Deadlift stang / Deadlift bar kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

deadlift-bar
deadlift-bar

Bij het kopen van een deadlift stang heb je keuze uit verschillende bars. In dit artikel helpen we je op weg om tot de beste keuze te kunnen komen.

Je vind hier de verschillende soorten deadlift stangen en de beste opties. Wil je dus een deadlift stang kopen? Dan ben je hier aan het goede adres.

Het onderscheid tussen deadlift bar en trapbar

trapbar-deadlift

Met een deadlift stang kunnen meerdere soorten barbells worden bedoeld. Meestal spreekt men van een deadlift bar of stang als er een trap bar bedoeld wordt.

Dit is namelijk een barbell die speciaal is ontworpen voor het deadliften. Het zorgt voor een goede houding zodat je jouw techniek nauwlettend in de gaten kunt houden.

Het heeft twee handvaten en heeft dus een verhoogde greep. De bar is geschikt voor iedereen die toe is aan een nieuwe manier van trainen.

In dit artikel ga ik het echter voor de rest alleen maar hebben over rechte deadlift stangen.

hex-bar

Als je een trap bar wilt gaan kopen, klik dan op de onderstaande knop voor meer informatie en een compleet overzicht.

Wil je olympische barbell om mee te deadliften? Lees dan verder.Deadlift stang: Waar kopen?

Een deadlift stang kan je in verschillende fitnesswinkels kopen.

Hieronder vind je een overzicht van de beste webshops zodat je het assortiment met elkaar kunt vergelijken;

Bol.comDirect naar aanbod >>
Fitness sellerDirect naar aanbod >>
GorillasportsDirect naar aanbod >>
FitwinkelDirect naar aanbod >>Waar voldoet een goede deadlift bar aan?

Wil je een deadlift bar gaan kopen maar heb je nog geen idee waar je allemaal op kunt letten om tot een goede aankoop te komen?

Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen waar een goede bar aan moet voldoen om mee te kunnen deadliften.

Goede knurling

barbell-knurling

Allereerst is het voor een deadlift stang belangrijk dat deze goede knurling heeft.

Knurling is het patroon dat in de bar zit en zorgt voor de grip. Hoe dieper deze knurling is hoe meer grip je hebt op de stang en hoe zwaarder je dus kan liften.

knurling

Bij de deadlift is de grip één van de belangrijkste aspecten. Alles valt en staat bij een goede grip.

Als je te maken hebt met een halterstang waarvan de knurling niet diep (genoeg) is dan zul je dit direct merken en een nadelig effect ervaren.

Zwaar te belasten

De deadlift is een oefening die over het algemeen wordt uitgevoerd met erg zware gewichten.

Je zult begrijpen dat de belastbaarheid daarom een erg belangrijk aspect is voor een deadlift stang.

deadlift-bar-liften

Het laatste wat je wilt meemaken is een stang die breekt tijdens het deadliften. Dit kan namelijk ernstig letsel als gevolg hebben en het is ook zonde van je geld.

Let er daarom altijd goed op tot hoe zwaar de deadlift bar te belasten is voordat je het gaat kopen.

Hou er bij de belastbaarheid rekening mee dat een goede bar lang meegaat en je in de loop der jaren dus nog sterker kunt gaan worden.

Bestand tegen harde klappen

deadliften-met-stang

Naast een zware belastbaarheid moet de stang ook bestand zijn tegen harde klappen. Natuurlijk is een goede ondergrond hierin ook van belang.

Een goede fitness vloer zorgt er namelijk voor dat de stang zoveel mogelijk gespaard wordt.

Maar toch zal de bar niet ontkomen aan de klappen wanneer je de deadlift stang hardhandig op de grond laat vallen tijdens het trainen.

Draaibare sleeves

draaibare-sleeve

De uiteinden van een deadlift bar worden sleeves genoemd. Deze moeten meedraaien met je beweging om de deadlifts zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

50 mm formaat voor bumper plates

De maat van de sleeves zijn ook van belang bij het kopen van een deadlift stang. De maat is idealiter 50 mm omdat vrijwel alle bumper plates een diameter van dit formaat hebben.

Bumper plates zijn rubberen halterschijven die je om jouw stang heen doet als je gaat deadliften zodat het materiaal en de grond niet beschadigd raken.

Stugge of flexibele bar?

Een deadlift bar kan gaan buigen wanneer er veel gewicht aanhangt. Nu zal iedere stang bij een gewicht punt gaan buigen, maar het liefst heb je een stugge bar waarbij dit niet zo snel gebeurd.

Als de stang af en toe buigt dan is dit niet zo erg. maar op langere termijn kan dit er wel voor zorgen dat de bar vervormd, wat weer nadelig is voor je deadlifts en andere oefeningen.

Wat zijn de beste deadlift bars?

deadlift-gewichten

Er zijn erg veel halterstangen die geschikt zijn om mee te deadliften. Ik gebruik hier zelf graag een hex bar of de ATX ram bar voor, maar dit is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Iedereen die heeft weer zijn eigen voorkeur voor materiaal. Als beginnende sporter zul je doorgaans voldoende hebben aan een doorsnee olympische barbell.

Maar als gevorderde krachtsporter dan is de maximale belastbaarheid van de deadlift stang weer een stuk belangrijker en blijven er uiteindelijk dus minder opties over.

Vergelijk direct het aanbod bij de onderstaande winkels:


Veelgestelde vragen

Wat betaal je voor een goede deadlift stang?

Hoeveel een deadlift bar kost dat hangt af van het merk, de aanbieder, de belastbaarheid en de kwaliteit van de bar. Als je een kwalitatief sterke barbell wilt aanschaffen om mee te deadliften dan moet je rekening houden met minimaal zo’n 150 euro. De prijzen kun je hierboven bekijken en vergelijken.

Kan ik thuis deadliften?

Als jij thuis een eigen home gym hebt dan kun je thuis prima deadliften, mits je het juiste materiaal hier voor hebt. Een goede fitness vloer of een deadlift platform is sterk aangeraden als je thuis gaat trainen.

Welk materiaal heb ik nog meer nodig?

Naast een goede deadlift bar, halterschijven en ondergrond heb je in principe niks nodig. Wel kan goed schoeisel in de vorm van powerlift schoenen en eventueel een lifting belt goed van pas komen als je zwaar traint, evenals knee sleeves en wrist wraps.
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *