Sterkste man van Nederland (Strongman) – Complete uitleg

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 19, 2024

sterkste man van nederland
sterkste man van nederland

Het blijft prachtig om te zien. Beren van kerels die enorme gewichten verplaatsen. En dat alsnog het niets is.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Sterke man van Nederland competitie. Waar en wanneer zijn deze wedstrijden? En welke oefeningen moeten de mannen uitvoeren?

Sterkste man van Nederland competitie

De sterkste man van Nederland is een competitie die jaarlijks plaatsvindt. De wedstrijden zijn verdeeld over het jaar en vinden plaats in meerdere plaatsen in Nederland.

De eerste editie werd gehouden in 1976 en vondt sindsdien ieder jaar plaats. Bekende namen zijn Jano hams en Alex moonen die beiden jaren lang de sterkste man competitie wisten te domineren.

De wedstrijden zijn vrij bekend in Nederland. Deze bekendheid is grotendeels te danken aan de tv uitzendingen. Ook de internationale competitie is regelmatig te volgen op de Nederlandse tv.


Sterker worden? Lees de 10 tips om sterker te worden!


Onderdelen bij Sterkste man wedstrijden

De sterkste man wedstrijden bestaat uit meerdere onderdelen. Veel deelnemers hebben wel een aantal favoriete oefeningen waar ze in uitblinken.

Echter wint degene die heerst op alle verschillende oefeningen. Het is voor de sterke mannen dus zaak om allround getraind te zijn.

Hieronder vind je de oefeningen die bekend staan als de ”koningsnummers’ van strongman.

Naast deze oefeningen zijn er nog veel meer onderdelen. Denk aan bakstenen tillen, frame walk, overhead press etc.

Een aantal onderdelen veranderen om de aantal jaren maar bovenstaande oefeningen komen ieder jaar weer terug.

Vrachtwagen trekken

De naam zegt het al. Het is de bedoeling om de vrachwagen zo snel mogelijk over de finishlijn te slepen.

De vrachtwagen weegt vaak zo’n 15 ton (!). Dit is dan ook een loodzware oefening waarbij naast kracht ook nog eens veel gevraagd wordt van je conditie.

De vrachtwagen moet getrokken worden over een afstand van 20 meter.


Deadlift

De deadlift zullen veel mensen wel kennen. Hierbij is het de bedoeling om een halterstang met gewicht van de grond af te tillen. Hier komt veel brute kracht kijken en bijna elke spiergroep in je lichaam komt eraan te pas.

Wat de sterkste man deadlift echter uniek maakt, is dat deze in Nederland wordt uitgevoerd met vrachtwagen banden in plaats van met halterschijven.


Stones of strength

Dit is een loodzware oefening waarbij de ronde stenen op een verhoogd plateau moeten worden gelegd. Doorgaans beginnen de deelnemers bij het hoogste plateau en gaan zo steeds naar een lagere.

Vaak zijn de stenen, de zogenoemde atlas stones ook in gewicht oplopend. Deze oefening wordt gezien als het ware koningsnummer onder veel liefhebbers en beoefenaars van de sterkste man sport.


Farmer walk

Bij de farmer walk is het de bedoeling dat je met twee zware gewichten (farmer’s walk handles) in je handen een bepaalde afstand aflegt.

Bij de sterkste man van Nederland worden hier vaak twee boomstammen voor gebruikt, maar dit verschilt per wedstrijd.

Waar en wanneer zijn er wedstrijden?

De wedstrijden staan er om bekend dat ze vaak worden gehouden in het centrum van een stad of dorp. Naast het hoofdtoernooi zijn er ook kwalificatie wedstrijden. Je kunt ze vaak gratis bijwonen.

Op de offciële website van de sterkste man van Nederland vind je meer informatie over plaatsen en data.

Het is zoals gezegd ook mogelijk om de sterkste man van nederland wedstrijden op tv te zien. Klik hier om alle uitzendingen terug te kijken.

Strongman trainingen

Strongman trainingen zijn een ware trend geworden in de krachtsport wereld en steeds meer mensen lijken zich er aan over te geven.

Tijdens deze vorm van trainen komen veel onderdelen terug die je ook ziet bij de sterkste man van Nederland wedstrijden.

Power sled training

De power sled is een trainingstool die enorm veel wordt gebruikt bij strongman training.

Het is een soort van ‘slee’ waar jij gewicht aan kunt hangen om deze vervolgens voor je uit te duwen, of mee te trekken.

Deze vorm van training is dan ook erg gericht op een groot aantal onderdelen van de sterkste man wedstrijden.

Daarnaast zijn er nog veel meer materialen te koop. Neem voor een compleet overzicht een kijkje in het artikel: Strongman materiaal kopen.




💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *