Kinder barbell kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 27, 2024

kinder barbell kopen
kinder barbell kopen

Een kinder barbell kopen voor je kind, om alvast de fijne kneepjes van het vak te oefenen en de goede techniek aan te leren?

In dit artikel bekijk je welke mogelijkheden er zijn en vind je meer relevante informatie.

Wat is een kinder barbell?

Een kinder barbell is een gewichtstang dat op een verantwoorde manier gebruikt kan worden voor kinderen.

Het kan een stang zijn dat met name als speelgoed gebruikt wordt, maar het kan ook een fitness stang zijn. Een om serieus mee te trainen, maar wel op een veilige manier.

Het grootste verschil met de normale barbell is dat de kinder barbell lichter is in gewicht. Meestal zijn deze bars gemaakt van aluminium. Er is geen standaard gewicht vastgesteld voor een kinder barbell.

kind-gewichtheffen-barbell

Sterker nog: er zijn maar erg weinig barbells speciaal voor kinderen. Dit komt omdat krachttraining voor kinderen nog vaak genoeg een onderwerp is dat ter discussie staat, waarover later in dit artikel meer.

Welke zijn er?

Welke kinder barbell moet je kiezen? Het kan lastig zijn om er een uit te zoeken. Zeker als je niet weet wat voor stangen er geschikt zijn voor kinderen. Hieronder vind je de beste mogelijkheden.

ActivMotion bar

lichte-barbells

De activMotion bar is niet speciaal gemaakt voor kids, maar kan wel uitstekend fungeren als een kinder barbell. Het is te verkrijgen in erg lichte gewichten. De lichtste variant weegt 2 kg en de zwaarste 8 kg.

Deze stang is een uitstekende tool om aan de techniek te werken en wat kracht op te bouwen. De bar is gevuld met kogels, waardoor je het in balans moet zien te houden.

Dit verbetert de balans en de coördinatie, wat het een erg functionele barbell maakt voor kinderen.Techniek barbell

De techniek barbell is van aluminium en weegt zelf slechts 7,5 kg. Met deze stang kunnen wat oudere kinderen prima aan de slag.

Je kunt er eventueel zelfs halterschijven op doen, welke ook te verkrijgen zijn in lichtere varianten.

Je kunt hierbij kiezen om er techniek plates aan te hangen of fractional plates. De laatst genoemde zijn schijven die verkrijgbaar zijn in zeer lichte gewichten, te beginnen vanaf 0,25 kg.

fractional-plates

Deze worden normaal gesproken gebruikt om hele kleine stapjes vooruitgang te boeken, maar kan ook erg goed gebruikt worden voor een kinder barbell.

Voor de wat oudere kinderen kunnen deze mini plates zelfs om een normale barbell worden gedaan, zodat er met relatief lichte gewichten getraind kan worden.Bodypump barbell

kids-stangen

Ook de bodypump bar is offcieel geen kinder barbell, maar is toch geschikt om te gebruiken voor kids. Dit komt omdat deze stangen, net zoals de ActivMotion bars te verkrijgen zijn in lichte gewichten.

De lichtste variant weegt slechts 1,8 kg.

Het voordeel is dat je er ook schijven aan kunt hangen, zodat het gewicht langzaam kan worden opgebouwd.

Vaak kun je er gewoon 30 mm halterschijven omheen doen. Of je kunt speciale bodypump gewichten erbij kopen, welke overigens ook een diameter van 30 mm hebben.Verantwoord trainen

krachttraining-kind

Als je een halterset voor je kind gekocht hebt dan wil je dat hier verantwoord mee getraint wordt. Jij als ouder bent hier dan ook verantwoordelijk voor.

De focus moet met name liggen op het aanleren van de juiste techniek.

Om daadwerkelijk kracht op de bouwen kunnen de kleinere kids beter oefeningen doen met hun eigen lichaamsgewicht.

Opdrukken volgens een schema is bijvoorbeeld een goede en complete krachttraining voor kinderen.

Zodra een kind de techniek onder controle heeft kunnen de oefeningen met de barbell eventueel langzaam opgebouwd worden.

Jong geleerd is oud gedaan

De voornaamste reden dat kinder barbells op de markt zijn gebracht is om de juiste techniek vanaf jongs af aan te leren.

Wil jij je kind op een laagdrempelige manier kennis laten maken met krachttraining, functional training of crossfit?

Dan zul je weten dat de techniek een belangrijk aspect is, zo niet hét belangrijkste aspect bij het trainen met een barbell. Het is daarom verstandig om je kind vanaf jongs af aan al kennis te laten maken met de technieken.

Wanneer er namelijk vanaf jongs af aan een bepaalde techniek wordt beoefend zal hier later van geprofiteerd kunnen worden. Dit zorgt voor een enorme voorsprong en kan bovendien blessures in de toekomst voorkomen.

Vanaf hoe oud?

kind-spierballen

Een vraag die enorm veel gesteld wordt is hoe oud je moet zijn om te beginnen met krachttraining.

Trainen met gewichten voor kinderen is een erg omstreden onderwerp. Langzaam maar zeker wordt er het nut steeds meer van ingezien.

Lange tijd werd er namelijk gedacht dat het de groei kon stagneren. En dat er daarom gewacht moest worden totdat het kind uitgegroeit was. Recente onderzoeken tonen echter het tegendeel aan.

Vanaf ongeveer 7 jaar kan een kind al aan krachttraining doen. Uiteraard wordt dit gedaan met lichte gewichten. Een kinder barbell is hier een uitstekend hulpmiddel voor. Maar ook kun je natuurlijk trainen met lichtere dumbbells of andere gewichten.

Een bosu ball of opdruksteunen zijn tevens uitstekende middelen om mee te trainen voor jongere kinderen. Meer informatie over krachttraining voor kinderen vind je in dit artikel.

Speelgoed halter

Voor de allerkleinste kinderen zijn er speelgoed halters. Helaas kun je deze in Nederland meestal nergens verkrijgen. Wel kun je zo’n kinder barbell bestellen bij Rogue, een internationale fitness webshop.Anderen bekeken ook:

Activity tracker voor kids

Fitness schema voor 14 jarigen

Halterstang houder

Bicep curlstang

Trainen met een halterstang

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *