Sandbag kopen? Functies, aandachtspunten & aanbod

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 25, 2024

sandbag kopen functies en aandachtspunten
sandbag kopen functies en aandachtspunten

Sandbags zijn in tegenstelling tot andere bags verkrijgbaar in zware gewichten. Vaak kun je de bags zelf vullen met zand tot een gewenst gewicht. Het zijn functionele trainingshulpjes die je veel mogelijkheden bieden.

Op deze pagina ontdek je de voordelen en oefeningen die je kunt doen met een sandbag. Ook kom je erachter waar je ze het beste kunt kopen.

Verschil tussen sandbags & andere bags

strongman-sandbags

Er zijn erg veel verschillende soorten training bags te verkrijgen. Zoals gezegd zit het grootste verschil met andere zakken dus in de gewichten.

Waar de normale fitness bags vaak ‘maar’ tot 25 kg gaan, gaan de sandbags, ook wel strongman zakken, tot ver daarboven.

Ook de vorm is anders. Strongman sandbags zijn te verkrijgen in een ronde of zakvormige vorm, in plaats van een langwerpige vorm.

Het vullen van de sandbag

Koop jij een sandbag die je zelf nog moet vullen? Dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet.

Allereerst moet je bepalen waar je de zak mee gaat vullen. Er zijn verschillende stoffen die je erin kunt doen.

In de meeste gevallen is de beste vulling zand.

Allereerst is het van belang dat je hier droog zand voor gebruikt. Ook is het belangrijk wat voor soort zand je hiervoor gebruikt. Dit heeft voornamelijk te maken met de korrelgrootte.

De volgende soorten zand zijn het meest geschikt om de strongman sandbag mee te vullen;

  • Brekerzand
  • Betonzand
  • Instrooizand voor kunstgras
  • Metselzand

De gewichten van sandbags

Elke variant heeft een eigen maximaal gewicht. De meest gangbare beschikbare gewichten zijn: 30, 45, 65, en 85 kg. Voor de echte grote jongens zijn er zelfs varianten tot 115 kg of zelf meer.

De exacte gewichten verschillen natuurlijk per merk. Je kunt de gewichten zelf sterk beïnvloeden door te variëren met de vulstof en de hoeveelheid hiervan.

Waar sandbags kopen?

Sandbags zijn in Nederland helaas niet in grote getalen te verkrijgen. Dit geldt overigens voor vrijwel elk soort Strongman materiaal. Toch zijn er een aantal goede mogelijkheden.

Bekijk het huidige aanbod hieronder:

Zelf een sandbag maken

Als je geen sandbag wilt kopen, of je bent een beetje creatief aangelegd, dan is het ook mogelijk om zelf een sandbag te maken.

Dit kun je doen door een stuk duurzaam materiaal te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een oude stevige rugzak.

Vervolgens vul je dit met individuele plastic zakken gevuld met zand. Elke unit moet zo rond de 10 kg wegen. Meer informatie over het zelf maken kun je vinden in dit Englestalige artikel.

Trainen met een strongman sandbag

Met alleen een sandbag of powerbag kun je in principe al een hele strongman training uitvoeren. Je kunt er verschillende lifts mee uitvoeren.

Ook kun je het gebruiken als een een extra gewicht voor bepaalde oefeningen.

Zo kun je het bijvoorbeeld op een autoband neerleggen om voort te trekken. Je kunt er push oefeningen mee maken, lunges en nog veel meer. Daarnaast kan de zak dienen als vervanging van Atlas stones.

In de video hieronder vind je 6 verschillende strongman sandbag oefeningen ter inspiratie.

Strongman trainingen met sandbags

Strongman of sterkste man trainingen is de laatste jaren sterk toegenomen in populariteit. Bij deze vorm van trainen staat er één doel centraal: sterker worden.

Je kunt deze trainingsvorm doen naast jouw fitness of crossfit activiteiten, of je volledig richten op de strongman oefeningen. Het is geschikt voor iedereen. Voornamelijk wordt het gedaan door mensen die al enige trainingservaring hebben en zoeken naar een nieuwe uitdaging of een nieuwe manier van trainen.

Materiaal is erg belangrijk voor een strongman beoefenaar. Aangezien er met zware gewichten wordt getraint moet het materiaal van sterke kwaliteit zijn en moet de lifter vertrouwen hebben in het materiaal. Ook bij de strongman sandbags is het daarom belangrijk dat deze stevig zijn en van goede kwaliteit.

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *