan ook zwart van kleur zijn.

Welke eigenschap deze ondergrond moet hebben is dat het goed glijd, zodat je de power sled er op kunt gebruiken.

Lifting platforms

gewichthef-platform

Een lifting platform is niet specifiek bedoeld voor crossfit. Het wordt namelijk ook gebruikt voor fitness en powerlift trainingen.

Het wordt dan ook meestal een powerlift of gewichthef platform genoemd.

Maar dat neemt niet weg dat zo’n platform erg handig is tijdens crossfit trainingen. Zo’n platform maakt het namelijk mogelijk om jouw compound oefeningen te doen op een wat hardere ondergrond.

Een gemiddelde crossfit vloer zal meeveren tijdens een oefening. Bij oefeningen zoals de squat is het meestal fijner om een harde ondergrond te hebben.

Waar zijn crossfit vloeren te koop?

De grote vraag is natuurlijk waar je jouw crossfit vloer gaat kopen. Er is aanbod in overvloed. Echter verschilt het aanbod sterk per aanbieder.

Hieronder kun je de beste verkooppunten met elkaar vergelijken:

Fitnesskoerier

Fitnesskoerier is een webshop met een groot scala aan fitness en crossfit materiaal. Ook voor vloeren kun je hier terecht.

De shop die verkoopt vloeren van het merk PTessentials, wat een kwalitatief goed merk is. Je kunt hier terecht voor een grotere afname. Of je kunt losse tegels kopen. Ook kan er maatwerk geleverd worden.Fitwinkel

Op fitwinkel.nl vind je goede crossfit vloeren in verschillende soorten. Zo heb je sprinttracks, tegels en puzzelmatten. Ook kun je hier terecht voor rubbertegels met een kunstgras bovenlaag.Waar je nog meer op kan letten

Uiteraard zijn er nog een tal van aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden als jij een crossfit vloer gaat kopen of neer gaat leggen.

Is de vloer egaal?

vloertegels-crossfit

Als je de vloer gaat leggen dan wil je dat deze helemaal egaal is. Als je besluit om een lifting platform tussen rubber tegels te gaan plaatsen, dan heb je het liefst dat deze op dezelfde hoogte liggen.

Een crossfit vloer die niet egaal is kan namelijk gevaarlijk zijn.

Schokabsorptie

De schokabsorptie is een belangrijk aspect van een crossfit vloer. Uiteraard moet deze goed zijn, maar het moet ook niet té veel meeveren.

Als je een gewicht laat vallen dan wil je niet dat deze nog een keer omhoog stuitert.

De stijl van je box

Niet geheel onbelangrijk is de stijl van jouw crossfit box. Oftewel: de ‘look and feel‘. Zeker als jij eigenaar bent van een crossfit box dan wil je het aantrekkelijk maken voor jouw klanten om te komen trainen.

Wanneer alles er strak en mooi uitziet dan zal het over ‘t algemeen al veel aantrekkelijker zijn om te gaan trainen.

crossfit-box-vloer

Maar ook als jij een crossfit of fitness vloer bij jou thuis wilt gaan leggen, dan wil je natuurlijk dat het er strak uitziet.

Je homegym is immers jouw trots en die heb je geheel naar je eigen stijl ingericht.

Afmetingen

Je hebt al kunnen lezen dat crossfit tegels verkrijgbaar zijn in meerdere afmetingen. Vooral de dikte heeft een impact op jouw training.

De diktes die verschillen enorm. Meestal zijn de tegels 3 cm dik, en dit is dan ook de aanbevolen dikte.

Minimale afname

Als je een crossfit vloer gaat kopen heb je vaak te maken met een minimale afname. Je moet dan bijvoorbeeld minimaal 50 crossfit tegels kopen.

Wanneer je slechts een klein gedeelte ondergrond nodig hebt, voor bijvoorbeeld rondom jouw powerrack of pull up rack, dan is het vaak ook mogelijk om losse tegels te kopen.
Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *