Wall ball kopen: Waarom en waar?

Laatst bijgewerkt door Casper op september 29, 2022

wall-ball
wall-ball

Wall ball kopen? Dan ben je aan ’t goede adres. Lees snel verder om erachter te komen wat de beste wall balls zijn. Ook lees je over de functies en voordelen van deze crossfit bal:

Wat is een wall ball?

wall-ball-crossfit

Heb je wel eens die zware ballen gegooid zien worden in de sportschool? Dat zijn wall balls. Tegenwoordig zijn er heel wat sporters die een wall ball kopen om thuis of in de gym te gebruiken.

Ze worden dan ook regelmatig gebruikt voor fitness, crossfit en functional training. Een wall ball is een zware, grote, zachte bal. Het materiaal en de vulling verschilt wel eens.

Meestal bestaat de vulling uit een combinatie van wol en zand. De buitenkant is van leer of kunststof. De ballen zijn te verkrijgen in verschillende gewichten van 1 tot en met 12 kg. Meestal gebruiken vrouwen 6 kg en de mannen 9 kg met crossfit.

Waar wordt een wall ball voor gebruikt?

Je hebt alleen je lichaam, een muur en een wall ball nodig. De bal wordt tegen de muur gegooid tijdens de trainingen en je kunt er diverse oefeningen mee doen.

crossfit-bal

Eén van de bekendste is de wall ball throw. Je hebt de bal in beide handen en daarna maak je een diepe squat. Als je omhoog komt gooi je de bal tegen de muur en vang je hem op.

Wees niet bang dat je een wall ball koopt en niet weet wat je er mee moet doen. Op het internet vind je namelijk vele voorbeeldoefeningen.

De wall ball wordt vaak gebruikt tijdens fitness. Met crossfit worden deze ballen vrijwel altijd gebruikt in het programma.

Verschillen tussen wall balls

wallball-gewichten

Voordat je een wall ball koopt, moet je weten dat er diverse ballen worden gebruikt tijdens trainingen.

Zo heb je de medicijnbal, slamball en de wall ball. Veel mensen denken dat het drie verschillende termen zijn voor één bal. Alleen dat is niet correct.

Maar wat zijn nu de verschillen hierin? Een slamball is meestal gemaakt van rubber en stuitert nauwelijks. De bal wordt voornamelijk gebruikt om op de grond te gooien.

Een medicijnbal is glad en is gemaakt van rubber, leer of plastic. De bal stuitert hoog terug als je het tegen een oppervlakte gooit.

In principe wordt deze bal hier niet voor gebruikt, maar om gewicht toe te passen tijdens een oefening. Denk aan: overgooien, rollen en tillen.

De wall ball is bestemd om tegen een harde oppervlakte te gooien en de schokken op te vangen. De bal is daarnaast groter dan de andere twee soorten.

Voordelen ✅

Twijfel je nog of je een wall ball gaat kopen? Hieronder beschrijven we enkele voordelen:

  • Meerdere spieren worden tegelijkertijd getraind. Zoals je buikspieren, benen, armen en billen. Bovendien is het goed voor je coördinatie, balans en kracht
  • Een wall ball kopen is betaalbaar. Wanneer je geen geld of niet de mogelijkheid hebt om naar de sportschool te gaan, is dit een goede uitkomst om fit te blijven. Je kunt veel variatie oefeningen doen en de bal gebruiken waar je maar wilt
  • Wall balls worden regelmatig ingezet om te herstellen van een blessure. Na een blessure ben je vaak conditie en wat kracht verloren. De bal kun je toepassen in oefeningen die de blessure zo min mogelijk belast en fijn aanvoelt voor het lichaam. Zo kun je de fitheid weer langzaam opbouwen
  • Mensen die liever in groepsverband trainen kunnen ook een wall ball gebruiken. Er zijn genoeg oefeningen die je als een duo kunt uitvoeren. Zoals het doorgeven of opvangen van de bal
wall-ball-oefening

Waar op letten bij het kopen?

Wanneer je een wall ball gaat kopen, wil je zeker weten dat het van goede kwaliteit is. Het moet vanzelfsprekend wel tegen een stootje kunnen, want je gooit de bal regelmatig tegen de muur.

Zorg daarom voor een bal met dubbele naden, zodat je geen kans hebt dat de bal open scheurt.

wall-balls

Tot slot moet je er rekening mee houden dat je ook tijdens het intensief sporten nog genoeg grip hebt. Dit in verband met het zweten.

Om een goede wall ball te kopen kun je altijd naar een sportwinkel gaan. Daar heb je namelijk de kans om het materiaal en het gewicht aan te voelen. Kies een bal wat bij jouw doelen en lichaamsgrootte past.

Maar je kunt ze ook prima online bestellen als je zeker weet dat de bal van goede kwaliteit is en het gewenste gewicht heeft.

Wall ball kopen

Om je op weg te helpen vind je hieronder een selectie van de beste kwaliteit wall balls:

Fitnesskoerier.nlBekijk aanbod >>
Betersport.nlBekijk aanbod >>


Training

wall-ball-in-handen

Zoals je hebt kunnen lezen kun je erg effectief trainen met deze crossfit bal. De bekendste en veruit populairste oefening, de wall ball throw gaat als volgt:

  • Zoek een muur uit die hoog genoeg is om de bal tegenaan te kunnen werpen
  • Pak de wall ball bovenhands beet en hou ‘m voor je borst
  • Maak nu een kniebuiging (squat beweging) waarbij je de bal krachtig tegen de muur werpt zodra je omhoog komt
  • Hou je handen in de uitgangspositie om de bal vervolgens weer op te vangen. Zodra deze weer in je handen valt zak je wederom in de squat houding en herhaal je de beweging

Wall ball target

Meer uitdaging nodig tijdens je trainingen? Zorg er dan voor dat je een mikpunt hebt om de bal tegenaan te gooien.

wall-ball-target-board

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de wall ball target. Dit is een mikpunt die je kunt ophangen aan een crossfit rig.

Het is vaak niet erg groot waardoor het extra uitdagend wordt om de bal goed te blijven mikken.

Dit maakt de training niet alleen leuker en uitdagender, maar ook effectiever. Je zult scherp moeten blijven en gericht moeten blijven gooien. Ook wanneer je vermoeid raakt.

Mis je het target? Dan valt de bal ernaast. Niet voor niets wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van dit bord tijdens crossfit lessen.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.