Sprinttrack kopen? Beste crossfit kunstgras & aandachtspunten
Een sprinttrack is een kunstgras baan dat voornamelijk wordt gebruikt bij crossfit.
Het kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden maar komt vooral goed van pas in een crossfit of fitnessruimte. Een sprinttrack mag dan ook zeker niet ontbreken in een moderne gym.
Wil jij een sprinttrack kopen? Of wil je weten waar deze kunstgrasmat allemaal voor gebruikt kan worden?
In deze koopgids helpen we je graag op weg bij het maken van de beste keus.
Sprinttrack kopen? De beste mogelijkheden
Hieronder vind je de beste mogelijkheden geselecteerd op grip, duurzaamheid, kwaliteit, geluid, schokdemping en prijs.
1. Lifemaxx track
De Lifemaxx track is een sterke en veilige mat. Het is brandwerend en heeft een uitstekende grip.
Deze kunstgras ondergrond kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en is eco vriendelijk gefabriceerd.
2. Sporttrader kunstgras track
Ook de kunstgras sprinttrack van het merk Sporttrader mag er wezen.
Met een geluiddempende en isolerende werking is het een absolute aanrader voor in elke sportschool.
3. ATX sprint tracks
De sprinttrack van ATX is een mooie baan met slijtvaste belijning en nummering erop.
Het heeft een zeer hoge vezeldichtheid en is gemaakt van slijtvast en duurzaam materiaal. Het is glad genoeg voor een goede slee-training maar heeft tijdens het lopen toch goede grip.
4. Sprinttracks Heavy Duty
De heavy duty sprint tracks kunnen buiten en binnen worden gebruikt. Deze matten verdienen een plekje in elke serieuze crossfit omgeving.
De heavy kunstgras tracks kun je verkrijgen in meerdere kleuren, lengtes, breedtes en bedrukkingen.
Wat is een sprinttrack en wat kun je ermee?
Een sprinttrack is een kunstgras ondergrond dat primair wordt gebruikt voor sprinttrainingen in sportscholen.
Meestal zijn het echter niet zomaar sprinttrainingen die je hierop doet.
Vaak wordt het namelijk gebruikt als een power sled track. Dit is een manier van trainen die je steeds vaker terug ziet.
De bedoeling is dat je een ‘crossfit slee’, de zogenoemde power sled voor je uitduwt of juist meetrekt over de sprinttrack heen.
Aangezien lang niet elke crossfit vloer geschikt is voor de power sled is een sprinttrack erg handig.
Bovendien heeft deze vaak de perfecte lengte voor dit soort trainingen. Vaak staat er een start en een finishpunt op de kunstgrasmat aangegeven, maar dit is geen vereiste.
Verschillende soorten en kleuren
Kunstgras is zoals je weet meestal groen. Maar een sprinttrack kan meerdere kleuren hebben. Als blauw bijvoorbeeld beter past bij de inrichting van jouw sportruimte dan kan je hier ook voor kiezen.
Je hebt de sprinttrack in gravel kleur, zwart, rood, grijs en bij sommige shops kan er zelfs maatwerk geleverd worden als jij er bijvoorbeeld je eigen logo op wilt laten drukken.
Ook de belijningen die kunnen verschillen per sprinttrack. De één die heeft belijningen erop terwijl de ander juist weer helemaal egaal van kleur is.
Ook zijn er sprintrack met twee baantjes, waardoor er dus twee mensen tegelijk gebruik kunnen maken van de baan.
De lengte en breedte
De breedte van een sprinttrack is vrijwel altijd ca. 2 meter. Dit is namelijk een goede breedte om vrijuit te kunnen trainen met een power sled.
Je hebt dan namelijk genoeg ruimte om uit te wijken. In sommige gevallen is de kunstgras track wat smaller.
In de lengte zitten er echter grotere verschillen. De meest voorkomende sprinttrack lengtes zijn: 10, 12 en 15 meter.
Wanneer je een specifieke lengte nodig hebt zodat het perfect uitkomt in jouw ruimte dan kan je ook een rol kiezen, of in sommige gevallen een bestelling op maat doen.
Ook voor buiten
Crossfit buiten wordt steeds populairder. Er is niks lekkerder dan een goede work out in de buitenlucht. Als het weer dat toelaat tenminste.
Als jij je crossfit materiaal buiten hebt liggen en hier een sprinttrack aan wilt toevoegen dan zul je een track moeten kopen die bestand is tegen de weerselementen.
Niet elke sprinttrack die kan hier tegen dus let hier goed op bij de aanschaf.
Waar moet je op letten?
Naast de eerder genoemde eigenschappen en aandachtspunten zijn er nog meer dingen waar je op kunt letten bij het uitzoeken van de sprinttrack die het beste bij jou past.
Schokabsorberend & geluiddempend
Omdat een sprinttrack vaak gebruikt wordt voor meerdere soorten oefeningen is een goede schokdemping een vereiste. Ook bij een power sled training is dit van groot belang.
Daarnaast moet de mat het geluid voldoende kunnen dempen.
Aangezien er korte sprintjes op gemaakt worden krijgt de mat best wel wat klappen te verduren, wat veel geluid kan produceren als de mat hier niet tegen bestand is.
Makkelijk schoon te houden
Hygiëne is erg belangrijk in een crossfit ruimte en daarom is het sterk aangeraden om een sprinttrack te kopen die gemakkelijk is schoon te houden.
Meestal reinig je de mat door het te stofzuigen. Als je het ook wilt dweilen dan moet de sprinttrack bestand zijn tegen water.
Slijtvast
Uiteraard moet de sprint track die je koopt van goede kwaliteit zijn en daar hoort ook bij dat de kunstgras baan slijtvast is.
Hoe hoger de vezeldichtheid is, hoe minder snel het zal gaan slijten.
Grip op de mat
Ten slotte is de grip die je hebt op een sprinttrack natuurlijk van erg groot belang. Om een veilige trainingsomgeving te creëren moet je er zorg voor dragen dat al het materiaal veilig te gebruiken is.
Er moet idealiter met elk soort schoeisel veilig op getraind kunnen worden.
Waar kan ik sprinttracks kopen of bestellen?
Een sprint track is bij meerdere shops te koop in Nederland. De plekken waar je het kunt kopen of bestellen zijn:
- Fitness Koerier (TIP)
- Fitness Seller (TIP)
- Fitwinkel.nl (TIP)
- sprinttracks.nl
- Sportvloeronline.nl
- Gorillagrip
- Muscle Power
Sprinttrack plaatsen
Als je een sprint track eenmaal gekocht hebt dan staat je nog 1 ding te doen en dat is het plaatsen van de baan.
Hoe je dit het beste kunt doen is door allereerst een goede en vlakke ondergrond uit te zoeken waar je het gaat neerleggen. Elke kleine oneffenheid die zul je namelijk terug kunnen zien in de track als deze eenmaal ligt.
De meeste tracks die hebben aan de onderkant een soort van dubbelzijdig tape. Nadat je de ondergrond goed hebt gecontroleerd is het dus een kwestie van het tape verwijderen en de mat vastplakken aan de vloer.
Er wordt ook wel eens voor gekozen om de crossfit track vast te lijmen aan de vloer. Dit is ook een mogelijkheid maar houdt er dan wel rekening mee dat het meestal niet zonder schade verwijderd kan worden.
De minst riskante manier is dus het gebruik van dubbelzijdig tape. De tracks die je op deze pagina hebt kunnen vinden zijn hier van voorzien.
Veel gestelde vragen
De sprint track die kan zeker worden gebruikt voor het trainen van sprintjes. Voornamelijk voor het trainen van de sprint start is een track erg handig. De eerste meters zijn namelijk essentieel voor elke sprint afstand.
In sommige webshops is het los aan elkaar geschreven en in andere wordt het aan elkaar schreven. Beide benamingen zijn in principe juist, maar meestal wordt sprinttrack vast aan elkaar geschreven.
Meer interessante onderwerpen:
0 reacties