Fitness riem kopen? Vergelijk de beste powerlift riemen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 5, 2024

powerlift riem
powerlift riem

Een lifting belt of gewichthefriem wordt veel gebruikt in de sportschool en door krachtsporters. En dat is zeker niet voor niks. Vooral bij zware oefeningen heb je veel plezier van een lifting belt.

Je buikspieren krijgen er een extra boost van en de riem biedt ondersteuning aan je onderrug. Een lifting belt zorgt er daardoor voor dat je meer gewicht kunt tillen.

Er zijn veel verschillende riemen. De een is geschikt voor powerliften, de ander weer specifiek voor squats. In dit artikel ontdek je welke lifting belt voor jou geschikt is en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Wat is de beste halterriem?

Dat is geen simpele vraag om te beantwoorden. Dat komt vooral omdat er erg veel verschillende soorten zijn, en je een fitnessriem voor verschillende oefeningen kunt gebruiken.

Daarom krijg je hieronder een overzicht van de beste riem per trainingssoort.

1. De beste fitness riem

powerlift_riem_clipsluiting_fitnl

Het is natuurlijk handig dat de ene riem geschikt is voor squats en de andere voor alle vormen van powerliften, maar wat als je van alles een beetje wilt? Dan kom je uit bij een (neutrale) fitness riem.

De fitness belt van Fit.nl is een van de beste die er op de markt is.

Deze riem met clipsluiting heeft een dikte van 10 millimeter. Dat is zo’n beetje de standaard dikte. Je rug krijgt veel ondersteuning, waardoor je deze mooi recht kunt houden.

De fitness belt is gemaakt van echt leer, wat ook een voordeel is. Het leer is soepel en gaat lang mee. Je moet het uiteraard wel een beetje verzorgen met een lederbalsem.
2. De beste powerlift riem

de_beste_powerliftriem

De Reeva leather lifting belt is ideaal voor sporters die aan serieuze krachttraining willen doen. De makers hebben bij de ontwikkeling van de riem gebruik gemaakt van de sterkste en meest duurzame materialen. Hierdoor is het een riem waar je gegarandeerd de rest van je leven mee doet.

De standaard afmeting is 10 centimeter breed en 10 millimeter dik. Een nadeel van de Reeva leather lifting belt is dat deze aan de prijzige kant is. Dat komt ook door het buffelleer waarvan de riem gemaakt is.
3. Beste lifting belt voor dames

powerliftriem-dames

Het is voor vrouwen absoluut niet verplicht of per se verstandig om een speciaal voor hen ontwikkelde lifting belt te gebruiken. Dames kunnen prima uit de voeten met vrijwel alle fitness belts.

Als je een speciaal voor dames ontworpen riem wilt, is die mogelijkheid er wel degelijk. Een trainingsriem voor dames is doorgaans iets breder. Onder meer Reeva heeft een aparte powerbelt voor dames in de verkoop.
4. Beste lifting belt voor heren

fitness_riem_heren

De Harbinger Pro Weightlifting riem wordt zeer gewaardeerd door de gebruikers. De riem is gemaakt van nylon en biedt een gelijkmatige ondersteuning aan je rugspieren en buikspieren.

De stiksels in de riem zijn parallel gevoerd, waardoor de riem zich aanpast aan de natuurlijke ronding van je rug.

De lifting belt van Harbinger voelt comfortabel aan en begint niet te snijden in je rug. Met de gesp aan de voorzijde kan je de riem eenvoudig op spanning zetten.
5. Beste squat- en deadlift riem

squat_en_deadlift_riem

Als je squats gaat doen is het handig om een wat soepelere riem te gebruiken. Met een te stugge riem word je belemmerd in je beweging, wat de work-out niet ten goede komt. En je lijf al helemaal niet.

Een voorbeeld van een goede squat riem, is de Neoprene Heavy Duty Belt. Deze is makkelijk vast te maken met een klittenbandsluiting en is verkrijgbaar in 4 verschillende maten.

Houd je je vooral bezig met deadlift, dan kan je het beste een speciale deadlift riem kopen. Juist voor de deadlift is een stevige trainingsriem van belang.

Veel gebruikers geven de voorkeur aan een deadlift riem met een goede sluiting. Een goed voorbeeld van een deadlift belt is de Barbelts Powerlift riem. Deze geeft je veel steun en heeft een dikte van 10 millimeter.
Wat is het nut van een lifting belt of powerlift riem?

gewichtshefriem om middel

Een lifting belt is een stevige riem die je om je middel draagt tijdens het trainen. Als je zo’n powerlift belt gebruikt, wordt er extra spanning op je buik gezet. Daardoor ontstaat er extra zogenoemde intra abdominale druk. Dat is de druk in je buikholte.

Dankzij de intra abdominale druk ben je in staat om meer gewicht te verplaatsen. En dat heeft weer als resultaat dat je kracht vergroot wordt.

Simpel gezegd: een lifting belt maakt je sterker.

Een ander voordeel van het gebruik van een lifting belt is dat je de oefeningen veiliger kunt uitvoeren. Onder meer je onderrug krijgt extra ondersteuning, wat het risico op blessures kleiner maakt.

Bovendien kan je zwaardere gewichten gebruiken. Vooral bij de squat en deadlift wordt een lifting belt vaak gebruikt, omdat het bij die oefeningen veel kracht kost om de rug recht te houden.

Door het gebruik van een powerlift riem kan je meer gewicht verdragen. Je training wordt daardoor, indien je de riem goed gebruikt, nog effectiever.

Laat je niet afleiden door de verschillende namen. Deze trainingsaccessoire gaat onder meer door het leven als powerlifting riem, powerlift belt, lifting belt, fitnessriem of halterriem. Dit komt allemaal op hetzelfde neer.

De nadelen van een lifting belt

De lifting belt is een tool voor de gevorderde sporter. Daar kleeft meteen het eerste nadeel aan. De fitness riem is niet bedoeld voor de beginnende sporter.

Het belangrijkste is om eerst de techniek, bijvoorbeeld voor de squat en deadlift, onder de knie te krijgen. Pas daarna kan je, indien gewenst, met een gym belt aan de slag.

Als je de gewichthefriem gebruikt omdat je direct meer stabiliteit wilt hebben, ben je niet goed bezig. Op den duur loop je daardoor blessures op. Focus je daarom vooral op het verbeteren van je techniek.

Het voordeel van een lifting belt kan ook meteen een nadeel worden. Je onderrug kan wat slapper worden, omdat de riem wat druk weghaalt.

Een ander nadeel is dat je niet zo bewust bezig kan zijn met je core, omdat de belt je al voldoende ondersteuning geeft.

Gelukkig heb je dit zelf in de hand, waardoor het in de praktijk reuze mee kan vallen.

Halterriem kopen: waar let je op?

Als je een halterriem gaat kopen, is het belangrijk om op een aantal eigenschappen te letten. Onder meer het materiaal en de afmeting kunnen van belang zijn als je een lifting belt gaat kopen.

Materiaal

Een lifting belt is gemaakt van leer of kunstleer. Een leren riem kan van nerfleder of suède zijn gemaakt. Eerstgenoemde is steviger en stugger. Suède is over het algemeen wat soepeler.

Vaak zijn riemen van echt leer een stukje duurder dan de tegenhangers van kunstleer.

De kans is daarom ook groot dat je een lifting belt van kunstleer tegenkomt. Simpelweg omdat dit materiaal het meest gebruikt wordt. Het is comfortabel in gebruik, omdat het minder stug dan nerfleder is.

Kunstlederen belts zijn in sommige gevallen afgewerkt met een laagje suède aan de buitenkant.

Voor de levensduur maakt het doorgaans niet uit van welk materiaal je trainingsriem is gemaakt. Alleen bij goedkope fitness riemen met een bovenlaag van suède, kan de suède loslaten bij intensief gebruik.

Als je de gordel veel gaat gebruiken, is het daarom slim om een wat duurdere powerbelt aan te schaffen. Zo voorkom je dat je na een aantal maanden aan een nieuwe toe bent.

Afmeting lifting belt

Bij de aanschaf is het uiteraard belangrijk om op de afmeting van de powerbelt te letten. Hoe dikker en breder de riem, hoe meer steun hij geeft bij het liften.

Als je de maximale hoeveelheid steun wilt, kan je het beste kiezen voor een belt van 10 centimeter breed en 13 millimeter dik. Dit zijn de maximaal toegestane afmetingen voor gebruik tijdens powerlifting wedstrijden. Er worden nauwelijks belts verkocht die grotere afmetingen hebben.

Een (relatief) dikke lifting belt heeft ook nadelen. De riem wordt daardoor namelijk erg stug. Ook het draagcomfort wordt minder. Daarom zijn er veel belts in een dunnere uitvoering beschikbaar, met een dikte van 10 millimeter.

Bij de lengte kies je vooral de juiste maat. Dat klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. De juiste maat kan je zelf ontdekken, door je buikomtrek op te meten. Vaak is het het beste om een riem te kiezen waar je ergens in het midden valt qua maat.

Zo hoef je niet direct een nieuwe te kopen als je enkele kilo’s afvalt of aankomt of van jezelf weet dat je gewicht fluctueert.

De sluiting

sluiting fitness belt

Bij een powerlift belt kan je 4 verschillende sluitingen tegenkomen. De meest voorkomende soort is de sluiting met een enkele pin. Dit type is het goedkoopst, maar ook het moeilijkst los te krijgen. Zeker als je een dikke riem hebt.

Een sluiting met twee pinnen kan ook. Wel is deze nóg lastiger los te krijgen dan een belt met slechts één pin. In de praktijk voel je geen verschil tussen deze riem en een sluiting met maar één pin.

Optie nummer drie is een quick-release belt. Daarbij zitten de pinnen in de gesp zelf. Je kunt ze snel vastzetten en makkelijk loskrijgen. Daarmee zijn deze sluitingen zeer gebruiksvriendelijk.

Tot slot heb je ook nog een clipsluiting. Dat werkt vrijwel hetzelfde als een metalen horloge. Deze is het snelste in gebruik, maar ook de duurste sluiting.

Waar je als wedstrijdsporter op moet letten

Wedstrijdsporters die een powerlift riem gebruiken, moeten rekening houden met de regels. De belangrijkste regel is dat er een maximale afmeting is.

Een gym riem mag tijdens een powerlifting wedstrijd niet breder zijn dan 10 centimeter en niet dikker dan 13 millimeter. De meeste lifting belts hebben een dikte van 10 millimeter.

Hoe gebruik je een gewichthefriem?

Voordat je met je work-out begint, bind je de gewichthefriem strak om je onderrug en buikspieren. De meeste mensen dragen de riem het liefst wat lager op de buik, bijna tegen de heupen aan.

De riem kan ook wat hoger zitten, net wat voor jou prettig is. De riem mag ook behoorlijk strak zitten. Daarna doe je de oefening zoals je die normaal ook doet.

Het is onverstandig om de riem voor elke training te gebruiken. Ook heb je deze niet altijd nodig voor work-outs waarbij een lifting belt het meest effect heeft, zoals back squats, deadlifts en military presses. Je moet voorkomen dat je spieren wennen aan de riem en lui worden.

Let er ook op dat je geen dipping belt koopt als je op zoek bent naar een lifting belt. Dit zijn namelijk twee verschillende dingen.

Met een dipping belt voeg je gewicht aan je middel toe om het dippen een stuk zwaarder te maken. Zo’n weight belt is zeer geschikt voor de groei van je spieren.

Conclusie: is een lifting belt voor jou geschikt?

Als je een wedstrijdsporter bent die zoveel mogelijk kracht wilt gebruiken, is het antwoord simpel. Dan is een lifting belt voor jou een onmisbare accessoire. De recreatieve sporter kan makkelijk mét en zónder een fitness riem.

Veel (kracht)sporters variëren met het gebruik ervan. Zo houd je de work-outs afwisselend en train je je lijf op verschillende manieren.

Veelgestelde vragen

Voor wie is een powerlift belt geschikt?

Een powerlift belt is geschikt voor de gevorderde krachtsporter, die op een veilige manier meer gewicht wilt kunnen verplaatsen. Zorg dat je altijd éérst de techniek van een oefening 100% onder de knie hebt, alvorens je een powerlift belt gebruikt.

Wat is het verschil tussen een fitness riem, powerlift belt en gewichthefriem?

Hier zit geen verschil tussen. Deze riem draagt meerdere benamingen. Zo wordt hij ook wel eens squat riem, halterriem of lifting belt genoemd.💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *