Atlas stones: Alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 22, 2024

alles over atlas stones
alles over atlas stones

Atlas stones zijn zware stenen ballen die gebruikt worden bij strongman wedstrijden. Lees hier alles wat je moet weten over dit trainingsmateriaal.

Wat zijn atlas stones?

Kijk je ook zo graag naar krachtmetingen van mannen zoals een strongman competitie?

Met onderdelen als vrachtwagens trekken, bomen slingeren en zware objecten tillen wordt bepaald wie de sterkste man van dat moment is. Een ander onderdeel tijdens zo’n strongman competitie zijn de beroemde atlas stones.

strongman-stenen-bal

Dit ken je misschien wel van de sterkste man van Nederland. Het onderdeel wordt ook wel aangeduid met ‘stones of strength’.

De atlas stones zijn vijf grote zware ronde stenen die gemaakt zijn van graniet. Elke atlas steen is verschillend in grote en gewicht, ze wegen 100 kg tot 160 kg.

Tijdens een wedstrijd moeten de deelnemers deze atlas stones van de grond optillen en plaatsen op een platform. Dit platform neemt in hoogte toe terwijl de stenen in gewicht toenemen.

Hoe kunnen Atlas stones worden gebruikt?

atlas-strongman-lift

De atlas stones worden dus al eeuwen gebruikt als meting van de kracht van een persoon. Er is echter meer nodig dan alleen kracht om zo’n zware steen van de grond op te liften, laat staan omhoog tillen naar een verhoging.

Enorm goede gripkracht, behendigheid, maar ook souplesse en doorzettingsvermogen zijn nodig om een atlas stone te kunnen bewegen en controleren. De gehele test met de stenen is tevens een hele goede test voor de conditie van de deelnemer.

Deze ultieme test met stenen is verder geëvolueerd. Een vorm hiervan wordt nu veelvuldig gedaan bij andere sporten zoals Crossfit. Ook wordt er veel getraind met de atlas stones.

De trainingsvoordelen zijn namelijk groot. Het liften van de stenen bootsen veel bewegingen na zoals het blokkeren en tackelen in rugby en American footbal.

De gelijktijdige extensie van de heup, knie en enkel die nodig is om de stenen te kunnen liften, is een beweging die explosief uitgevoerd moet worden.

Deze drievoudige extensie is een hele belangrijke beweging in sport, het is de sleutel naar atletische kracht.

jongen-lift-atlasstone

Naast de welbekende lifts zijn er nog meer oefeningen te bedenken met de stones. Een andere geliefde oefening is bijvoorbeeld de zogenoemde atlas carry.

Hierbij til je de steen volgens de juiste techniek om er vervolgens een stuk mee te lopen. In het filmpje hieronder wordt de techniek nader toegelicht:

Atlas stones in je sportschool of thuis?

Vanwege de omvang, het gewicht maar vooral het materiaal, is het logisch dat niet heel veel sportscholen de atlas stones aanbieden als trainingstool.

Maar natuurlijk is daarop ingespeeld door de markt. De trainingsvoordelen van de stenen zijn te groot om er niet op in te spelen. Je kunt nu bijvoorbeeld atlas stones krijgen die gemaakt zijn van kunststof.

Ook worden er ballen en zakken gemaakt, gevuld met zand. Deze fitness attributen benaderen tot in detail het trainen met de beruchte stenen.

Goed alternatief: heavy slam ball

Zoals gezegd is het geheel begrijpelijk dat het niet altijd mogelijk is om grote zware stenen de sportschool in te krijgen.

Om toch doelgericht te kunnen trainen en de stones of strength na te bootsen wordt er vaak gebruikt gemaakt van de heavy slam ball.

slam-ball-70kg

Slam balls ken je misschien wel: het zijn trainingsballen die gebruikt worden bij voornamelijk crossfit trainingen.

Maar speciaal voor strongman trainingen zijn er de zogenoemde heavy slam balls ontwikkeld. Deze vind je in de volgende gewichten:

  • 30 kg
  • 35 kg (diameter: 30cm)
  • 40 kg
  • 45 kg
  • 50 kg (diameter: 35cm)
  • 70 kg (diameter: 38cm)

Het aanbod is helaas vrij beperkt, maar deze ballen bieden je een prima alternatief om mee te trainen en zijn dan ook van goede kwaliteit.

Ze zijn momenteel te bestellen op twee webshops:

atlas-steen


Geschiedenis en achtergrond

Atlas stones hebben een rijke geschiedenis, ze worden vooral veel beschreven in de Schotse geschiedenis. Maar er komen ook verhalen over de stenen uit omringende landen zoals Engeland, Wales, Ierland en de Shetland eilanden.

Zelfs in IJsland worden de stenen al eeuwen gebruikt als krachtmeting. Hier werd een set hijsstenen (aflraunastenar genaamd) op het strand van Djupalonssandur gebruikt.

Met de stenen werd getest of de mannen sterk genoeg waren om op vissersboten te werken. Als je een steen van 49 kg (hálfdraettingur) kon liften tot je middel, dan mocht je de vissersboot op. Het IJslandse Hálfdraettingur vertaald zich trouwens naar ‘zwakkeling’ in het Nederlands.

In een ander oud verhaal over een krachtmeting met stenen wordt beschreven hoe sterke mannen onderling hun kracht toonden door de zwaarste steen op een andere steen te stapelen. Dit werd gedaan totdat er een echte muur gebouwd was.

Er is in Schotland een geschrift gevonden uit 1020, hierin werden Highland Games beschreven van King Malcolm Canmore. Als krachtuitdaging moesten de mannen stenen liften op een verhoging.

In 1986 werden de atlas stones voor het eerst gebruikt bij een World’s Strongest Man wedstrijd. Toen werden ze echter nog McGlashan Stones genoemd.


Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *