Powerbag kopen: Welke soorten zijn er & waar op letten?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 22, 2024

powerbag fitness
powerbag fitness

Een powerbag kopen? Je bent op de goede plek aangekomen. In dit artikel lees je de verschillen tussen alle soorten fitness bags en kom je erachter waar je deze kunt kopen.

Is het een powerbag of een sandbag?

rijtje-met-trainingsbags

De fitness bags hebben een aantal verschillende benamingen en ook wordt er onderscheid gemaakt in verschillende soorten varianten, waarover later meer.

De meest voorkomende benamingen voor deze trainingtools zijn:

  • (fitness) sandbag
  • Powerbag
  • Fitness bag
  • Weight bag

Daarnaast zijn er nog meerdere soorten benamingen. Zo worden de zakken ook wel eens ”fitness powerbag sandbags” genoemd. Al deze benamingen zorgen wel eens voor verwarring. Jij weet nu dat hiermee doorgaans hetzelfde bedoeld wordt.

Verschillende varianten

Er zijn verschillende varianten powerbags te verkrijgen. Zo heb je de sandbags die vanzelfsprekend met zand gevuld zijn, maar ook heb je aqua bags, welke gevuld zijn met water. Hieronder kun je vinden welke soorten we allemaal kennen:

Power bags

fitness-bags-gewichten

Met power bags worden doorgaans alle bags bedoeld met een langwerpige vorm. De vulling van deze tools kan verschillen per merk en per soort.

De verschillende gewichten worden vaak met kleuren aangegeven, om het tijdens de training makkelijker te maken.

Welke gewichten je kunt kopen zal verschillen per merk. De meeste merken hanteren de volgende gewichten: 5, 10, 15 en 20 kg. Bekijk en vergelijk het aanbod en de prijzen bij onderstaande webshops:

Bekijk aanbod op fitwinkel.nl >

Bekijk aanbod op gorillasports.nl >Sandbags

vulbare-sandbag

Sandbags kunnen ook voorkomen in de vorm van powerbags, wanneer deze met zand gevuld zijn. Echter gaat het hier om de tools die daadwerkelijk zakvormig zijn en in veel gevallen ook hervulbaar.

De gewichten lopen hoger op dan de doorsnee powerbag en daarom zijn deze erg geschikt voor de ‘big boys’ in de gym of voor strongman trainingen.

Bekijk aanbod op fitnesskoerier.nl >

Bekijk aanbod op fitwinkel.nl >Bulgarian bags

bulgarian-bags

De bulgarian bags zijn, niet geheel verrassend ooit ontstaan in Bulgarije. Dit land heeft een grote geschiedenis in gewichtheffen. De zakken hebben een croissant-achtige vorm en springen daardoor meteen in het oog.

Wanneer je de balgarian bags nog nooit eerder gezien hebt zal het er op het eerste gezicht dan ook apart uitzien. Wat deze fitness bags zo handig maakt is dat ze door de vorm gemakkelijk om de nek heen kunnen worden gelegd.

Dit komt met name van pas bij oefeningen voor de benen zoals squats en lunges. Maar ook kunnen ze gebruikt worden om draaiende bewegingen te maken. Het beschikt namelijk over hendels waar je het aan kunt vastpakken om vervolgens mee te draaien, wat een erg goede training voor je core is.Aqua bags

aquabags-kopen

De aqua bags zijn wederom een bijzondere variant van de power bag. Zoals de naam al doet vermoeden is deze variant gevuld met water, in plaats van met zand.

Je kunt zelf bepalen hoeveel water je erin stopt, waardoor je de training zwaarder of juist lichter kunt maken. Je zou denken dat de oefeningen zwaarder worden als je er meer water in doet.

Echter is het tegengestelde waar. Hoe minder water er namelijk in gaat, hoe lastiger het zal zijn om je balans te houden. Alleen al een half gevulde aqua bag recht proberen te houden is een hele uitdaging.Aandachtspunten bij het kopen

Ben je van plan om een (of meerdere) powerbags te kopen? Er is veel aanbod beschikbaar en daarom zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om tot de beste aankoop te kunnen komen.

Bekijk hieronder de aandachtspunten voor het kopen van sandbags en/of powerbags:

Welk soort?

Je hebt zojuist kunnen lezen welke fitness bags er allemaal zijn. Voor welke soort je kiest hangt af van meerdere aspecten.

Ga je de tools gebruiken voor strongman trainingen, dan zul je zware zakken nodig hebben. Het beste kies je dan voor de hervulbare zakken, die vaak zware gewichten zand kunnen dragen.

Gebruik je de zakken voor functional training, crossfit of fitness? dan kies je het beste voor de ”vaste” zakken die al een bepaald gewicht hebben. Door de langwerpige vorm zijn deze tevens handiger om te gebruiken bij fitness en crossfit oefeningen.

Los of per set?

Ga je een powerbag los kopen of per set? Een set kopen kan je een hoop geld besparen. Maar wanneer je nu al weet dat je niet elk gewicht nodig gaat hebben dan is het natuurlijk onzin om een heel set aan te schaffen. Je kunt dan prima de zakken los bestellen per gewicht.

Welk gewicht koop je?

sandbag-training

Kies je er voor om losse power bags te kopen? Dan moet je natuurlijk zeker weten dat je een geschikt gewicht gebruikt.

Om hier achter te komen kun je naar een fitness gaan waar ze powerbags hebben liggen om de verschillende gewichten uit te proberen. Als je een ervaren krachtsporter bent dan zul je meestal wel een goede schatting kunnen maken voor jezelf.

Hervulbaar of niet?

zandzak

Heb je er voor gekozen om een powerbag te kopen? je hebt kunnen lezen dat er verschillende soorten powerbags te verkrijgen zijn.

Aan jou de keuze of je gaat voor een hervulbare zak of een ”vaste” zak. Train jij thuis en wil je geld besparen op je materiaal? Dan kun je het beste kiezen om een hervulbare sandbag te kopen.

Dit kan je namelijk geld besparen omdat je daardoor niet voor élk gewicht een exemplaar hoeft aan te schaffen.

Het nadeel hieraan is echter dat het vullen en legen een gedoe kan zijn en dat je hiervoor droog (speel) zand nodig hebt. Ook kan de bag wat minder functioneel zijn wanneer deze minimaal gevuld is.

Voordelen van de fitness bags

Welke voordelen leveren de powerbags je eigenlijk allemaal op en waarom zou je deze tools verkiezen boven het trainen met bijvoorbeeld dumbbells of halterstangen?

Gooi-en-smijtwerk

Met de meeste dumbbells en halters is het een slecht idee om deze te laten vallen of op de grond te smijten.

Enkel bumper plates zijn hiervoor geschikt als je dit met een barbells wilt doen. Deze schijven worden veelal gebruikt bij gewichtheffen.

powerbag-oefening

Maar met ‘nomale’ gewichten zal dit schade toebrengen aan de vloer en aan het materiaal. Bovendien is het ook nog eens erg gevaarlijk.

Omdat de powerbags zacht zijn en gemaakt zijn van stoffen zoals ruber en textiel zullen deze niet kapot gaan wanneer je ze gooit of laat vallen. Ook levert het geen gevaar op voor jou of anderen om je heen, omdat de powerbags zacht zijn.

Dit kan goed van pas komen als je tot spierfalen traint en je het gewicht elk moment wilt kunnen laten vallen tijdens de oefening. Op deze manier kun je makkelijker tot spierfalen gaan en dus effectiever trainen.

Maar ook tijdens het opruimen van ‘t materiaal kan het wel eens handig zijn om ermee te kunnen gooien.

Functioneel trainen

groepsles-training

Functioneel trainen is natuurlijk een heel groot begrip. Hier worden voornamelijk trainingen mee bedoeld waarbij er meerdere aspecten aan bod komen.

Denk bijvoorbeeld aan oefeningen waarbij je zowel kracht opbouwt, aan je conditie werk en ook nog eens je coördinatie beoefend.

Maar ook je explosiviteit en snelheid worden op de proef gesteld tijdens een goede functionial training. De powerbags zijn een ideaal trainingsmiddel om al deze aspecten mee te trainen.

Doordat je het kunt gebruiken bij vrijwel elke oefening is het een populair soort bootcamp materiaal en crossfit materiaal.

Train de dieper gelegen spieren

We hebben het zojuist gehad over functional training. Een van de velen voordelen die deze manier van training biedt is dat je de dieper gelegen spieren traint.

Dit klinkt wellicht een beetje vaag, maar hiermee worden spieren bedoeld die je normaal gesproken niet zo snel zal gebruiken. Bij een doorsnee spierversterkende oefening maak je één bepaalde beweging waardoor er slechts een select aantal spieren geactiveerd worden.

Bij veel oefeningen met de powerbags zul je meerdere spieren aanspreken die tijdens een ‘normale’ fitnesstraining onbelast blijven.

Duurzaam materiaal

Omdat de tools gemaakt zijn van duurzame stoffen die niet kunnen roesten is het een goede aankoop voor de lange termijn.

Het enige wat er kapot zou kunnen gaan aan een powerbag zijn de naden, die los kunnen gaan laten. Echter gebeurd dit alles behalve snel wanneer je over goede kwaliteit fitness bags beschikt.

Powerbag training

powerbag-squat

Zoals al een aantal keer is benoemd is de powerbag een erg multifunctionele tool. Maar welke spiergroepen kun je er nou daadwerkelijk mee trainen?

Het antwoord luidt: álle spiergroepen.

Hieronder kun je voor elke spiergroep een aantal voorbeelden van oefeningen zien die je met de powerbags kunt doen:Meer functional training:

Wall ball kopen

Medicijnbal kopen

Slam ball oefeningen


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *