Power sled training – Voordelen & kopen | Fitness slee

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 11, 2024

power sled training
power sled training

Ben je opzoek naar trainingen met de power sled? In dit artikel lees je over effectieve trainingen, de voordelen, en waar je deze het beste kunt kopen.

Inhoud:

Wat is een Power sled?

slee-push

De power sled, ookwel een (power) weight slee of een fitness slee genoemd, is een soort van slee die je vooruit kunt duwen, of mee kunt trekken.

Je kunt er zelf gewicht aan toe voegen, en kunt je training dus zo zwaar maken als jij zelf wilt.

Het wordt met name gebruikt door crossfitters en sprinters. Maar ook binnen veel andere sporten waar explosiviteit bij komt kijken wordt deze ‘slee’ veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan vechtsporters en rugbyers.

Je hebt 3 verschillende soorten sleds:

 • Om te duwen
 • Om te trekken
 • Zowel voor trekken en duwen

Power sled training

Power sleds kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Je kunt ze in een trainings circuit gebruiken, tussen andere oefeningen door. Op deze manier wordt de slee vaak door crossfitters gebruikt.

Je kunt er echter ook een volledige workout mee doen. Denk aan een bepaalde afstand die je een x aantal keer doet, met rust ertussen door.

Intensief

Wat je zult gaan merken is dat de slee trainingen aardig intensief zijn. Je gaat dan ook goed aan het gas, zowel bij het duwen als het trekken van een power sled.

power-sled-duwen

Hierdoor verbrand je er enorm veel mee en bouw je er tevens explosiviteit en kracht mee op. Vooral je benen worden goed getraind. Maar met name bij het duwen worden ook je armen op de proef gesteld.

Meestal wordt er voor gekozen om na een goede warming up met een hoog gewicht te beginnen, en het gewicht steeds te verlagen, zodat je het zo lang mogelijk volhoudt.

Trekken

Het trekken kun je op verschillende manieren doen:

 • Met een touw de power sled met beide armen naar je toe trekken, stapje naar achteren doen, en weer trekken. Dit is met name erg goed voor de rugspieren. Een goede techniek is wel erg belangrijk.


 • Touw aan power sled vastmaken en naar je toe trekken met beide handen. Je blijft hierbij op je plaats staan. Dit is een killer oefening voor je hele lichaam.


 • Trekken met harnas. Je kunt een speciaal harnas gebruiken om de power sled aan vast te maken, om vervolgens vooruit te slepen. Voordeel is dat je vrij kunt rennen en je armen kunt gebruiken. Vooral onder sprinters is deze oefening populair.


Duwen

Bij het duwen van de slee wordt de training extra zwaar. Je zult tijdens het duwen naast je benen, vooral de schouder, borst en triceps trainen.

sled-duwen

Ondergrond

Een fitness slee kun je gebruiken in meerdere omgevingen. Zo kun je er bijvoorbeeld mee trainen in de fritsse buitenlucht, maar ook kun je het in de sportschool of in een crossfit box gebruiken.

Al deze omgevingen hebben andere ondergronden. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden, aangezien de fitness slee niet voor élke ondergrond even geschikt is.

Je kunt de slee gebruiken op de volgende ondergronden:

 • Gras
 • Kunstgras
 • Steen
 • Zand
 • Tapijt

Je zou eventueel ook een rubberen ondergrond kunnen gebruiken. Bedek de onderkant van de sled dan wel met iets dat glijdt. Het beste gebruik je ‘m op (kunst) gras.

Dit wordt ookwel een sprinttrack genoemd en is te vinden is veel crossfit boxen en sportscholen. Wanneer de slee wordt gebruikt voor crossfit trainingen dan zal het in de meeste gevallen hierop gebruikt worden.

sprinttrack-fitness-slee-training

Tijdens outdoor slee trainingen zal het vaak op echt gras worden gebruikt. Belangrijk is dat je het doet op een grasmat die goed (kort) gemaait is en egaal is.

Power sled kopen

Ben je van plan om een power sled te kopen? Let er dan op of de power sled geschikt is voor duwen, trekken of voor beide. De Body-Solid GWS100 is bijvoorbeeld een goede multi functionele slee.

Klik hieronder om het aanbod en de prijen met elkaar te vergelijken:

power-sled-pull

Extra tips voor een goede power sled training

Ben je nog niet zo ervaren met de fitness slee training? Hieronder vind je enkele tips om zo goed als mogelijk te beginnen met de slee trainingen:

Draag goed schoeisel

Zorg er voor dat je goede schoenen draagt tijdens de fitness sled trainingen. Dit is van essentieel belang, want het zorgt er voor dat je goede grip heb op de ondergrond.

Wanneer je constant wegglijdt zal dit af doen aan de kwaliteit van je training, los van het feit dat het gevaarlijke situaties op kan leveren.

Zorg voor genoeg ruimte

Zorg er daarnaast voor dat de sprinttrack vrij is van ander (trainings)materiaal mocht je hier de slee trainingen op uitvoeren.

Ook wanneer je het in een ander soort ruimte, bijvoorbeeld in de buitenlucht doet dan dien je te zorgen voor een omgeving met voldoende ruimte om je heen.

Dit voorkomt ongelukken en zorgt er voor dat je eventueel iets kunt afwijken tijdens het duwen of trekken van de power sled.

Train hard en neem genoeg rust

Dat power sled training enorm zwaar kan zijn dat was je ondertussen waarschijnlijk al wel duidelijk. Het is daarom ook belangrijk dat je voldoende rust neemt tijdens je sets door.

Idealiter neem je na elk sprintje dat je getrokken hebt een aantal minuten rust. Op deze ben je namelijk weer goed hersteld om weer vol aan het gas te gaan en kun je uiteindelijk meer uit je slee trainingen halen.

Meer trainings materiaal

Meer lezen over trainings materiaal en apparatuur dat je kunt gebruiken voor intensieve trainingen? Bekijk dan eens de artikelen hieronder:


Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *