Lifting platform kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 15, 2023

powerlifting-platform
powerlifting-platform

Een lifting platform kopen is een flinke investering. Je wilt daarom ook zeker weten dat je een goed platform aanschaft.

Om jou op weg te helpen vind je op deze pagina alles wat je moet weten voor het kopen van een powerlifting platform.

Wat is een (power)lifting platform en wat kan je ermee?

Een powerlifting platform wordt gebruikt voor de ‘zware lifts’. Met name bij de deadlifts en de squats wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van deze ondergrond.

vrouw-doet-deadlift-op-platform

Het zorgt voor een stabiele en veilige basis om zwaar te kunnen gewichtheffen. Dankzij de stevige houten ondergrond hoef je niet bang te zijn voor instabiliteit en heb je geen last van een dempende vloer op de plek waar je staat.

Squatten en deadliften op rubber tegels is namelijk allerminst aangeraden, omdat deze vering hebben waardoor je minder stabiel zal komen te staan.

Op het platform is het gemakkelijker om in goed contact met de vloer te blijven en je voeten hier plat op te houden.

Verschillende benamingen

Een lifting platform kan verkocht worden onder meerdere benamingen:

  • Powerlifting platform
  • Weightlifting platform
  • Gewichthef platform
  • Squat/deadlift platform

Met al deze termen wordt hetzelfde bedoeld. Deze vele benamingen kunnen het nog wel eens lastig maken bij het zoeken naar een goede koop, aangezien de vloeren onder meerdere namen worden verkocht.

Waar te koop?

Je kunt het huidige aanbod lifting platforms vergelijken bij de onderstaande winkels.


Een lifting platform kopen: aandachtspunten

Heb jij besloten dat je een lifting platform wilt gaan kopen? Dan zit er nog één ding op en dat is het uitzoeken van de beste koop. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Zo’n lifting platform lijkt een vrij simpel iets, maar toch zijn er wel degelijk een aantal aandachtspunten.

Stevigheid en grip

ram-bar-op-platform

De stevigheid en de grip van het platform is het aller belangrijkste aandachspunt.

Het houten sta gedeelte moet namelijk voldoende stevigheid bieden en ook moet je hier goede grip op hebben. Op een goed deadlift platform moet je kunnen staan met je sokken aan zónder dat dit glad aanvoelt.

Natuurlijk is het moeilijk om dit te testen als je van plan bent om het platform te gaan bestellen, vandaar dat je verderop in dit artikel de beste keuzes vindt die van de beste kwaliteit zijn en waar je onbezorgd op kunt liften.

Demping van het rubber

Niet alleen het houten gedeelte van ‘t lifting platform is belangrijk, maar ook de rubberen delen zijn van belang.

Met name als je de vloer als een deadlift platform gaat gebruiken dan is het van essentieel belang dat de rubber delen goede vering hebben.

Een goed dempende ondergrond maakt het deadliften voor jou namelijk een stukje makkelijker en veiliger. Daarnaast is het ook beter voor de duurzaamheid van je halterstang en bumper plates.

Met of zonder rack

deadlift-platforms-in-gym

Als je van plan bent om het lifting platform samen met een fitness rack te gaan gebruiken dan moet je er rekening mee houden dat het houten sta-vlak tussen het rack past.

Een andere mogelijkheid is om het rack óp het platform te plaatsen, maar meestal wordt dit er tussen geplaatst.

De afmetingen

deadlift-platform

De afmetingen zijn altijd van belang tijdens de inrichting van een gym. Of het nu gaat om een cardio apparaat of de vloer, het is vaak passen en meten en als het even tegenzit dan wordt het centimeter werk.

Als jij van te voren al twijfelt of het lifting platform wel op de desbetreffende plek gaat passen, meet deze van te voren dan altijd goed op.

Beste lifting platforms

Hieronder vind je de 2 beste mogelijkheden die je hebt. Beide zijn goede keuzes en ze staan op willekeurige volorde:

Crossmaxx olympisch lifting platform

powerlifting-platform

Crossmaxx heeft momenteel 1 platform in het assortiment. Je kunt dit platform losstaand kopen of in combinatie met het LMX1053.

Dit platform is zowel functioneel als stijlvol, biedt uitstekende demping en aan de afwerking is niks op aan te merken. Klik op de knop om het aanbod meteen te bekijken:
ATX gewichthefplatforms

ATX heeft meerdere platformen in het assortiment in verschillende prijsklassen. Je kunt er zowel professionele platforms van kopen, als wat eenvoudigere die speciaal voor thuisgebruik zijn ontworpen.

Er zit voor elk wat wils bij en ook voor verschillende doeleinden. Klik op de blauwe knop en bekijk direct alle mogelijkheden.
Verschillende mogelijkheden

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het kopen van een weightlifting platform. Meestal wordt er een platform in zijn geheel gekocht. Je hebt dan zowel de tegels als het houten middenstuk als één set.

vloer-rubber-hout

Maar het is ook mogelijk om zelf alleen het houten gedeelte en de rubber tegels los van elkaar te bestellen. Dit kan je bijvoorbeeld doen om voordeliger uit te komen of om je deadlift platform naar eigen wens in te richten.

Ook kan je een platform inclusief een power rack aanschaffen. Als je nog helemaal geen power rack hebt staan dan kan zo’n compleet pakket erg handig zijn omdat je dan direct álles in één keer hebt aangeschaft.

Daarnaast weet je zeker dat het rek en ‘t lifting platform goed te gebruiken zijn in combinatie met elkaar.

Je eigen platform maken

zelf-gemaakt-lifting-platform

Als je geen investering wilt doen in een deadlift platform dan kan je deze ook zelf maken. Dit worden ook wel DIY lifting platforms genoemd. DIY staat voor do it yourself.

Veel mensen die hebben het maken van trainingsmateriaal als hobby en daarom zijn er op internet genoeg tutorials van te lezen en te zien.

Als je besloten hebt dat je zelf aan de slag wilt gaan dan heb je alleen nog het juiste materiaal en gereedschap nodig.

Je zult stevig hout nodig hebben en ook rubber. Eventueel kan je wel fitness vloeren of fitness puzzelmatten aanschaffen voor het rubber, je bent in dat geval alsnog goedkoper uit.Veel gestelde vragen

Hoe zorg ik voor meer grip op het platform?

Als je een goed powerlifting platform hebt gekocht dan zal je hier voldoende grip op hebben. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan ligt dit waarschijnlijk aan je schoenen. Gebruik bij voorkeur altijd goede gewichthefschoenen. Als je onvoldoende grip hebt op je zelf gemaakte lifting platform dan ligt het waarschijnlijk aan het soort hout dat je hebt gebruikt. Je zou het eventueel kunnen schuren of anders een ander soort hout ervoor in de plaats gebruiken.

Kan ik het best een platform kopen of zelf maken?

Dat is helemaal aan jou. Als je het leuk vindt om zelf aan de slag te gaan dan kan je deze prima zelf fabriceren. Echter is een deadlift platform kopen veel makkelijker en vrijwel altijd van aanzienlijk betere kwaliteit. Als je wilt trainen met het beste materiaal kan je het daarom ook beter kopen.

Hoeveel kost een gemiddeld platform?

Een lifting platform kost je gemiddeld zo’n 1000 euro. De prijzen verschillen natuurlijk per merk en per winkel, maar het zal niet heel veel van deze prijs afwijken.Meer interessante artikelen:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *