Powerlift schoenen kopen? Dit zijn de beste gewichthefschoenen

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op januari 22, 2024

Powerlift schoenen
Powerlift schoenen

De tijd dat powerlifting alleen maar voor veel te gespierde mannen was, ligt in een heel ver verleden.

Je kunt geen gym of sportschool binnenstappen zonder allerlei mensen te zien deadliften, squatten of power liften.

Als je er zelf ervaring mee hebt weet je hoe belangrijk goede powerlift schoenen zijn. Je hebt er veel meer grip door en goed schoeisel is een vereiste voor de beste workout.

In dit artikel ontdek je wat de beste gewichthefschoenen zijn.

De beste gewichthefschoenen & powerlifting schoenen

Straks lees je waarom het zo belangrijk is om goede weightlifting schoenen te dragen.

Eerst maar eens naar het aanbod voor dames en heren kijken, want dat is heel uitgebreid te noemen. Zeker als je een beginnende powerlifter bent, kan het daarom best een lastige keuze zijn.

Dit zijn de drie beste powerlifting schoenen.

1. Adidas Adipower Weightlifting 3 (beste voor dames)

Adidas Adipower Weightlifting schoenen

Iedereen die krachtoefeningen zoals powerliften en squats doet, is het erover eens dat de Adidas Adipower Weightlifting II van zeer goede kwaliteit zijn.

De schoen is behoorlijk licht, wat van deze schoen de beste powerlifting schoenen voor dames maakt.

De veters zijn stroef, waardoor je deze heel strak kunt aantrekken. En dankzij de flexibele voorvoet kan je je tenen op een natuurlijke manier bewegen. De hiel is iets hoger dan gemiddeld.

Goed om te weten is dat deze schoenen vooral bij Adidas zelf te koop zijn.

Soms zie je dit type voorbijkomen op een website zoals Bol.com. In dat geval kan je er beter maar snel bij zijn, want deze lift schoenen zijn zeer populair.
2. Reebok Legacy Lifter III (beste powerlifting schoenen heren)

Reebok gewichthefschoenen Legacy 2

Als je de Reebok Legacy Lifter III aanschaft, waan je je een professionele powerlifter.

Daar zijn deze schoenen in eerste instantie ook voor gemaakt, voor professionals. En dat zie je aan de kwaliteit en kenmerken van de schoen.

Een behoorlijke hielhoogte en veel teenruimte, waardoor je veel stabiliteit hebt. Verder is er binnenin de schoen een goede luchtcirculatie en warmteafdrijving.

Het complete plaatje zorgt wel voor een flink prijskaartje. Daarom zijn dit niet meteen schoenen die een beginner gaat kopen. Wel zijn het kwalitatief de beste powerlifting schoenen voor heren.
3. Nike Romaleos 4

Nike Romaleos 4 Sportschoenen

Ook dit zijn niet direct de meest goedkope weight lifting schoenen.

Wel ben je met de Romaleos 4 van Nike verzekerd van zeer stabiele powerlifting schoenen waardoor je je volledig kunt richten op je workout. Bovendien gaan de schoenen lang mee.

De hielhoogte is 20 millimeter, vergelijkbaar met de Adipower en iets lager dan de Legacy Lifter van Reebok. Van alle drie de schoenen kan je zeggen dat ze je veel comfort en stabiliteit geven.

Over het design valt te twisten, maar de Nike Romaleos 4 ziet er erg gaaf uit.
Wat zijn gewichthef schoenen en waarom zou je ze dragen?

Gewichthef schoenen kennen vele namen. Powerlift schoenen, squat schoenen, deadlift schoenen.

Het komt allemaal een beetje op hetzelfde neer, maar ook weer niet helemaal.

Het is goed om te weten dat er een wezenlijk verschil is tussen powerlift schoenen en gewone fitnessschoenen. En niet iedere powerlifting schoen is geschikt voor een deadlift.

Verhoogde hak

Powerlift schoenen hebben vaak een verhoogde hak waardoor ze nog steviger worden. Dat heb je nodig om genoeg grip te hebben als je gaat powerliften.

Je moet er niet aan denken dat je je balans verliest tijdens het gewichtheffen. Je kunt er hele pijnlijke en vervelende blessures mee oplopen.

Flappen

Shoe straps weightlifting shoes

Op gewichthef schoenen zitten ook een soort flappen, bovenop de wreef. Dit worden shoe straps genoemd.

Daarmee kan je nog meer stabiliteit krijgen. Handig als met stevige gewichten aan het werk bent.

Stabiliteit en balans

Balans gewichthefschoenen

Je merkt het al, de keywords zijn stabiliteit en balans. Dat zijn met afstand de belangrijkste redenen om powerlift schoenen te gaan dragen.

Bijkomend voordeel van speciale schoenen is dat je tijdens je workout een betere lichaamshouding krijgt.

Dat komt door de verhoogde hak, waardoor je knieën meer naar voren kunnen steken. Erg handig tijdens je squats.

Vrije tenen

Schrik ook niet tijdens de eerste keer passen. Het is normaal dat je tenen zich vrij kunnen bewegen. Daardoor kun je extra kracht zetten.

Ook zijn powerlift schoenen steviger en bieden ze meer bescherming dan andere fitness schoenen. Dat is wel zo veilig als je met zware gewichten aan het werk bent.

Waar moet een goede powerlift schoen aan voldoen?

Belangrijk voor een powerlift schoen:

  • Powerlifting schoenen hebben verhoogde hak
  • Stabiele zool
  • Schoenen zijn lichtgewicht
  • Gewichthefschoenen sluiten goed aan
  • Ken je lichaam

De meeste van de belangrijkste kenmerken van powerlifting schoenen heb je hierboven al een beetje kunnen ontdekken.

Door de verhoogde hak kan je meer gewicht tillen en voorkom je blessures. De stabiele zool zorgt voor voldoende grip.

Het is heel belangrijk om je weightlifting schoenen goed te passen. De schoenen moeten goed aansluiten op je voet en er moet nauwelijks bewegingsruimte zijn in de schoen.

Je tenen vormen een uitzondering, omdat daar juist ruimte over dient te zijn. Zo kan je meer kracht zetten. Maar je voet zelf moet muurvast zitten. Test dit dus goed als je powerlifting schoenen wilt gaan kopen.

Welke schoen je koopt is persoonlijke voorkeur. Als je zwakke enkels hebt, kan je voor een hogere hak kiezen. Dan heb je extra stabiliteit.

Ben je heel flexibel bij je enkels, dan is een platte hak weer een optie. Zo kun je ook spelen met de stijfheid van de schoen. Houd je van bewegingsvrijheid, kies dan een wat minder stijve schoen.

Wat voor schoenen zijn niet geschikt voor powerlifting?

Niet geschikt als powerlift schoen:

  • Speciale deadlift schoenen
  • Reguliere fitness schoenen

Het is een open deur om te stellen dat een deadlift een andere oefening is dan bijvoorbeeld een squat.

Met zogenoemde gewichthef schoenen kan je prima squats doen, vanwege de verhoogde hak. De deadlift wordt door die verhoogde hak juist lastiger.

Vandaar dat powerlift schoenen niet als deadlift schoenen gebruikt kunnen worden.

Het kan geen kwaad om als onderdeel van je fitness routine je powerlifting met je gewone fitness schoenen te doen.

Als je een fanatiek en regelmatig weightlifting doet, zijn speciale schoenen onmisbaar. En dit zijn geen reguliere fitness schoenen!

Investeer in de speciaal ontworpen powerlifting schoenen. Het is beter voor je workout en voorkomt (langdurige) blessures.

Wat zijn de beste merken?

Weightlifting schoenen heren

De beste merken op het gebied van powerlift schoenen zijn namen die ongetwijfeld bekend in je oren klinken.

Adidas is altijd goed, Reebok is eveneens een prima merk. En met Nike powerlift schoenen haal je ook altijd een uitstekend paar in huis.

Qua prijs verschillen weightlifting schoenen nauwelijks van normale fitness schoenen. Als je wilt besparen op je aanschaf, kan je altijd proberen om powerlifting schoenen in de sale te kopen.

Ieder merk komt jaarlijks met een nieuw model. Het is voor jou als gebruiker echter helemaal niet erg om een wat ouder model te kopen. Als dit schoenen van een bekend merk zijn, is de kwaliteit altijd gewaarborgd.

Houd bij je zoektocht ook rekening met de verschillende vormen van krachttraining. Squat schoenen zijn anders dan deadlift schoenen.

Goede merken zoals Adidas, Reebok en Nike hebben lift schoenen die geschikt zijn voor meerdere specifieke vormen van krachttraining.

Zijn er speciale powerlifting schoenen voor dames en heren?

Gewichtheffen vrouw

Er zijn wel degelijk speciale weightlifting schoenen voor dames, en dus ook voor heren. Al is het niet zo dat je als vrouw niet kunt liften met een mannenschoen. Of andersom.

Je hoeft niet per se speciaal voor dames ontworpen gewichthef schoenen te kopen, omdat er genoeg modellen voor zowel dames als heren zijn.

Als je gewichthefschoenen voor dames zoekt, let dan op het gewicht van de schoen. Hierbij geldt; hoe lichter, hoe beter.

Kijkend naar onze top 3 beste gewichthef schoenen, kunnen de beste modellen voor dames ook gewoon door heren worden gedragen. Dat geldt ook voor het herenmodel.

Er zit wel degelijk een verschil in een damesschoen voor powerlifting en een herenschoen, maar dit verschil is best klein.

Powerlifting schoenen voor dames zijn iets minder breed en uiteraard ook in kleinere maten beschikbaar.

Maar eerlijk gezegd zit het grootste verschil hem in het design van de schoenen, en niet zozeer in de kenmerken.

Waar te koop?

Bij het kopen van gewichthefschoenen is het altijd verstandig om een goede vergelijking te maken. Vergelijk het aanbod bij de onderstaande aanbieders:

Categorieën: Materiaal

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *