Strongman materiaal kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 7, 2023

strongman-yoke

Wil jij strongman materiaal kopen? Bekijk hier welke materialen er allemaal zijn. Strongman equipment is te koop in veel verschillende soorten. Van Atlas stones tot aan schoeisel, elk soort materiaal heeft weer zijn eigen functie tijdens de training.

Het juiste materiaal kiezen

Voor een strongman is het materiaal alles bepalend. Dit zijn immers de middelen waarmee getraind wordt. Het kan als ondersteuning gebruikt worden en het wordt gebruikt om een specifieke oefening mee uit te voeren.

Bekijk hieronder alle soorten strongman equipment:

Yoke

strongman-materiaal-kopen

Een yoke is een trainingsrek dat opgetild moet worden tijdens het strongman onderdeel: de yoke walk. de gewichten die kunnen erop gelegd worden aan de onderkant.

Een goede techniek is erg belangrijk wanneer je de yoke optilt en wanneer je ermee gaat lopen. Het is een conditioneel zware oefening en ook je overall strength wordt op de proef gesteld.

Naast dat je het rek kunt optillen kan het ook nog eens gebruikt worden om pull ups op te maken en ook kun je het als een squatrek gebruiken. De yokes zijn een essentieel strongman trainingsmiddel om de yoke walk mee te beoefenen.Atlas stones

strongman-equipment

De atlas stones zijn een van de meest beruchte strongman trainingsmaterialen die er zijn. Deze grote zware stenen ballen zijn er in verschillende gewichten.

Het is de bedoeling dat je ze optild en op een plateau neerlegd. Om dit zo realistisch als mogelijk te trainen kun je echte atlas stones gebruiken of extra zware trainingsballen.Farmer’s walk handles

farmer-walks

Farmer’s walk handles komen goed van pas bij je strongman equipment als je de farmer’s walk wilt gaan trainen. Het bestaat uit een set van 2 tools die je kunt vastpakken in beide handen.

Vervolgens is het de bedoeling dat je er een stuk mee gaat lopen. De farmer walk is een goede oefening voor vrijwel het hele lichaam en hier komt brute kracht bij kijken.

De handles zijn nog niet erg lang in Nederland beschikbaar. Maar sinds enige tijd kun je ze bestellen bij Nederlandse webshops.Strongman log bar

log-bar

De log bar is een speciale stang in het strongman equipment. Deze is bedoeld om de log press mee uit te voeren, wat wederom een prestigieus strongman onderdeel is.

Je kunt het zien als een shoulder press, maar dan met een boomstam. Echter zijn de boomstammen die gebruikt worden bij de wedstrijden op niet veel punten te verkrijgen. Vandaar dat menig strongman een log bar in zijn equipment collectie heeft.Strongman sandbag

strongman-sandbags

De sandbag (ook wel powerbag) is niet alleen een ideaal trainingsmiddel voor crossfit, maar ook bij strongman trainingen wordt er veelvuldig gebruik van gemaakt. Uiteraard zijn deze sandbags stukken zwaarder dan de reguliere bags.

Vaak kun je ze zelf vullen met zand. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere gewichten. Het aanbod is nog niet erg groot, maar toch zijn er een aantal goede opties waar je uit kunt kiezen. Eventueel kun je ook zelf zo’n zandzak fabriceren voor je strongman equipment.Power sled

strongman-materiaal

De power sled wordt vaak ook gebruikt als crossfit materiaal, maar past ook prima thuis in de strongman equipment. Het is een soort slee dat je voort kunt duwen of mee kunt meetrekken.

Je kunt er bijvoorbeeld het welbekende vrachtwagen trekken mee oefenen. Op de power sled kan er gewicht toegevoegd worden door er halterschijven op te leggen.

De ondergrond is wel erg belangrijk tijdens het trainen. Je hebt namelijk een ondergrond nodig waar het overheen glijdt.Schoeisel

squat-schoen

Onder strongman materiaal valt ook het juiste schoeisel. Voor welke schoenen je kiest is persoons afhankelijk en vaak ook afhankelijk per strongman onderdeel.

Waar er bij de grote lifts vaak gekozen wordt voor schoenen met een verhoogde hak, wordt er bij de strongman onderdelen waar gelopen moet worden vaak weer voor ander schoeisel gekozen. Één ding is zeker: Een paar squat schoenen (of gewichthefschoenen) mag zeker niet ontbreken tijdens je training.Knee sleeves, wrist wraps en belts

Aangezien er getraind wordt met er zware gewichten komt er veel druk te staan op de pezen en gewrichten.

Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen, omdat dit blessures op kan leveren en ook op de langere termijn nadelige effecten kan hebben.

knee-sleeves

Voor de knieën kun je daarom knee sleeves dragen. Dit zijn een soort van kousen die je om je knieën heen doet met als doel zoveel mogelijk piekbelasting voorkomen.

Wrist wraps daarentegen zijn juist weer bedoeld voor de polsen. Ze beschermen je polsen niet alleen tegen belasting, maar ook kan het bepaalde oefeningen versterken.

Zo kan het bijvoorbeeld helpen tijdens het deadliften. Deze strongman materialen zijn geen must-have, maar zeker erg handig.

wrist-wrap-deadlift

Een goede powerlift belt mag eigenlijk niet ontbreken bij jouw strongman equipment. Deze riem wordt veelvuldig gebruikt tijdens het verplaatsen van zware gewichten.

Met name bij deadlifts, squats en atlas stones tillen is de belt aan te raden, maar ook bij veel andere oefeningen dient het ter bescherming van je onderrug en kan het er voor zorgen dat je zwaarder kunt trainen.

Trainen met strongman equipment

strongman-training-pull

Tijdens het trainen is ‘t van groot belang dat je goed vertrouwen hebt in het strongman materiaal waar je mee werkt. Omdat er vaak getraind wordt met gewichten die buitengewoon zwaar zijn zal het reguliere fitness materiaal vaak niet voldoen aan de eisen.

De equipment moet zwaar te belasten zijn en ook stevig en duurzaam zijn. Tijdens het trainen met zulke zware gewichten schuilt een ongeluk namelijk in een klein hoekje. Het is daarom ook essentieel dat er materiaal gebruikt worden van hoogwaardige kwaliteit.Ander materiaal:

Bootcamp materiaal

Calisthenics apparatuur

Fitnessapparaten voor thuisgebruik

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *