Smith Machine Squat: Uitvoering, Variaties & Tips

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 13, 2023

squatten-smith-machine
squatten-smith-machine

Squats in de smith machine, is dat wel zo’n verstandig idee, en hoe voer je de smith machine squat het beste uit?

Op deze pagina bekijk je de voor en de nadelen van squats maken in ”de smith” en ook hoe je deze het beste kunt uitvoeren.

Uitvoering van de smith machine squats

squat-in-smith-machine

Net zoals bij elke squat variant (en elke fitness oefening) is de uitvoering enorm belangrijk.

Voer je de oefening namelijk niet met de juiste techniek uit, dan kan dit blessures veroorzaken en kan het ervoor zorgen dat je niet de resultaten haalt die je voor ogen hebt.

Hieronder vind je de correcte uitvoering van de smith machine squat:

 1. Zorg ervoor dat je de gewenste hoeveelheid gewicht op de stang hebt zitten
 2. Ga onder de stang staan met je voeten op schouder breedte, of net iets breder
 3. Haalde stang uit de vergrendeling, duw deze niet omhoog
 4. Maak de kniebuiging waarbij je knieën niet voorbij je tenen komen en let op je ademhaling
 5. maak de gewenste hoeveelheid herhalingen zet de stang terug in de vergrendeling

Bij het ontgrendelen van de stang is het belangrijk dat je deze niet vanuit je armen omhoog duwt.

Zeker wanneer er zwaardere gewichten aan de smith hangen kan dit blessures aan de schouders veroorzaken. Idealiter vergrendel je de stang dan ook weer net wat onder schouderhoogte.


Front squat met smith machine

Ook de front squat valt uit te voeren met de smith. Niet iedereen is even groot fan van de front squat, maar het is wel een erg goede manier om de nadruk te leggen op het trainen van je quads (voorkant bovenbenen).

Wel kan het vergrendelen van de stang ietwat lastig zijn met de front squat. Hieronder kun je de uitleg bekijken.


Smith machine hack squat

Naast de klassieke squat beweging zijn er nog een tal van varianten op deze oefening. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de hack squat uit te voeren op de smith.

Hier wordt vaak voor gekozen wanneer er geen hack squat machine aanwezig is in de fitnessruimte.

Je leunt hier als het ware wat naar achteren en maakt de squats vanuit een andere hoek dan dat je normaal gesproken gewend bent.

De hack squat is een erg goede oefening om je benen mee aan te pakken en kan het beste afgewisseld worden met de klassieke squats.

Hieronder bekijk je de uitvoering.


Bulgarian smith squat

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of varieer je graag met je oefeningen? In dit geval kun je zo nu en dan eens een nieuwe oefening uitproberen.

Grote kans dat de Bulgarian smith machine squat bijvoorbeeld nieuw voor jou zal zijn. Wat je nodig hebt is de smith machine en een fitness bankje.

Je plaatst één voet op het bankje en je andere voet die zet je voor je neer. Vervolgens maak je een soort lunge beweging. Deze oefening kan de eerste keer vrij lastig zijn en is dan ook niet aangeraden voor beginners.

Hieronder bekijk je de uitvoering.


Squatten in een smith machine: verstandig of niet?

smith-machine-squat

Ik krijg vaak de vraag binnen of squatten in de smith machine wel zo’n verstandig idee is, of dat je deze oefening beter kunt overslaan.

Squats in een smith machine maken is (en blijft) een vrij omstreden onderwerp in de sportschool. De één die zweert erbij en de ander die zal het je ten zeerste af raden.

Hierdoor kan er nog wel eens verwarring onstaan. Is het nou wel of niet verstandig om squats te maken in de smith? Het antwoord dat ligt in het midden.

Naar mijn mening is de smith machine een prima apparaat om in te squatten. Zeker als beginner kan het goed van pas komen, maar ook al doorgewinterde krachtsporter zijn er nog genoeg redenen te bedenken om te gaan squatten in de squat machine.

Echter hebben squats met losse gewichten over het algemeen wel de voorkeur.

De voordelen en de nadelen

Zoals gezegd zijn er dus wel degelijk goede redenen te bedenken om te squatten met een smith machine, maar uiteraard zijn er ook nadelen van squats maken met dit apparaat.

Hieronder vind je zowel de voordelen als de nadelen:

Waarom wél squatten in de smith machine? ✅

 1. Ultieme veiligheid
 2. Minder disbalans
 3. Geschikt voor hack squats
 4. Minder belasting op je schouders/trapezius

Waarom niet squatten in een smith machine? ❌

 1. Minder spieractivatie beenspieren
 2. Minder spieractivatie in de buikspieren
 3. Over het algemeen minder effectief
 4. De stang kan als vervelend ervaren worden

Toelichting van de voor- en nadelen

Hieronder de toelichting van de voordelen en nadelen.

Veiligheid

stang-vergrendeling

Wat betreft de veiligheid zit je met squats in de smith machine wel goed. Dankzij de haken die zich aan de achterkant van de stang bevinden is het mogelijk om deze te vergrendelen met één simpele beweging.

Zeker wanneer je alleen bent zonder spotter is dit erg handig. Om deze reden wordt de smith machine thuis vaak gebruikt voor het maken van squats. Maar je kunt je veiligheid natuurlijk ook garanderen door spotter bars te gebruiken in een power cage.

Minder spieractivatie

spieractivatie-squat

Wanneer je squats maakt in een smith machine heb je minder spieractivatie dan wanneer je squats met een barbell maakt. Om deze reden wordt het dan ook vaak afgeraden om de smith machine te gebruiken.

Maar dat betekend natuurlijk niet meteen dat het een waardeloze oefening is. Wanneer je pas net begonnen bent in de fitness dan kun je dit apparaat prima gebruiken om kracht op te bouwen.

Het is wel belangrijk dat je na verloop van tijd de overstap maakt op het trainen met de losse stang. Als je al wat meer ervaren bent dan wissel je de smith machine squats het beste af met de free weight squats voor het beste resultaat.

Minder disbalans

Wanneer je met de stang op je schouders in de smith staat dan zul je een stuk stabieler staan dan wanneer je in een power rack staat met een stang op je schouders. Dit komt omdat de stang vast zit aan de smith machine.

Het is één van de redenen waarom er voor dit toestel gekozen kan worden in plaats van een power rack. Echter is het nadeel dat je als gevolg hiervan minder spieractivatie in de buikspieren hebt.

Wanneer je squat met een los gewicht zullen je buikspieren namelijk constant moeten corrigeren om je bovenlichaam recht te houden, en worden deze dus aanzienlijk meer getraind.

Meer beenspieroefeningen in de smith machine

lunge-in-machine

Squatten in de smith machine kan op verschillende manieren gedaan worden. Los van de varianten die jij zojuist hebt kunnen bekijken kun je ook nog eens afwisselen in de breedte waarop je jouw voeten neerzet.

Maar ook zijn er nog meer oefeningen voor de benen die uitstekend op de smith gedaan kunnen worden. Naast de squats kun je er bijvoorbeeld ook lunges mee maken en is het tevens een uitstekende kuiten trainer.

Machines vs losse gewichten

front-squat-losse-gewichten

Het is zowat een eeuwenoude discussie waar men maar niet over uitgesproken raakt. De vraag of machines effectiever zijn dan gewichten of juist andersom is iets wat veel krachtsporters en fitness fanaten bezig houdt.

Hier valt niet één duidelijk antwoord op te geven. Feit is wel dat trainen met losse gewichten of met het eigen lichaamsgewicht ervoor zorgt dat er meer spieren betrokken worden bij de oefening en dat het de functionele kracht enorm verbeterd.

Dus: Smith machine of power rack?

Wanneer we het dan over squatten hebben kom je bij de vraag uit of je beter kunt squatten in een power rack (met losse squat stang) of in een smith machine.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen hebben beide toestellen zo hun eigen voordelen maar óók hun eigen nadelen. Uiteindelijk is het dan ook afhankelijk van je eigen situatie waar je het beste voor kiest.

Smith machine kopen

toorx-smith-product-afbeelding

Wil jij graag een smith machine kopen? Dat is helemaal geen slecht idee, aangezien je er naast squats ook nog veel meer andere oefeningen op kunt uitvoeren.

De smith machine is een multifunctioneel fitnessapparaat en dat maakt het dan ook zo populair. Er zijn bijna geen sportscholen te vinden waar het rack níet aanwezig is. Ook voor in huis kan het goed tot zijn recht komen.

Wil je meer informatie en de beste smith machines bekijken? Bekijk dan onze smith machine koopgids. Als je direct naar het complete aanbod wilt gaan klik je op de knop hieronder:Tot slot

Na het lezen van dit artikel kun jij de beste keuze maken of squatten in de smith machine wat voor jou is en ook heb je de juiste uitvoering kunnen bekijken.

Heb je nog vragen, of wil je graag je mening delen over squatten in de smith? Laat dan gerust een reactie achter onder dit bericht 🙂.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *