Deadlift schoenen: overbodig niet? En wat zijn de beste?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 26, 2024

deadlift-schoenen
deadlift-schoenen

Deadlift schoenen, de één kan niet zonder terwijl de ander deadlifts doet zónder schoenen aan, of hier gewoon normale sportschoenen voor gebruikt.

Ben jij benieuwd of je schoeisel écht van invloed is op je deadlift en wat hier de beste mogelijkheden voor zijn? Alle antwoorden vind je in dit artikel.

Deadlift schoenen, bestaat dat?

deadliften-met-schoenen

Deadlift schoenen bestaan in theorie niet. Er bestaan namelijk geen schoenen die speciaal ontworpen zijn om mee te deadliften.

Wel bestaat er zoiets als gewichthefschoenen wat ook in Nederland vaak wordt aangeduid als ‘weightlifting shoes’.

Dit zijn schoenen waarbij er rekening is gehouden met de grip, stabiliteit, de zool en de ondersteuning die het aan je enkels biedt.

Echter hebben veel van deze schoenen een verhoogde hak. Een hogere hak brengt je veel voordelen tijdens het uitvoeren van de squat. Hierdoor kan je namelijk dieper doorzakken.

Als je deze schoenen gebruikt bij het deadliften heeft het echter eerder een nadelig dan een voordelig effect. Vandaar dat lang niet elke gewichthefschoen even geschikt is om mee te deadliften.

Zoek je schoenen om mee te squatten én deadliften? Dan kies je het beste voor schoenen met een minimale hakverhoging of schoenen met een platte zool.

Dragen schoenen bij aan een betere deadlift?

vrouw-doet-deadlift-op-platform

Bij het deadliften kunnen de details het verschil maken. Het is bijvoorbeeld wel zo fijn om comfortabele kleding aan te hebben zoals een broek die fijn zit.

Ook zijn hulpmiddelen zoals powerlift riemen, wrist wraps en lifting straps handig tijdens het deadliften.

Echter zijn schoenen niet slechts een detail bij het uitvoeren van de deadlift. Het schoeisel dat je draagt is namelijk allesbepalend voor het uitvoeren van een goede en sterke lift.

Goede schoenen zorgen namelijk voor een stevige en stabiele basis, meer grip en een betere houding wat blessures kan voorkomen.

Ook zorgt het ervoor dat je knieën minder snel geneigd zijn om naar binnen te trekken, wat vaak het geval is bij zware lifts, zoals de squat en de deadlift.

close-up-schoenen-deadliften

Natuurlijk zal je met goede schoenen niet ineens 2 keer zoveel gaan deadliften, maar wel kan het zorgen voor een significant verschil in het gewicht dat je optilt.

Het antwoord op de vraag of je schoenen écht kunnen bijdragen aan een betere deadlift is dus volmondig: ja.

Lees hierna: Squat schoenen: nodig of niet?

Deadliften met normale sportschoenen?

Deadliften op ‘normale’ (sport)schoenen zoals sneakers, hardloopschoenen of zaalschoenen is bijna nooit een goed idee.

Veel van deze schoenen voldoen namelijk niet aan de eigenschappen voor een goede deadlift schoen.

Eigenschappen

De eigenschappen waar een goede schoen om mee te deadliften aan moet voldoen zijn:

  • Dunne zool
  • Platte zool
  • Goede grip
  • Enkel ondersteuning

Een dunne en platte zool is ten eerste belangrijk om goed contact met de grond te kunnen houden zodat je zo stevig mogelijk staat.

Daarnaast zorgt een platte zool voor een kleinere range of motion (lengte van de beweging).

Je zult begrijpen dat wanneer je met schoenen met hoge zolen deadlift dat je hoger staat en dus het gewicht verder omhoog moet tillen.

powerlift-schoenen

Dit heeft als gevolg dat de oefening zwaarder wordt en je uiteindelijk minder herhalingen kunt gaan maken of minder zwaar kunt tillen. Vooral voor powerlifters die als doel hebben een zo zwaar mogelijk gewicht verplaatsen is dit erg nadelig.

Ten slotte is een goede grip noodzakelijk voor de veiligheid. Het laatste wat je wilt hebben zijn schoenen met gladde zolen tijdens het deadliften. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties en blessures opleveren.

omgevallen-na-deadliften

Naast de schoenen die je draagt moet ook de vloer goede grip hebben. Het beste kun je gebruik maken van een powerlift platform om op te deadliften.

Conclusie: Nodig of overbodig?

Zoals je hebt kunnen lezen maken goede deadlift schoenen een aanzienlijk verschil en is het dan ook sterk aan te raden om schoenen te gebruiken die aan de zojuist benoemde eigenschappen voldoen.

Hoewel deadlift schoenen in theorie niet bestaan zijn er wel genoeg schoenen te vinden die hier erg geschikt voor zijn.

Hieronder kun je de beste mogelijkheden bekijken.

Waar koop je deadlift schoenen?

Deadlift schoenen kan je bij verschillende webshops en winkels verkrijgen. Hieronder kun je de beste verkooppunten met elkaar vergelijken:


Wat zijn de beste deadlift schoenen?

Zoals je hebt kunnen lezen is lang niet elke schoen even geschikt om op te deadliften en heeft het soort schoeisel wat je draagt wel degelijk invloed op de kwaliteit van je lifts.

Hieronder vind je de beste mogelijkheden naar mijn mening.

Deze schoenen hebben een goede en stevige zool die niet al te dik is, bieden goede enkel stabiliteit en zorgen voor een uitstekende grip op de ondergrond;

Reebok Legacy lifter

De Reebok Legacy lifter is een uitstekende schoen om statische krachtoefeningen op uit te voeren.

Het is gemaakt van stevig leer en heeft een relatief lage hak waardoor het uitstekend te gebruiken is voor deadlifts.

Je kunt het ook gebruiken als een squat schoen en is daarmee dus een goede allrounder. Er zijn verschillende versies van de Reebok Legacy Lifter te verkrijgen.


Reebok Lifter PR 3

Deze schoenen zijn speciaal ontworpen voor crossfit. Bij crossfit staan naast de dynamische bewegingsvormen ook de grote lifts centraal.

Vandaar dat deze schoen speciaal ontworpen is om onder andere mee te kunnen deadliften.

Het heeft een zool met een goede grip en ook biedt de schoen je genoeg stevigheid. Naast deadlifts kun je er ook uitstekend mee squatten.


Deadlift sokken: een goed idee?

Squat jij liever op sokken in plaats van schoenen? Dan zul je hiervoor sokken moeten gebruiken die goede grip hebben.

Hoewel je ten eerste altijd zorg moet dragen voor een ondergrond met voldoende grip is het natuurlijk niet verstandig om op gladde sokken te gaan deadliften.

Het beste kun je hiervoor dunne sokken gebruiken en geen dikke wollen sokken. Het is namelijk belangrijk dat je goed contact houdt met de grond.

Er bestaan zelfs speciale lifting sokken die je kunt dragen tijdens het deadliften voor een maximale grip op de vloer.

Op blote voeten deadliften

deadlift-op-blote-voeten

Het is ook een optie om op blote voeten te trainen. Het voordeel hiervan is dat je met blote voeten vaak meer grip hebt dan op sokken.

Echter is het grote nadeel dat het de hygiëne niet ten goede komt. Er zullen dan ook niet veel sportscholen zijn waar dit is toegestaan, maar als jij thuis traint dan kun je er wel voor kiezen om dit te doen.

Tot slot

Hoe denk jij over deadlift schoenen? Vind je het echt nodig of is het naar jouw mening overbodig, en wat zijn je ervaringen hiermee? Laat het me weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in dit artikel of bekijk één van de onderstaande relevante links.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *