Safety squat bar kopen | Wat zijn de voordelen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 26, 2024

safety squat bar
safety squat bar

Een safety squat bar is een unieke halterstang speciaal om squats mee uit te voeren. In dit artikel ontdek je hoe deze bar zich onderscheid van een normale halter. En waar je deze kunt kopen.

Wat is een safety squat bar?

squat-bar

Zoals gezegd is de safety squat bar geen normale halterstang. Het heeft namelijk aan beide uiteinden een curve (buiging) erin zitten.

Het gevolg van deze curves is dat je de squat op een andere manier zult ervaren.

Zo zal het zwaartepunt van ‘t gewicht zich meer naar voren verplaatsen. In vergelijking met een squat die met een ‘normale’ bar uitgevoerd wordt.

De bar draagt ookwel de naam ‘Hatfield bar’. Dit verwijst naar Frederick hatfield die door het leven gaat als ‘Dr. squat’. Dit is een grote naam in de powerlift wereld. Hij is mede verantwoordelijk voor de doorbraak van deze bar.

Voordelen van de safety squat bar

safety-bar-squat

Waarom zou je kiezen om te squatten met een safety bar? Hieronder lees je de voordelen.

Ontlast je schouders

Het grootste voordeel van de safety squat bar is dat jij je schouders niet meer in een onnatuurlijk positie hoeft te houden tijdens het squatten.

Bij een back squat of een front squat zullen je schouders normaliter constant onder spanning blijven staan. Doordat je de stang nu niet hoeft vast te houden worden deze ontlast.

Dit is dan ook de ultieme oplossing voor mensen met gevoelige schouders.

Volg jij een full body schema waarbij het bovenlichaam en de benen op dezelfde dag worden getraind? Dan kan het enorm veel schelen dat je schouders rust krijgen tijdens de squats.

Op deze manier kun je gemakkelijker kracht opbouwen in zowel de squat als in press oefeningen.

Handen vrij tijdens het squatten

De safety squat bar is voorzien van twee handvaten die je kunt beethouden tijdens het trainen. Dit is echter niet per se nodig. Je kunt je handen dus ook vrij van de stang houden.

In het begin zal dit voor de meeste mensen nog ietwat onwennig voelen, omdat je gewend bent een stang altijd te moeten vasthouden.

Het voordeel dat je handen vrij zijn is dat je je armen rust kunt geven, of dat je het power rack beet kunt houden. Zo kun je jezelf eventueel helpen met omhoog komen, zodat je net die paar extra herhalingen kunt doen.

Recht bovenlichaam

squat-met-safety-stang

Je bovenlichaam zal gemakkelijker recht blijven tijdens de squats wanneer je de safety squat bar gebruikt.

Hoe rechter je bovenlichaam is tijdens het uitvoeren van de squat, hoe rechter je rug zal komen te staan.

Dit is een groot voordeel aangezien je hierdoor rugklachten kunt voorkomen.

Veiliger

Ben je op zoek naar een manier om de squat op een veilige wijze uit te kunnen voeren? Maar wil je dit wel met een losse squat stang? Dan is de safety squat bar dé ultieme oplossing.

Doordat het gewicht stabieler ligt wordt het risico op ongelukken beperkt.

Comfortabeler

De squat is voor een hoop mensen een oefening waar ze tegenop kijken. Er zijn dan ook slechts weinig mensen waarvan de squat de favoriete oefening is.

Met een zware stang in je nek squatten is dan ook niet bepaald de meest comfortabele positie waar jij je in kunt bevinden.

Vandaar dat de safety bar erg geliefd is onder de squat-haters. Het maakt de oefening namelijk een stuk comfortabeler en dragelijker. En dat zónder in te leveren op de effectiviteit van het trainen.

Meer spieractivatie

Het zwaartepunt komt meer naar voren te liggen. Dus je core zal harder moeten werken om je bovenlichaam omhoog te houden.

Dit zorgt voor meer spieractivatie in je buikspieren.

Daarnaast worden je rugspieren ook nog eens aangesproken. De latissimus dorsi (ook wel lats) en je trapezius (traps) zullen aan de bak moeten om je bovenlichaam in evenwicht te houden tijdens het squatten.

Daarnaast zorgt de safety squat bar dus ook dat je meer herhalingen kunt doen dan normaal. Je beenspieren zullen dus vanzelfsprekend ook meer geactiveerd worden.

Verfijn je techniek

Je bovenlichaam wordt gedwongen om recht te blijven. Hierdoor zal je op den duur merken dat dit een positief effect heeft op jouw techniek van de back squats met normale barbell.

Je zult namelijk beter in staat zijn om je rug recht te houden. Vandaar dat deze twee oefeningen erg goed met elkaar te combineren zijn.

Variatie

Door je trainingen gevarieerd te houden zul je uiteindelijk de beste resultaten boeken.

Op deze manier zal je lichaam continu uitgedaagd worden met diverse oefeningen. En je spieren worden vanuit verschillende hoeken en standen getraind.

Als je doel is sterker worden of spiermassa opbouwen zal dit in je voordeel werken.


Aandachtspunten bij het kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een safety squat bar? Je leest het hieronder.

Gewicht van de bar

Goed om te weten is dat de safety squat bar, in tegenstelling tot de standaard 50 mm olympische stang, géén standaard gewicht heeft.

Een olympische stang is normaal gesproken 20 kg. Bij de safety bar verschilt dit echter per merk en soort.

Kussens

safety-bar-kussen

De kussens die op de bar zitten verschillen in dikte per bar. Wil je dus zo comfortabel mogelijk trainen? Dan kun je het beste kiezen voor een bar met dikke kussens.

Maximale belastbaarheid

Het is altijd goed om de maximale belastbaarheid van je trainingsmateriaal te weten.

Hoewel de meeste mensen niet in de buurt zullen komen van de maximum belasting, zegt het vaak wel wat over de kwaliteit van het materiaal.

Klemsluitingen

safety-sluiting

De klemsluitingen waarmee je de halterschijven kunt vastzetten zijn niet altijd inbegrepen.

Mochten deze er niet bij zitten en wil je er toch gebruik van maken? Dan dien je ze los erbij aan te schaffen. Of gebruik te maken van andere sluitingen die op de stang passen.

Buiging

De grootte van de buiging (curve) die in de stang zit kan verschillen per safety squat bar. Hoe groter de buiging, hoe meer het zwaartepunt naar voren komt te liggen.

Dit is dus iets om rekening mee te houden als je een bar gaat kopen.

Doorgaans zullen er tussen de meeste bars geen enorme verschillen zitten. Wel zijn er enkele uitzonderingen met een grotere curve.

Waar kopen?

Bekijk en vergelijk het beste aanbod hieronder:

Fitness-seller.nlBekijk aanbod >>
Gorillasports.nlBekijk aanbod >>
Fitnesskoerier.nlBekijk aanbod >>

Oefeningen met de safety squat bar

Hoewel de safety squat bar met name bedoeld is om de back squat mee uit te voeren, kan het ook gebruikt worden voor meerdere oefeningen.

Hieronder vind je enkele van de beste oefeningen die jij ermee kunt doen:

In het filmpje hieronder zie je nog een aantal voorbeeldoefeningen met de safety squat bar.
Ook bekijken:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *