Fitness puzzelmat kopen? Beste puzzelmatten voor fitness

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 3, 2023

fitness-matten
fitness-matten

Fitness puzzelmatten worden gebruikt als ondergrond voor in een gym of fitnessruimte. Je kunt het thuis gebruiken voor je eigen thuisgym of je kunt het gebruiken in een professionele sportschool.

Wil jij fitness puzzelmatten kopen? Op deze pagina bekijk je de functionaliteiten, aandachtspunten en de beste puzzelmatten voor fitness.

Beste fitness puzzelmatten

Heb jij besloten om fitness puzzelmatten aan te gaan schaffen? Dan staat je nog 1 ding te doen. En dat is het uitzoeken van de beste puzzelmatten die voor fitness gebruikt kunnen worden.

Hieronder vind je de beste mogelijkheden. Deze puzzelmatten zijn geselecteerd op de prijs, afmetingen, materiaal en duurzaamheid.

VirtuFit Fitness puzzelmat

fitness-matten-virtufit

De VirtuFit fitness puzzelmatten zijn te verkrijgen in de afmetingen: 120 x 120 en in 180 x 120.

Ook kun je deze kopen als pakket van 4 of 6 matten en het is mogelijk om ze los er stuk te bestellen.

De dikte is 1,2 cm en het geeft je goede grip. Wat ook een bijkomend voordeel is, is dat de matten de vloer isoleren zodat je in de koude wintermaanden niet op een koude vloer hoeft te sporten.Crossmaxx matten

crossmaxx-puzzelmatten

Crossmaxx heeft meerdere soorten fitness puzzelmatten in het assortiment. Je hebt keuze uit verschillende formaten

Het zijn dan ook daadwerkelijk versschillende puzzelstukjes waarbij er hoeken, zijkanten en middenstukjes zijn.

Je kunt jouw ruimte dus geheel inrichten naar wens. De matten geven je goede grip en zijn van goede kwaliteit.GymFloor puzzelmatten

De hoogwaardige puzzelmatten van Gymfloor® zijn ook een uitermate goede keuze als je kwalitatief sterke fitness puzzelmatten zoekt.

Deze zijn extra dik geperst en hebben daardoor een erg hoge dichtheid (1050 kg/m³). Door de accurate pasvorm sluiten ze bovendien goed op elkaar aan, waardoor je amper meer ziet dat je te maken hebt met een puzzelmat wanneer het goed gelegd is.

Voor krachttrainingen zijn dit absoluut één van de betere puzzelmatten die je kunt verkrijgen.Waarvoor gebruik je een puzzelmat?

Een fitness puzzelmat kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden. Waar het voornamelijk voor wordt gebruikt is het beschermen van de vloer en het materiaal.

Je kunt het bijvoorbeeld onder een halterbank neerleggen wanneer je met gewichten traint. Ze worden dan gebruikt om schade te voorkomen aan de gewichten en de vloer.

Voorkom blessures

oefening-mat

Ook kunnen fitness puzzelmatten voorkomen dat je onnodige blessures oploopt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen worden door de extra demping, of de bescherming van de matten wanneer je valt.

Wanneer je valt op een fitness puzzelmat is de kans op een blessure namelijk aanzienlijk kleiner dan wanneer je valt op een harde ondergrond. Ook de demping die de matten je geven kunnen blessures voorkomen.

trilplaat-powerplate

Dempt geluid

Nog een reden om fitness puzzelmatten neer te leggen is om het geluid te dempen. Of je het nou gebruikt voor krachttraining, of als vloermat onder een cardio apparaat.

Trillingen en vallende gewichten kunnen allerlei ongewenste geluiden produceren.

Als je het geluid dus zoveel mogelijk wilt dempen dan doe je er goed aan om fitnessmatten neer te leggen.

Waarom fitness puzzelmatten?

Waarom zou je eigenlijk kiezen om puzzelmatten neer te leggen in plaats van een andere fitness vloer?

Over het algemeen wordt er vaak voor deze optie gekozen vanwege het gemak. Je hoeft deze ondergrond in principe niet vast te lijmen en dus hoef je het alleen maar neer te leggen.

Het heeft goede grip, biedt stevige bescherming en is relatief goedkoop vergeleken met andere ondergrond.

Makkelijk neerleggen

puzzelmat-neerleggen

Een fitness puzzelmat hoef je in principe niet vast te lijmen.

Wanneer je een goede puzzelmat hebt blijft deze over het algemeen goed op de plaats liggen.

Voor elk soort apparatuur

matje-onder-loopband

Je kunt het gebruiken voor vrijwel elk soort fitnessapparatuur. Je kunt het bijvoorbeeld onder een loopband neerleggen of een ander cardio apparaat.

Maar ook kun je de matten neerleggen in een krachttraining ruimte of gebruiken als buikspiermatje. Het is dus een multifunctionele ondergrond en dat is een van de redenen waarom het zo populair is om te gebruiken in de fitness.

Waar let je op?

Uiteraard zijn er zaken waar je extra op kunt letten bij het uitzoeken van fitness puzzelmatten.

Er kunnen aanzienlijke verschillen bestaan tussen de puzzelmatten en daarom is het goed om te weten waar je rekening mee kunt houden alvorens de aankoop.

Afmetingen

puzzelmatten-6-stuks

Een belangrijk aspect zijn uiteraard de afmetingen van de fitness puzzelmatten. Dit is belangrijk zodat je weet hoeveel en/of welke je moet kopen.

De matten zelf zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Kies je voor kleine of juist grotere? Het beste is om alvorens de aankoop eerst het oppervlak op te meten waar je de puzzelmatten neer wilt gaan neerleggen.

Vervolgens kun je gaan berekenen hoeveel en welk formaat fitness puzzelmatten je hier het beste voor kunt gaan gebruiken.

Dikte

Bij de afmetingen mag ook de dikte niet vergeten worden. De dikte die kan verschillen per merk en soort.

Een veel voorkomende dikte is 1,2 cm en dit wordt tevens gezien als de ”sweet spot” voor in de fitness.

Materiaal

fitness-puzzel-vloer

Wat het materiaal betreft heb je over het algemeen keuze tussen foam (schuim) fitness puzzelmatten en rubberen.

De matten van schuin zijn stukken goedkoper en worden naast fitness ook weleens gebruikt voor vechtsporten. Zo zou het bijvoorbeeld ook kunnen dienen als een judo mat of een turn mat.

In de fitness wordt er meestal gekozen voor rubberen varianten. Deze zijn meer geschikt voor fitness training.

Ook als je een goede crossfit vloer zoekt en van plan bent om hier puzzelmatten voor te gaan gebruiken dan kun je het beste kiezen voor rubber als materiaal.

Puzzelmatten: niet alleen voor fitness

puzzelmat-onder-turnringen

Je hebt al kunnen lezen dat puzzelmatten niet alleen voor fitness gebruikt kunnen worden. Puzzelmatten over het algemeen is een best groot begrip.

Deze kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden als speelondergrond voor kinderen of als zwembad vloertegels.

Maar ook voor meerdere sporten kunnen de puzzelmatten worden gebruikt. Denk hierbij voornamelijk aan vechtsporten.

Zowel bij judo, karate taekwondo en (kick)boksen kan deze soort ondergrond worden gebruikt.

Voor in huis

Waar sportscholen meestal kiezen voor tegels wordt er in home gyms vaak gekozen voor puzzelmatten als ondergrond. Hier wordt vooral voor gekozen dankzij het gemak, de relatief lage prijs en de multifunctionaliteit.

Je hebt echter geen complete home gym te bezitten om gebruik te kunnen maken van deze vloeren. Als jij trotse bezitter bent van slechts één fitnessapparaat dan kun je namelijk al gebruik maken van de fitness matten.

Heb je net een nieuwe hometrainer of loopband gekocht en wil je deze plaatsen een goede ondergrond? Dan kan het een goed idee zijn om hier fitness puzzelmatten onder te plaatsen.Misschien ook interessant:

Powerlift platform kopen

Airtrack kopen

Sprinttrack kopen

Dikke fitnessmat

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *