Wall Ball: Voordelen, Aandachtspunten & Beste aanbod (2024)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 30, 2023

wall-ball
wall-ball

Wall ball kopen? Dan ben je hier aan ‘t goede adres. Lees snel verder om erachter te komen wat de beste wall balls zijn. Ook ontdek je alles over de functies en voordelen van deze crossfit bal.

Dit zijn de beste wall balls

Wall balls zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Het is belangrijk dat je een wall ball koopt die past bij jouw sportieve wensen.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste wall balls die je kunt kopen. Hierbij is er gekeken naar de kwaliteit, prijs en populariteit van de producten.

Ook zijn de reviews van andere sporters gebruikt om tot dit lijstje te komen. Bekijk de top 5 beste wall balls:

1. PT Essentials – Wall Ball Pro

pt essentials wallball pro

De beste wall ball van dit moment is het product van PT Essentials. Deze wall balls zijn namelijk erg populair in crossfit boxen en fitnessruimtes.

Je kunt deze wall ball allereerst in verschillende gewichten kopen. Hierdoor kunnen sporters van alle niveaus het product gebruiken. De Wall Ball Pro is er in gewichten van 2kg – 12kg.

De binnenkant van deze wall ball is verder gemaakt van rubber. Hierdoor heeft de wall ball een hoog absorberend vermogen. Daarom kun je dit product gebruiken voor intensieve trainingen.

Dankzij de dubbel gestikte naden zal deze wall ball overigens niet snel kapotgaan.




2. Lifemaxx – Crossmaxx Pro Wall Ball

crossmax pro wall ball

Ben je een beginnende sporter? Dan kun je het beste de wall balls van Lifemaxx gebruiken. Deze wall balls beginnen namelijk op een minimumgewicht van 2 kilo. Hierna kun je het gewicht in stappen van 2kg opbouwen tot 12 kilo.

Lifemaxx wall balls worden al jaren gebruikt in sportscholen. Ook in crossfit boxen vind je deze wall balls vaak terug. Dit is vooral te danken aan de duurzame kwaliteit van deze wall balls.

Tenslotte kun je deze wall balls van Lifemaxx gebruiken tijdens bijvoorbeeld een revalidatie. Veel topsporters gebruiken deze wall balls tijdens hun herstel van een blessure.




3. Tunturi – Wall Ball

tunturi wallballs

De wall ball van Tunturi verdient ook een plek in dit lijstje. Vooral onder beginnende sporters is deze wall ball populair. Overigens is deze wall ball ook prima geschikt voor professioneel gebruik.

De wall ball van Tunturi is verkrijgbaar in variaties van 4, 6, 8 en 10 kilo. Het is hierdoor voor elk niveau sporter aantrekkelijk om wall balls van Tunturi te gebruiken.

Het gewicht van de wall ball wordt daarnaast aangegeven met een kleurtje. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld in een schemerige crossfit box traint. Je hoeft in dat geval alleen de kleur van jouw niveau te onthouden!




4. Dynamax – Atlas Ball

dynamax wallball

Ook voor ervaren krachtsporters is er een wall ball verkrijgbaar. De zware wall balls van Dynamax zijn bedoeld voor de sterkste sporters in de gym. Met een minimumgewicht van 25 kilo zijn deze wall balls zeker niet voor beginners!

De ballen van Dynamax zijn verkrijgbaar in gewichten van 25, 35, 45 en 65 kilo. Dit maak deze wall balls bijvoorbeeld zeer geschikt voor strongmen of strongwomen trainingen.

Verder zijn deze wall balls gemaakt van duurzame materialen. Ook zijn ze waterbestendig en dus onder alle omstandigheden te gebruiken. Zelfs de extreemste krachtoefeningen kun je zonder problemen doen met deze wall balls.




5. Lukadora – Weight Wall Ball

lukadora weight wallball

Ook Lukadora heeft een goed assortiment aan wall balls. Dit type wall ball is gemaakt voor trainingen met hoge snelheid en intensiteit.

Je kunt daarnaast je hele lichaam effectief trainen met deze wall ball. Dankzij deze mogelijkheid zijn oefeningen met de wall ball een geweldige toevoeging aan je krachttraining.

De wall ball van Lukadora kun je verder op iedere ondergrond gebruiken. Dit product is zo gemaakt, dat de ball altijd zijn vorm behoudt. Dankzij de rubberen buitenkant zal de wall ball daarnaast geen afdrukken achterlaten.

Je kunt deze wall ball overigens kopen in een variant van 3 kg, 6 kg en 9 kg.




Wat is een wall ball?

wall-ball-crossfit

Heb je wel eens die zware ballen gegooid zien worden in de sportschool? Dat zijn wall balls. Tegenwoordig zijn er heel wat sporters die een wall ball kopen om thuis of in de gym te gebruiken.

Ze worden dan ook regelmatig gebruikt voor fitness, crossfit en functional training. Een wall ball is een zware, grote, zachte bal. Het materiaal en de vulling verschilt wel eens.

Meestal bestaat de vulling uit een combinatie van wol en zand. De buitenkant is van leer of kunststof.

De wall balls zijn te verkrijgen in verschillende gewichten van 1 tot en met 25 kg. Doorgaans gebruiken vrouwen 6 kg en de mannen 9 kg met crossfit.

Waar wordt een wall ball voor gebruikt?

crossfit-bal

Je hebt alleen je lichaam, een muur en een wall ball nodig. De bal wordt tegen de muur gegooid tijdens de trainingen en je kunt er diverse oefeningen mee doen.

Eén van de bekendste is de wall ball throw. Je hebt de bal in beide handen en daarna maak je een diepe squat. Als je omhoog komt gooi je de bal tegen de muur en vang je hem op.

Wees niet bang dat je een wall ball koopt en niet weet wat je er mee moet doen. Op het internet vind je namelijk vele voorbeeldoefeningen.

De wall ball wordt vaak gebruikt tijdens fitness. En met crossfit worden deze ballen vrijwel altijd gebruikt in het programma.

Aandachtspunten bij het kopen van een wall ball

Wanneer je een wall ball gaat kopen, wil je zeker weten dat het van goede kwaliteit is. Om jou te helpen de beste wall ball te vinden, zetten we de belangrijkste aandachtspunten hieronder voor je op een rijtje.

Kies voor dubbele naden

De bal moet vanzelfsprekend tegen een stootje kunnen, want je gooit de bal regelmatig tegen de muur.

Je zou denken dat dit wel goed moet zitten. De wall bal is er immers voor gemaakt.. Toch zien we dat veel goedkopere merken relatief snel slijtage en zelfs scheuren vertonen.

Kies daarom voor een wall bal met dubbele naden, zodat je geen kans hebt dat de bal open scheurt.

Grip

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je ook tijdens het intensief sporten nog genoeg grip hebt. Je wilt niet dat hij uit je handen glipt zodra je zweterige handen krijgt.

Vulling van de wall bal

Bij goedkopere wall balls zie je vaak dat de vulling niet gelijkmatig verdeeld is. Dit zorgt ervoor dat de bal geen ronde vorm meer heeft zodra je hem intensief gebruikt.

Het gewicht

wall-balls

Kies een gewicht waarmee jij effectief kunt trainen. Voor de absolute beginner raden we aan om een wall ball van 4 kg te gebruiken. Vervolgens kun je steeds een stapje hoger gaan in gewicht.

Daarom is het handig om alvast meerdere wall balls te kopen, van verschillende gewichten. Bij de meeste merken loopt het gewicht op tot een maximum van 25 kg.

Het absorptievermogen

Aangezien je de wall ball tegen de muur aangooit, moet hij natuurlijk goed terug stuiteren. Alleen dan kun je er efficiënt mee trainen.

Het is echter ook niet de bedoeling dat de bal te hard terug stuitert. Hier moet dus een gulde middenweg in zitten.

Voordelen van een wall ball ✅

wall-ball-oefening

Twijfel je nog of je een wall ball gaat kopen? Hieronder beschrijven we de grootste voordelen:

  • Meerdere spieren worden tegelijkertijd getraind. Zoals je buikspieren, benen, armen en billen. Bovendien is het goed voor je coördinatie, balans en kracht
  • Een wall ball kopen is betaalbaar. Wanneer je geen geld of niet de mogelijkheid hebt om naar de sportschool te gaan, is dit een goede uitkomst om fit te blijven. Je kunt veel variatie oefeningen doen en de bal gebruiken waar je maar wilt
  • Wall balls worden regelmatig ingezet om te herstellen van een blessure. Na een blessure ben je vaak conditie en wat kracht verloren. De bal kun je toepassen in oefeningen die de blessure zo min mogelijk belast en fijn aanvoelt voor het lichaam. Zo kun je de fitheid weer langzaam opbouwen
  • Mensen die liever in groepsverband trainen kunnen ook een wall ball gebruiken. Er zijn genoeg oefeningen die je als een duo kunt uitvoeren. Zoals het doorgeven of opvangen van de wall bal

Wall ball, slam ball & medicine ball: de verschillen

wallball-gewichten

Voordat je een wall ball koopt, moet je weten dat er diverse ballen worden gebruikt tijdens trainingen.

Zo heb je de medicijnbal, slamball en de wall ball. Veel mensen denken dat het drie verschillende termen zijn voor één bal. Alleen dat is niet correct.

Maar wat zijn nu de verschillen hierin?

Een slamball is meestal gemaakt van rubber en stuitert nauwelijks. De bal wordt voornamelijk gebruikt om op de grond te gooien.

Een medicijnbal is glad en is gemaakt van rubber, leer of plastic. De bal stuitert hoog terug als je het tegen een oppervlakte gooit.

In principe wordt deze bal hier niet voor gebruikt, maar om gewicht toe te passen tijdens een oefening. Denk aan: overgooien, rollen en tillen.

De wall ball is bestemd om tegen een harde oppervlakte te gooien en de schokken op te vangen. De bal is daarnaast groter dan de andere twee soorten.

Training met de wall ball

wall-ball-in-handen

Zoals je hebt kunnen lezen kun je erg effectief trainen met deze crossfit bal.

De bekendste en veruit populairste wall ball oefening, de wall ball throw, gaat als volgt:

  • Zoek een muur uit die hoog genoeg is om de bal tegenaan te kunnen werpen
  • Pak de wall ball bovenhands beet en hou ‘m voor je borst
  • Maak nu een kniebuiging (squat beweging) waarbij je de bal krachtig tegen de muur werpt zodra je omhoog komt
  • Hou je handen in de uitgangspositie om de bal vervolgens weer op te vangen. Zodra deze weer in je handen valt zak je wederom in de squat houding en herhaal je de beweging

Optionele aanvulling: wall ball target

Meer uitdaging nodig tijdens je trainingen? Zorg er dan voor dat je een mikpunt hebt om de bal tegenaan te gooien.

wall-ball-target-board

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de wall ball target. Dit is een mikpunt die je kunt ophangen aan een crossfit rig.

Het is vaak niet erg groot waardoor het extra uitdagend wordt om de bal goed te blijven mikken.

Dit maakt de training niet alleen leuker en uitdagender, maar ook effectiever. Je zult scherp moeten blijven en gericht moeten blijven gooien. Ook wanneer je vermoeid raakt.

Mis je het target? Dan valt de bal ernaast. Niet voor niets wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van dit bord tijdens crossfit lessen.

Wall balls kopen: de beste winkels

Om een goede wall ball te kopen kun je altijd naar een sportwinkel gaan. Daar heb je namelijk de kans om het materiaal en het gewicht aan te voelen. Kies een bal wat bij jouw doelen en lichaamsgrootte past.

Maar je kunt ze ook prima online bestellen als je zeker weet dat de bal van goede kwaliteit is en het gewenste gewicht heeft.

Om je op weg te helpen vind je hieronder een selectie van de beste kwaliteit wall balls:

  1. Bekijk aanbod bij Fitnesskoerier.nl
  2. Bekijk aanbod bij Bol.com
  3. Bekijk aanbod bij Betersport.nl
  4. Bekijk aanbod bij Fitnessdelivery.nl
  5. Bekijk aanbod bij Decathlon






💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *