Halterstang houder kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 25, 2023

halterschijven-halterstang-houder

Wil je een halterstang houder kopen? Dan ben je hier op de goede plek.

Op deze pagina bespreken we namelijk welke mogelijkheden je allemaal hebt en waar je een halterstandaard kunt kopen, zodat je jouw barbells netjes kunt opruimen.

Waarom een halterstandaard kopen?

halterstang-houder

Heb je meerdere barbells in jouw (home)gym? Dan is het natuurlijk zaak om deze goed kwijt te kunnen. Het is niet ideaal om deze rond te laten slingeren.

Wanneer je een barbell rack tot je beschikking hebt, wordt het stukken overzichtelijker en kun je de halterstang bovendien gemakkelijker pakken.

Een goed geordende gym zorgt voor een fijne trainingsomgeving dankzij het overzicht.

Je dumbbells die kun je kwijt in een dumbbell rack, de kleinere dumbbells in een dumbbell toren en de halterstangen kunnen in het barbell rack worden opgeborgen.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Hoewel een halterstang houder op het eerste gezicht een vrij simpel stuk materiaal lijkt, zijn er wel degelijk een aantal punten om rekening mee te houden, om tot de beste koop te kunnen komen.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je rekening houdt met de hoeveelheid ruimte die je tot je beschikking hebt, aangezien de halterstang houders er in verschillende vormen en maten zijn.

Als we het dan toch over de verschillende soorten hebben; je zult moeten kiezen welke soort halterstandaard het beste past in jouw fitnessruimte.

Zo kun je het bijvoorbeeld aan de muur hangen, op de grond zetten, of combineren met een opbergsysteem voor de halterschijven.

Het is dus maar net wat jou het beste uitkomt en wat het beste in je gym past qua formaat.

barbell-rack

In elk geval is het noodzakelijk dat je er goed bij kunt en de halterstang dus gemakkelijk uit de halterstandaard kunt halen.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden wat voor soort barbells je op wilt gaan ruimen. Gaat het om olympische barbells of ander soort halterstangen?

Zowel de diameter van de sleeves, als de lenge van de halterstangen spelen een rol in de keuze voor een opbergsysteem. Niet elk opbergsysteem is namelijk even geschikt voor elk soort barbell.

Wij helpen je graag goed op weg door hieronder de mogelijkheden toe te lichten. Ook hebben wij de beste verkooppunten voor jou uitgezocht.

Wat voor soort halterstang houders zijn er?

Zoals gezegd zijn er dus meerdere soorten om uit te kiezen, hieronder kun je de beste mogelijkheid voor jou uitzoeken:

Halterstang houder voor aan de muur

barbellrack-opberg-muur

De halterstang houders voor aan de muur, worden voornamelijk gebruikt voor olympische barbells. De voornaamste reden om hiervoor te kiezen is de ruimte die het je bespaard.

Deze houders zie je veelal terug in sportscholen, omdat het een handige manier is om meerdere stangen kwijt te kunnen en bovendien kun je ze er gemakkelijk uithalen.

Je hebt hier wel een geschikte plek voor nodig, het liefst wordt de houder opgehangen op borsthoogte, zodat iedereen er makkelijk bij kan.

Als je besluit om een houder voor aan de muur te kopen, moet je natuurlijk rekening houden met de belasting die aan je muur komt te hangen en ook moet je letten op het aantal barbells dat je erin kwijt kunt.Halterschijven opbergsysteem met halterstang houder

halterschijven-halterstang-houder

Wil je naast je halterschijven ook je barbells kwijt? Een ideale oplossing is dan een halterschijven opbergsysteem, waar een halterstandaard inclusief is.

Hiermee heb je twee vliegen in één klap en bespaar je zowel ruimte als geld.

Bij dit soort opbergsystemen moet je goed rekening houden met de maximale belastbaarheid van het rek en natuurlijk wederom de capaciteit van de stangen.

Zo zijn er bijvoorbeeld systemen waar je slechts 1 stang in kwijt kunt, maar er zijn ook systemen waar ruimte is voor maar liefst 6 fitness stangen. Kortom, genoeg keuze!Barbell rack

barbell-rek

Het barbell rack is tevens een veelvoorkomend opbergsysteem voor halterstangen.

Hier worden doorgaans voornamelijk zogenoemde vaste halterstangen in opgeborgen, waarvan het gewicht niet aanpasbaar is.

Ook vaste EZ-bars worden hier vaak in opgeborgen. Het is gebruikelijk dat de lichtste stangen bovenaan liggen en de zwaarste stangen onderaan, zodat deze makkelijk en veilig erin en eruit gehaald kunnen worden.

Ook bij dit soort barbell racks is de maximale belastbaarheid een van de grootste aandachtspunten, maar natuurlijk ook de hoeveelheid halterstangen die je hier in kwijt kunt.Halterstang houder (staander)

halterschijven-halterstang-houder

Je kunt ook kiezen voor de zogenoemde staanders. Dit is ook een variant die je regelmatig terug ziet komen, mede vanwege het gemak dat het met zich meebrengt.

Zo’n staander neemt relatief weinig ruimte in beslag en je kunt hier eigenijk alle soorten halterstangen in kwijt die een diameter van 50 mm hebben.

Ben je dus in het bezit van speciale halterstangen? Zoals bijvoorbeeld hex bars, of safety squat bars?

Dan kun je deze vrijwel altijd kwijt in zo’n soort halterstandaard en dit is dan ook waarschijnlijk de beste keuze voor jou.

Bij de staanders is het met name de stabiliteit wat het grootste punt van aandacht is. Het laatste dat je wilt hebben is namelijk een instabiele staander, dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Let daarom altijd goed op de eigenschappen, zodat je weet hoeveel kg je totaal in de halterstandaard kwijt kunt.Halterstang houders in fitness racks

fitness-rack-garage

Wat ook een goede mogelijkheid is, is om voor een fitness rack te kiezen waarbij je de mogelijkheid hebt om je halterstangen in op te bergen.

Vrijwel elk fitness rek heeft eigenlijk wel de mogelijkheid om je halterschijven aan te hangen, dit is meestal aan de zijkant.

Maar in sommige gevallen kun je aan de achterkant van het rek ook je barbells kwijt en heb je dus alles lekker dicht bij elkaar liggen.

Mocht je dus nog niet in het bezit van zijn van een power rack, dan kun je hier op letten bij de aanschaf ervan.

Halterstang houder zelf maken

Tot slot is het nog mogelijk om zelf je eigen halterstang houder te maken. Deze worden doorgaans veelal van hout gefabriceerd. Mocht je het dus leuk vinden om te klussen, dan is dit ook een mogelijkheid.

Verschillende benamingen

Zoals je in dit artikel al hebt kunnen lezen, zijn er eigenlijk meerdere benamingen voor halterstang houders.

Dit kan nog wel eens voor verwarring zorgen en het kan er ook voor zorgen dat het lastiger wordt om het beste aanbod te vinden.

Zo bestaat er bijvoorbeeld veel verwarring tussen de opbergsystemen en de squat stands, welke ook wel haltersteunen genoemd worden.

Over het algemeen dragen de opbergsystemen de volgende benamingen:

  • Halterstang houder
  • Halterstandaard
  • Halterstangrek

Slotwoord: nog vragen?

Heb je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen over het opbergen van je barbells? Laat dit dan even weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *