Crossfit barbell kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 22, 2023

crossfit-barbell
crossfit-barbell

Een crossfit barbell, ook wel crossfit halterstang kopen? Op deze pagina vind je alle informatie die je moet weten.

Je ontdekt wat een crossfit barbell is, waar je deze kunt kopen én wat de aandachtspunten zijn bij het kopen.

In het kort

  • Voor crossfit wordt meestal een Olympische halterstang gebruikt. Dit is dezelfde stang die gebruikt wordt bij fitness.
  • Het gewicht hiervan is 15 kg voor vrouwen en 20 kg voor mannen. De lengte is meestal 220 cm.
  • Er bestaan ook stangen van 10 kg en 7,5 kg, maar die worden bij crossfit minder vaak gebruikt.

Wat is een crossfit barbell?

Een crossfit barbell wordt ook wel een crossfit bar of halterstang genoemd. Dit is de stang waarmee diverse oefeningen gedaan worden.

Crossfit is een veelzijdige sport, waarbij er veel verschillende oefeningen plaatsvinden. Het bestaat uit dynamische bewegingen, maar ook wordt er regelmatig zwaar gelift.

Voor veel crossfit oefeningen is er een stang nodig. Waar er bij fitness nog regelmatig gebruik wordt gemaakt van dumbbells, gebruiken de echte crossfitters met name barbells.

Je kunt je voorstellen dat het daarom belangrijk is om over een goede crossfit bar te beschikken.

Gewicht en afmetingen

Hoewel er voor fitness en crossfit vaak dezelfde soort stang wordt gebruikt, namelijk de olympische barbell, zijn er toch een aantal verschillen.

De specifieke aandachtspunten bij het kopen van een crossfit bar bespreken we later in dit artikel.

Voor nu is het in elk geval handig om te weten wat het gewicht en de afmetingen zijn.

Bij officiële crossfit wedstrijden weegt de stang bij vrouwen vaak 15 kg en bij mannen 20 kg.

Verder zijn er ook stangen met een gewicht van 10 kg en zelfs 7,5 kg te verkrijgen. Deze bars worden veelal gebruikt voor het aanleren van de techniek van een bepaalde oefening.

Maar ook wanneer er veel herhalingen gemaakt moeten worden bij een oefening, kun je er voor kiezen om een wat lichtere crossfit barbell te gebruiken.

De lengte is vrijwel altijd 220 cm, hoewel hier wel kleine verschillen in kunnen zitten per merk.

Waar kopen?

Er zijn in Nederland niet heel veel plekken waar je speciale crossfit barbells aan kunt schaffen.

De enige winkel die specifieke crossfit stangen in het aanbod heeft is Fitnesskoerier.

Verder kun je natuurlijk wel bij meerdere shops olympische halterstangen bestellen, welke je ook kunt gebruiken voor crossfit.

Klik hieronder om direct het beste aanbod met elkaar te vergelijken:Aandachtspunten bij het kopen van een crossfit halterstang

Hieronder bespreken we de belangrijkste dingen om in je achterhoofd te houden bij het aanschaffen van een halterstang voor crossfit.

Let op het gewicht en de lengte

Eerder in dit artikel bespraken we al de lengte en het gewicht dat een crossfit bar moet hebben.

Omdat er verschillende gewichten verkrijgbaar zijn, is het belangrijk dat je hier goed op let. Zo voorkom je dat je per ongeluk het verkeerde gewicht aanschaft.

Geschikt voor intensief gebruik

De crossfit barbell moet geschikt zijn voor intensief gebruik. Omdat je bij een gemiddelde crossfit training veel herhalingen maakt en vaak ook traint in een circuit, krijgt de stang aardig wat te verduren.

Het moet dus tegen een stootje kunnen en tegen dagelijks intensief gebruik. Een duurzame barbell is daarom zeer zeker vereist voor crossfit.

Goede knurling

knurling

Met de knurling wordt het patroon op de stang bedoeld dat zorgt voor goede grip. Met name bij oefeningen zoals de deadlift, komt dit goed van pas.

Een goede knurling zorgt voor een fijne en veilige training. Doorgaans is het zo dat hoe dieper de knurling is, hoe beter.

Sluitingen inbegrepen of niet

Sluitingen zorgen er voor dat de halterschijven om hun plek blijven tijdens de oefeningen. Meestal zijn deze inbegrepen.

Echter wil het nog wel eens voorkomen dat deze exclusief zijn. Let hier dus altijd goed op.

Diameter van de sleeves

Tot slot is het goed om rekening te houden met de diameter van de sleeves. De sleeves zijn de uiteinden van de crossfit halterstang.

crossfit-bar-sleeve

Bij barbells voor crossfit hebben de sleeves meestal een diameter van 50 mm. Maar in sommige gevallen is de diameter 30 mm.

Wat heb ik nog meer nodig?

bumper-plate-barbell

Als je eenmaal een crossfit barbell hebt gekocht, zul je ook nog halterschijven nodig hebben. Echter wordt er bij crossfit meestal geen gebruik gemaakt van normale halterschijven.

Vrijwel altijd worden er namelijk bumper plates gebruikt. Dit zijn rubberen halterschijven die je kunt laten vallen, zonder dat er schade aan het materiaal of aan de vloer ontstaat.

Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer crossfit materiaal beschikbaar. Klik op de knop hieronder om alles te bekijken.Crossfit barbell onderhouden

Wanneer je eenmaal een crossfit barbell gekocht hebt, is het belangrijk dat je deze goed blijft onderhouden.

Op die manier gaat de stang namelijk langer mee en blijft deze beter bruikbaar.

Wanneer er meerdere mensen gebruik maken van de crossfit bar, speelt de hygiëne natuurlijk ook een belangrijke rol.

Wat je moet doen om de bar te onderhouden, is de crossfit barbell na elke training schoonmaken. Dit kan met een doek of met een borstel.

Wanneer er gebruik is gemaakt van magnesium voor extra grip, is het belangrijk om dit eraf te poetsen.

Gebruik bij voorkeur een niet al te harde borstel, omdat de coating anders beschadigd kan raken.

Verder kun je regelmatig WD-40 over de stang heen smeren. Smeer een dun laagje over de stang heen, borstel het in en laat het vervolgens enkele minuten intrekken.

Als je dit regelmatig doet, zal het de duurzaamheid van de stang alleen maar ten goede komen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over crossfit barbells? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel!💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *