Haltersteunen / Squat steunen kopen? Top 7 & aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 4, 2024

haltersteunen squat steunen kopen
haltersteunen squat steunen kopen

Squat stands zijn losse haltersteunen die voornamelijk gebruikt worden om mee te squatten. Maar ook bij andere krachtoefeningen komen haltersteunen erg goed van pas.

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen en bekijk je het beste aanbod.

De beste haltersteunen

Omdat een squat standaard kopen niet altijd even gemakkelijk is, helpen we jou hier graag goed mee op weg.

Hieronder bespreken we de beste haltersteunen om te kopen:

1. Squat- en bankdruksteunen Gorillasports

Squat- en bankdruksteunen - Gorillasports

Ben je op zoek naar een multifunctionele barbell stand, waarmee je kunt squatten én bankdrukken? Dan zijn deze stevige losse steunen van Gorillasports een uitstekende keus.

Ze zijn zwaar belastbaar, tot maar liefst 180 kg. Je kunt dus gerust met zware gewichten trainen, zonder bang te zijn dat de stands instabiel worden.

Ook zijn ze goed verstelbaar. Je kunt ze gebruiken in maar liefst 16 verschillende posities, wat ze enorm handig in gebruik maken. Naast squatten en bankdrukken zijn ze hierdoor voor nog veel meer oefeningen geschikt.

Zo kun je ze bijvoorbeeld ook erg goed gebruiken voor onder andere shoulder presses. Via de knop hieronder bekijk je direct de beste prijs:
2. Domyos Squat Standaard

squat-standaard-decathlon

Kies jij voor maximale stabiliteit en heb je wat meer ruimte over? Dan kun je beter kiezen voor een squat standaard in plaats van losse stands.

Een goede keus is bijvoorbeeld deze standaard van Decathlon. Het is gemaakt van staal en is daardoor erg robuust en stevig. Tot een gewicht van 175 kilo kun je het veilig gebruiken.

De J-hooks kun je in hoogte verstellen, waardoor ook deze stand multifunctioneel in gebruik is. Naast bankdrukken en squatten kun je bovendien zelfs pull-ups doen!
3. Tectake haltersteunen

tectake-haltersteunen

Heb je een wat minder groot budget? En ben je op zoek naar een stel degelijke squat steunen voor thuis? Dan kom je al gauw uit bij de Tectake haltersteunen.

Voor een prijs van nog geen 70 euro haal je een stel stevige en robuuste steunen in huis. Ze staan stabiel en zijn in hoogte verstelbaar.

Toch zijn deze stands niet de beste keus voor de gevorderde krachtsporter, aangezien het maximaal belastbaar gewicht 100 kg is. Voor veel beginners zal dit overigens geen enkel probleem zijn.
4. Tunturi WT10 Haltersteunen

tunturi_wt10_haltersteunen

Ben je op zoek naar stevige haltersteunen voor naast de bank? Dan denk ik dat deze WT10 steunen van Tunturi wel een goede keuze kunnen zijn.

Ze zijn gemaakt van kwalitatieve materialen en ze staan stevig op de grond. Met een eigen gewicht van slechts 8 kilogram, hebben ze een belastbaar vermogen tot 110 kilogram. Voor de meesten is dat zeker genoeg.

Tunturi is trouwens niet zomaar het eerste het beste merk. Ze hebben ondertussen al een naam opgebouwd binnen de fitnesswereld.

Daardoor zijn daardoor bijna niet meer weg te denken uit je thuis fitness. Voor deze prijs raad ik je zeker aan om eens een kijkje te nemen op de aankooppagina.
5. ATX SQUAT STANDS SQS-720

rs_sports_heavy_squat_standaard

Ben jij echt die krachtpatser die tot het uiterste wil gaan? Heb jij nood aan een beetje zwaarder materiaal? Dan zouden deze ATX SQUAT STANDS SQS-720 haltersteunen wel eens een goede keuze kunnen zijn.

Deze steunen staan uiterst stabiel op de grond, doordat er aan de voet een groot draagvlak zit. De steunen wegen bovendien samen maar liefst 56 kilogram en ze zijn belastbaar tot 500 kilogram.

Als je zo een halter kunt tillen ben je goed bezig voor het vestigen van een wereldrecord. Wat ik zelf een grote troef vind aan deze steunen, is dat je ze eenvoudig in hoogte kunt verstellen.

Goedkoop zijn ze zeker niet, maar je krijgt wel heel veel waarde voor je geld! Ideaal voor de fervente sporter.
6. RS Sports Heavy Squat standaard

rs_sports_heavy_squat_standaard

Op de 6e plaats, vinden we deze RS Sports Heavy Squat standaard. Dit model behoort zowat tot het gemiddelde marktsegment.

Ze zijn heel makkelijk te gebruiken. Bovendien zijn ze van een erg goede kwaliteit en zijn ze ook erg stevig. Volgens de specificaties zijn ze zelfs belastbaar tot maar liefst 300 kilogram.

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom we deze steunen dan niet eerder tegenkomen op ons toplijstje? Wel, deze steunen zijn minder uniek. Voor deze prijs heb je een zeer breed aanbod aan haltersteunen van dezelfde kwaliteit.
7. Luxari haltersteunen

luxari_haltersteunen_extra_lang

Nog een mooi voorbeeld van een kwalitatieve steun binnen dezelfde prijsklasse, vinden we op de zevende plaats.

Deze steunen van Luxari zijn net zoals de vorige belastbaar tot 300 kilogram. Ze zijn heel stevig en ze zien er ook nog eens leuk uit met de rode accenten.

Deze Luxari haltersteunen zijn ideaal voor squats, of voor tijdens het bankdrukken. Ze zijn dan ook heel makkelijk in hoogte verstelbaar. Je zult er waarschijnlijk veel plezier aan beleven.
Wat zijn haltersteunen?

squat-steunen

Squat stands zijn zoals gezegd haltersteunen waar je een barbell op kwijt kunt. Je kunt de J-hooks eraan bevestigen op een hoogte naar keuze.

j-hooks-steunen

Voor deze stands worden er vaak meerdere benamingen gebruikt:

  • Squat standaard
  • Squat steunen
  • halterstandaard
  • haltersteunen

Met al deze benamingen worden dezelfde steunen bedoeld. Dit kan nog wel eens verwarring veroorzaken.

Verschil tussen squat standaard (haltersteunen) & vast rack

Het verschil tussen squat stands en een squat rack is dat de haltersteunen los van elkaar staan. Dit zijn dus twee losse elementen. Bij een rack is het één geheel.

Voordelen van stands

haltersteunen-barbell

Wat zijn dan de voor en nadelen van de squat stands?

Allereerst is het grote voordeel dat de haltersteunen stukken goedkoper zijn dan een half rack of een power rack.

Zeker wanneer je thuis een home gym aan wilt schaffen en je hebt een beperkt budget scheelt dit je veel geld.

De haltersteunen kun je namelijk al verkrijgen vanaf zo’n 150 euro. Waarbij de racks veel duurder zijn.

Makkelijk te verplaatsen

Daarnaast is het een groot voordeel dat de squat stands gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Je kunt ze zelf eenvoudig oppakken en verzetten. Wanneer je een rack wilt verplaatsen is dit een heel gedoe en moet deze vaak eerst gedemonteerd worden.

Nadelen van squat steunen

squat-stands

Natuurlijk hebben de squat stands ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel is de instabiliteit.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je er niet veilig mee kunt trainen, integendeel. Maar het is wel belangrijk om te weten dat wanneer je gaat squatten met zware gewichten, dat extra voorzichtigheid geboden is.

Minder belastbaar

Ook hebben squat stands vaak een lagere maximale belastbaarheid. Een rack is voorzien van een stevig frame én weegt zelf zwaarder.

De stands zijn over het algemeen stukken lichter en dus ook minder belastbaar.

Minder functioneel

Waar je bij een rack vaak nog kunt genieten van meerdere functionaliteiten zoals bijvoorbeeld de bevestiging van een dip bar, een pull-up bar of andere trainingsmaterialen, is dit bij de haltersteunen vaak niet mogelijk.

De squat stands zijn dan ook alleen bedoeld om oefeningen met een barbell mee uit te voeren.

Haltersteunen kopen? Let op deze punten

Waar moet je op letten bij het kopen van een squat standaard? Allereerst zijn de afmetingen natuurlijk van belang.

Aangezien het twee losse stands zijn is het aan jou om de afstand hiertussen te bepalen.

Meet van te voren uit of de stands daadwerkelijk in je ruimte passen indien je hieraan twijfeld.

Maximale belastbaarheid

Het allerbelangrijkste waar je op dient te letten bij het kopen van squat stands is de maximale belastbaarheid.

Deze zal dan ook vaak niet erg hoog liggen. Vaak moet je denken aan een gewicht van rond de 150 kg.

Doe jij squats met een hoger gewicht? Dan dien je haltersteunen uit te zoeken met een zo hoog mogelijke belastbaarheid óf te kiezen voor een rack.

Het maximaal belastbare gewicht staat er doorgaans netjes bij vermeldt in de productomschrijving.

Waar kopen?

Nu je weet waar je op moet letten kun je hieronder het huidige aanbod bekijken en met elkaar vergelijken:

Gorillasports.nlAanbod bekijken >>
Fitnesskoerier.nlAanbod bekijken >>
Decathlon.nlAanbod bekijken >>
Bol.comAanbod bekijken >>

Welke oefeningen kun je met haltersteunen?

haltersteunen

Voor welke oefeningen zijn de haltersteunen eigenlijk geschikt? Voornamelijk worden deze halter steunen gebruikt bij de volgende oefeningen:

  • Squat
  • Shoulder press
  • Bench press
  • Bent over row
  • Barbell shrugs

Bij de bent over row en shrugs worden de squat stands met name gebruikt om de fitness stang in te leggen en uit te tillen.

Het grote voordeel is dat je de barbell dan niet zelf van de grond hoeft te tillen.

Dit zijn barbell oefeningen die vaak gedaan worden met zware gewichten. Het is dan ook gewenst dat je de oefeningen vanuit een goede positie kunt beginnen.

Je kunt de J-hooks op de squats stands verstellen in hoogte, om de barbell zo op de ideale hoogte voor jou neer te leggen.

Bankdrukken met haltersteunen

Wanneer je de squat stands koopt om te gebruiken met bankdrukken is het raadzaam om te kiezen voor een bankdruk set.

Deze sets bestaan uit een (verstelbare) trainingsbank én een set haltersteunen.

Het voordeel is dat deze steunen en de bank één geheel zijn waardoor je meer stabiliteit hebt. Daarnaast zijn de bovenkant van de steunen speciaal gemaakt om de stang in te leggen.

Wat zijn de beste alernatieven?

vaste-halter-steunen

Het beste alternatief voor squat stands/haltersteunen dat verschilt per persoon. Het hangt er namelijk vanaf waar je de stands voor wilt gaan gebruiken.

Ben je van plan om de steunen gebruiken om mee te squatten? Dan is het beste alernatief een squatrack of smith machine. Deze zijn er in meerdere soorten.

Een squat stand is officieel gezien geen rack, aangezien het bestaat uit 2 losse delen in plaats van één geheel.

Ga je de haltersteunen gebruiken om mee te bankdrukken? Het beste alternatief is dan om een complete bench press aan te kopen. Dit is een set dat bestaat uit een halterbank en haltersteunen, welke aan elkaar vastzitten.Meer krachttraining materiaal:


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *