Farmer walk kopen? Beste farmers walk handles

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 27, 2024

farmer walk
farmer walk

Een farmer walk kopen biedt je vele voordelen. Het vergroot je kracht, grip en uithoudingsvermogen.

Maar welke farmer’s walk handles kun je het beste kopen? In dit artikel lees je waarom trainen met farmer walk handles zo effectief is en kom je er achter welke je je het beste kunt kopen.

Wat zijn farmers walk handles?

farmer-walks

Famer’s walk handles zijn twee langwerpige frames met handvatten erop. Dit materiaal is ervoor bedoeld om de beruchte famer’s walk oefening mee uit te voeren.

Deze oefening is een onderdeel van strongman wedstrijden en komt dan ook vaak terug in de trainingen. Maar ook sinds de opkomst van crossfit is deze oefening uitermate populair geworden en zie je het dan ook regelmatig gedaan worden in sportscholen.

Zowel bij crossfit lessen als bij fitness trainingen worden de farmer walk handles gebruikt. Een farmer walk kopen kan je doen als je een eigen sportschool hebt, of als je voor jezelf wilt trainen. Je kunt de oefening gemakkelijk buiten uitvoeren, bijvoorbeeld in je tuin.

Voor wie geschikt?

De handles zijn zeer geschikt voor iedereen die sterker wilt worden en functioneel wilt trainen. De tools zijn pas sinds enkele jaren verkrijgbaar. Voorheen was je genoodzaakt hier ander materiaal voor te gebruiken, of zelf farmer’s walk handles te fabriceren.

Tegenwoordig kun je gewoon een farmer walk kopen. Je koopt het altijd per set, welke bestaat uit 2 handles. De prijs is relatief laag als je het vergelijkt met ander strongman materiaal.

Waar let je op bij farmer walk handles?

Je wilt een farmer walk kopen, maar je weet nog niet welke handles het beste zijn. In dit artikel kun je de beste vinden die in Nederland te verkrijgen zijn.

Maar eerst een aantal aandachtspunten waar je zelf op kunt letten bij een farmer walk kopen:

Handvatten

Wat betreft de handvatten is het allereerst fijn als deze een goede grip hebben. Sommige die hebben een knurling (patroon voor grip) erop zitten. Dit is erg fijn tijdens het vasthouden en is daarnaast ook wel zo veilig.

Veel strongman beoefenaars kiezen er echter voor om farmer walk handles te kopen zonder knurling. Bij wedstrijden komt het namelijk vaak voor dat er gebruik wordt gemaakt van handles zonder dit patroon erop.

Om het oppakken gemakkelijker te maken is het tevens aan te raden om farmer walk handles te kopen waarbij het handvat rechtop blijft staan als je deze op de grond neerzet. Dit maakt het optillen namelijk stukken makkelijker.

Eigen gewicht handle

Een farmer walk kopen zonder dat je schijven hebt is niet erg handig. Om te weten hoeveel en welke schijven je er het beste bij kunt kopen moet je weten hoeveel de handle zelf weegt.

Dit verschilt namelijk sterk per soort. Zo wegen de Body-Solid bars bijvoorbeeld 8 kg per stuk en de ATX handles 21 kg per stuk, wat dus best een groot verschil is.

Maximale belasting

Niet alleen in het eigen gewicht, maar ook in de maximale belasting zitten grote verschillen. Hoewel de meeste mensen niet zo snel aan het maximaal belastbare gewicht zullen komen, is het wel een erg goede graadmeter voor de kwaliteit.

Hoe zwaarder de farmer’s walk handle te belasten is, hoe steviger het over ‘t algemeen zal zijn.

Welke schijven passen erop?

farmer-walk-set-training

Het laatste waar je op moet letten is welke schijven erop passen. Om gewicht toe te voegen kun je er halterschijven op doen. Hier kun je gewoon dezelfde schijven voor gebruiken als die je om je barbells heen doet.

Echter kan de diameter verschillen. Er zijn farmer walk’s te koop waar 30 mm schijven op kunnen en varianten waar 50 mm schijven op kunnen. De meeste handles zijn overigens geschikt voor 50 mm diameter gewichten.

De beste farmer walk handles

Hieronder vind je een selectie van de beste farmer walk sets die te verkrijgen zijn:

1. Gorillasports walk set

gorillasports-walk-set

De farmer’s walk set van Gorillasports bestaat uit 2 robuuste handles die beide te belasten zijn tot 150 kg. Je kunt er 50 mm halterschijven aan toevoegen om het gewicht te verzwaren.

Zelf wegen de units elk 12.5 kg. De handgrepen die zijn voorzien van een prettige knurling zodat je het goed vast kunt grijpen en echte ‘boerenkracht’ op kunt bouwen.2. Body-Solid handles

body-solid-handles

In tegenstelling tot de bovenstaande twee handles, kun je bij de handles van Body-Solid het gewicht aan de zijkanten toevoegen.

Dit vinden veel mensen fijner omdat het daardoor geschikter is om andere oefeningen mee te doen, zoals bijvoorbeeld row bewegingen.

De Body-Solid farmer’s walk is te belasten tot 272 kg en ze wegen 7.95 kg per stuk.3. Crossmaxx handles

crossmaxx-set

De Crossmaxx famer’s walk set is bestaat uit 2 sterke en degelijke handles, waar je 50 mm halterschijven aan kunt hangen.

Ze wegen 13 kg per stuk en de sleeves hebben een lengte van 27 cm. Crossmaxx is een merk dat materiaal levert van goede en stevige kwaliteit waar je altijd op kunt vertrouwen.

Klik op de knop voor meer informatie op de productpagina.4. ATX handles

De handles van ATX zijn zeer waar te belasten, tot maar liefst 400 kg per stuk. Dit maakt ze erg geschikt voor strongman trainingen.

Het is gemaakt van hoogwaardig materiaal (dikwandig staal) en heeft een zeer nette afwerking.

Ze zijn nauwkeurig uitgebalanceerd, waardoor ze perfect zijn om de farmer’s walk mee uit te voeren.Alternatieven voor farmer walk handles

Wil je geen farmer’s walk kopen, maar wil je de oefening wel graag uit kunnen voeren?

Het beste is natuurlijk om dit te doen met de speciaal ontwikkelde handles, maar als je het budget niet hebt, of graag met ander materiaal wilt werken dan is dit natuurlijk ook mogelijk.

Hieronder vind je een aantal goede alternatieven waar je uit kunt kiezen.

Farmer walk straps

farmerwalk-handvaten

Deze straps zijn het aller goedkoopste alternatief. Je kunt dit kopen als setje van twee straps.

Deze kun je om een halterschijf heen binden en vervolgens de farmer’s walk mee uitvoeren.

Het voordeel is dat het je veel geld bespaard ten opzichte van de handles. Ook kosten ze minder ruimte en kun je ze zelf makkelijk meenemen naar jouw gym.

Maar het heeft ook nadelen. Zo ben je bijvoorbeeld beperkt in het gewicht dat je kunt dragen. Een echte farmer’s walk handle daar kun je veel meer gewicht opleggen. Ook houdt het stukken minder comfortabel beet.

Gewichten

Heb jij al gewichten thuis liggen? Dan is een farmer walk kopen in principe niet nodig, als je het wilt doen met lichtere gewichten. Met dumbbells en kettlebells kun je namelijk ook de famer’s walk uitvoeren.

Aan de oefening zelf veranderd in principe niks, alleen dat het gedaan kan worden met minder zware gewichten. Voor beginners is dit wel een goed alternatief, zeker als je al wat gewichten thuis hebt liggen.

Train je echter voor strongman wedstrijden, dan doe je er goed aan om een farmer walk set te kopen in de vorm van de handles, zodat je doelgerichter en effectiever kunt trainen.

Jerrycans

Nog voordat het mogelijk was om speciale farmer walk handles te kopen werd er vaak naar alternatieve materialen gezocht voor de oefening. Zo werden er vaak volle jerrycans gebruikt om de farmer’s walk mee te doen.

Wanneer de jerrycans niet helemaal gevuld zijn zal het water tijdens het lopen heen en weer klotsen, waardoor je des te harder moet knijpen om het vast te blijven houden. Dit zorgt voor een nog effectievere training.

De jerrycans zijn een goed en leuk alternatief voor de handles. Misschien heb jij nog wel ergens twee oude jerrycans liggen die je kunt gebruiken. En anders zijn ze niet duur om te kopen.

Het nut van de farmer’s walk

handles-farmerwalk

Wat is nou eigenlijk het nut van de famer’s walk en welke spieren train je ermee?

Het nut is met name kracht opbouwen in je hele lichaam en het trainen van ‘t uithoudingsvermogen.

De kracht die je opbouwt is met name gripkracht. Het helpt je om een sterkere supporting grip te ontwikkelen.

Dit betekend dat je meer grip zult hebben om de gewichten tijdens het doen van grote compound oefeningen.

Welke spieren train je?

Tijdens het lopen met de farmer’s walk handles train je de volgende spiergroepen:

  • Onderarmen
  • Trapezius, rug
  • Buikspieren (core)
  • Benen

Andere oefeningen met famer’s walk handles

Als je denk dat een farmer’s walk handle enkel gebruikt kan worden om mee te lopen dan heb je het mis.

Je kunt er namelijk ook andere oefeningen mee doen. Een farmer walk kopen is dan ook een goede investering, omdat het multifunctioneel te gebruiken is.

Suitcase carry

Bij deze oefening pak je één van de handles vast met één hand, in plaats van 2 tegelijk met beide handen.

De oefening heeft de naam te danken aangezien het ‘t lopen met een tas nabootst. Het doet denken aan het lopen met een zware boodschappentas in één hand.

Je core wordt tijdens deze oefening maximaal aan het werk gezet, aangezien je jouw lichaam recht moet zien te houden.

Als je de handle draagt in je linker hand dan zal de rechterkant van je core moeten werken om rechtop te blijven staan tijdens het lopen. De suitcase carry is een goede oefening ter afwisseling van de farmer’s walk.

Shrugs

farmerwalk-shrugs

Shrugs zijn bijvoorbeeld een erg goede oefening die je met de handles uit kunt voeren. Aangezien dit een oefening is die je het liefst doet met zware gewichten komen de handles goed van pas.

Als je shrugs met een barbell uitvoert dan zal de stand van je handen voor je lichaam zijn, waardoor het een blessuregevoelige oefening wordt, met name voor de schouders

De handles die kun je naast je lichaam houden, wat een veel betere positie is voor de shrugs.

Bent over row

bent-over-row

Als je dan toch bezig bent om de rugspieren te trainen dan kun je meteen de bent over row uitvoeren met de farmer walk handles. Normaal gesproken voer je deze oefening uit met een cable pulley, met dumbbells of met een stang.

Met zo’n handle is het echter weer heel anders trainen, aangezien het gewicht anders verdeeld is dan bij bijvoorbeeld een dumbbell. Dit zorgt er voor dat je rugspieren weer op een andere manier belast worden dan dat je gewend bent.

Variatie in je trainingen is belangrijk om je spieren te blijven ”verrassen”. Alleen al daarom is een farmer walk kopen een goed idee. De rows zijn wel wat lastiger uit te voeren als je een handle hebt waarbij de gewichtsschijven bovenop liggen.

Waar komt de benaming vandaan?

Je vraagt je wellicht af waar de naam van de farmer’s walk eigenlijk vandaan komt. Het heeft deze naam de danken doordat je het lopen met een (zware) kruiwagen nabootst, wat vaak wordt gedaan door boeren.

Als je een kruiwagen vasthoudt heb je jouw handen namelijk op dezelfde positie naast je lichaam. De kruiwagens worden regelmatig zelfs gebruikt tijdens (outdoor) crossfit trainingen om deze oefening mee te doen.

Er heerst soms wat onduidelijkheid wat nou de precieze benaming is van deze oefening. Het kan namelijk aangeduidt worden als famers’s walk en famer walk.

Beide benamingen zijn juist. De farmer’s walk handles worden ook wel eens simpelweg een farmer walk genoemd.

Strongman materiaal

strongman-training

Als je farmer’s walk handles koopt dan is het belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn, zeker als er zware gewichten opgegooid worden. Dit geldt overigens voor al het strongman materiaal.

Vertrouwen in het materiaal is erg belangrijk in deze sport, aangezien er soms bizar zware gewichten verplaatst worden. Vertrouwen begint bij het kopen van goede kwaliteit materiaal.

In dit artikel heb je de beste farmer walk sets kunnen vinden die er te koop zijn.

Bekijk ook:

Strongman Log kopen

Strongman Yoke kopen

Alles over de power sled

Powerlift schoenen

Atlas stones

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *