Top 6 beste verstelbare fitnessbanken voor thuis (2024)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 30, 2023

verstelbare-fitnessbank
verstelbare-fitnessbank

Een verstelbare fitnessbank is een onmisbaar middel als je aan krachttraining doet. Trainen met losse gewichten zónder verstelbare fitnessbank is dan ook zeker niet aan te raden.

Zo’n verstelbaar fitness bankje zorgt er namelijk voor dat je véél meer oefeningen kunt doen. En bovendien op een veilige manier.

Als jij een verstelbare trainingsbank wilt gaan kopen, maar je weet niet waar je precies op moet letten om tot de beste aankoop te komen dan is dit artikel voor jou.

Ook vind je op deze pagina de beste verstelbare fitness bankjes, om jou een lange speurtocht te besparen.

Beste verstelbare fitnessbanken voor thuis

Op basis van belangrijkste eigenschappen (welke je later in deze koopgids leest) vind je hieronder een overzicht van de beste verstelbare fitnessbanken.

Dit zijn de beste mogelijkheden voor een fitnessbankje voor bij jou thuis. Aan een fitnessbankje voor in huis worden over het algemeen wat minder hoge eisen gesteld dan wanneer je het gebruikt in een professionele omgeving.

Let wel: heb jij thuis een uitgebreide home gym waar je ook traint met zwaardere gewichten? Dan zul je er in veel gevallen beter aan doen om een professioneel verstelbaar fitness bankje te kopen. De nummers 4 t/m 6 in onderstaande lijst zijn ook geschikt voor professioneel gebruik.

1. Tunturi UB80

tunturi-ub80
 • Prijs: 350,-
 • Belastbaar gewicht: 150 kg

De UB80 van Tunturi is een zeer degelijke trainingsbank dat je kunt verkrijgen voor een hele mooie prijs. Qua prijs en kwaliteit verhouding is deze bench de beste mogelijkheid voor in een homegym.

Wat vooral een erg groot voordeel is van de UB80 is dat het volledig op te vouwen is waardoor je het makkelijk kwijt kunt in een hoekje na het gebruik.

Deze opvouwbare functie doet niet erg veel af van het belastbaar gewicht, wat met 150 kg in de meeste gevallen nog steeds ruim voldoende zal zijn.

Klik op de knop hieronder en bekijk direct de laagste prijs:
2. Gorillasports multifunctionele fitnessbank

fitnessbench-gorilla
 • Prijs: Vanaf 79,-
 • Belastbaar gewicht: tot 200 kg

Gorillasports heeft meerdere goede en stabiele verstelbare trainingsbankjes in het assortiment. Allemaal hebben zijn ze makkelijk te verstellen en bovendien zeer stabiel.

De bankjes zijn erg geschikt om thuis te gebruiken, maar zouden zelfs professioneel gebruikt kunnen worden.

De afwerking is ook erg goed en je kunt er van op aan dat het van duurzame kwaliteit is en is gemaakt van hoogwaardig materiaal.
3. Tectake trainingsbank – Goedkope optie

tectake-trainingsbank
 • Prijs: vanaf 69,-
 • Belastbaar gewicht: 100 kg

Hoewel de Tectake trainingsbankjes een niet erg hoog belastbaar gewicht hebben, zijn het toch prima bankjes voor thuisgebruik. Ze zijn degelijk en solide en ook met de bekleding is niks mis.

De bankjes zijn te verstellen met losse staanders, wanneer je met echt zware gewichten gaat trainen dan zal dit helaas wel wat af doen van de stabiliteit.

Qua prijs en kwaliteit is de Tectake bank een erg goede optie. Het is voornamelijk bedoeld voor beginners of kleine homegyms. Train je met wat zwaardere gewichten? Dan kies je het best voor één van de bovenstaande opties.
4. Body-Solid heavy duty

heavyduty-bench
 • Prijs: 475,-
 • Belastbaar gewicht: 450 kg

De heavy duty fitnessbank van Body-Solid is een robuuste bank die zeer zwaar te belasten is. Het kan tot wel 450 kg dragen met het stevige stalen frame. De zitting en de rugleuning zijn beide erg makkelijk te verstellen.

Ook is het voorzien van voetrollen zodat je er des te meer oefeningen mee kunt doen. Ben je opzoek naar een simpel trainingsbankje?

Dan is deze heavy duty bench wellicht een wat dure optie. Maar wanneer je opzoek bent naar de beste kwaliteit en hoge belastbaarheid dan is het absoluut de beste keuze.
5. Gorillasports fitnessbank Pro verstelbaar

fitnessbank-pro-gorilla
 • Prijs: 359,-
 • Belastbaar gewicht: 250 kg

De verstelling van deze bench gaat erg soepel middels een uittrekbare pin. De leuning die zet je vervolgens stevig vast. Het is een robuust en stevig fitness bankje dat gemaakt is van duurzaam materiaal.

De bench ziet er ook erg mooi uit en heeft een goede afwerking. Met een maximale belastbaarheid van 250 kg kun je rekenen op een stevig toestel waarop je met een gerust hart kunt trainen met zware gewichten in je hand.
6. ATX Multi Bench MBX-660

 • Prijs: 389,-
 • Belastbaar gewicht: 400 kg

De MBX-650 van het Duitse merk ATX is zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met compacte racks. De rugleuning kun je maar liefst in 15 verschillende standen verstellen.

Je kunt het niet alleen incline verstellen, maar ook decline. Het heeft tevens de mogelijkheid om diverse accessoires aan de voorkant te bevestigen.

De MBX-650 heeft een volledig ergonomisch design. De multi bench kun je gebruiken voor in huis, maar is ook erg geschikt voor professioneel gebruik.
Verstelbaar fitness bankje kopen: waar let je op?

verstelbare-trainingbank

Heb je geen idee waar je op moet letten bij het kopen van een verstelbare fitnessbank? Het is niet verstandig om zomaar de eerste fitness bank te kopen die je tegenkomt.

Er zitten een hoop verschillen tussen alle bankjes. Niet alleen zijn er erg veel verschillende merken beschikbaar, maar ook hebben ze verschillende verstelsystemen, bekleding, belastbaarheid en noem zo maar op.

Hieronder staan alle aandachtspunten beschreven om je te helpen bij het maken van de beste keuze. Heb je geen zin of tijd om alles door te lezen? Ga dan direct naar de beste verstelbare fitness bankjes.

De belastbaarheid

Te beginnen met de belastbaarheid van een verstelbare fitnessbank. Dit is misschien wel het allerbelangrijkste aspect.

De belastbaarheid bepaald namelijk in grote mate de stabiliteit van de bank en de stabiliteit bepaald vervolgens weer de veiligheid.

verstelbaar-fitness-bankje

Veiligheid moet altijd op de eerste plek komen wanneer je fitnessapparatuur uitzoekt. Afhankelijk waarvoor je het bankje gaat gebruiken is de maximale belasting ook erg belangrijk om te weten bij bepaalde oefeningen, zeker wanneer je met gewichten traint.

Wat goed is om in je achterhoofd te houden is dat je bij de maximale belasting óók je eigen lichaamsgewicht moet meerekenen.

Houdt er tevens rekening mee dat je sterker kan worden de komende tijd en ga dus voor een maximale belastbaarheid die ruimschoots voldoende is. Je doet immers een aankoop voor de langere termijn.

Verstelsysteem

losse-staander

Het verstelsysteem dat verschilt per soort verstelbare fitness bank. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen de zogenoemde losse staanders en de vaste staanders.

Bij een losse staander zit de stang die de verstelling mogelijk maakt los van het frame. Je doet deze vervolgens in een bevestiging aan de onderkant. De staander die zit vast aan de leuning en houdt deze omhoog.

vaste-staander

Tegenwoordig bestaan de meeste professionele verstelsystemen uit vaste staanders. Dit is tevens aan te raden, omdat het veel stabieler en veiliger is.

Er zijn echter mensen die een voorkeur hebben voor losse staanders omdat dit sneller te verstellen is en ook vaak de goedkopere optie is.

In hoeveel standen verstelbaar?

leuning-verstelbaar

Dan nog een belangrijk aspect wat betreft de verstelbaarheid van de fitnessbank: de hoeveelheid standen waar je het in kunt verstellen.

Dit kan erg verschillen per soort. Zo zijn er bankjes die 8 verschillende standen hebben er zijn bankjes die 12 verstelbare standen hebben. Het liefst kies je natuurlijk voor een bankje die in zoveel mogelijk standen te verstellen is.

buikspieren-fitness-bench

Hoe meer standen er namelijk zijn, hoe specifieker en gevarieerder jij kunt trainen. Wat nog iets is om op te letten is of de fitnessbank decline te verstellen is.

Met decline wordt schuin naar beneden bedoeld. Wanneer de bank namelijk de mogelijkheid heeft om de leuning schuin naar beneden te verstellen dan kun je het tevens gebruiken als een buikspierbank.

En ook kun je er meer fitnessbank oefeningen mee doen, zoals bijvoorbeeld de decline dumbbell chest press.

Bekleding

bekleding-fitnessbank

De bekleding van het verstelbare fitnessbankje zal bepalen hoe comfortabel het zit of ligt. Hoe dikker de bekleding is, hoe comfortabeler het traint.

Maar niet alleen voor het comfort is de bekleding belangrijk. Ook voor de duurzaamheid is het van belang dat je een verstelbaar fitnessbankje koopt met goede bekleding. Het frame van de bank bestaat meestal uit staal en zal erg lang meegaan.

Wat het eerste kan gaan slijten is dan ook meestal de bekleding. Omdat je met een verstelbare fitnessbank een aankoop wilt doen voor de langere termijn kies je daarom het beste voor een bank met sterke kwaliteit bekleding.

De bankjes die je op deze pagina vind die zijn allemaal uitgerust met duurzame en sterke bekleding.

Extra functionaliteiten

Wil je graag alles uit jouw verstelbare fitnessbank halen? Dan doe je er goed aan om een een bankje met extra functies te kopen.

Met zo’n multifunctionele fitnessbank kun je niet alleen de gebruikelijke oefeningen doen, maar in veel gevallen kun je bijvoorbeeld ook je benen erop trainen.

Vaak is het dan ook uitgerust met een leg developer. En ook zijn veel van deze benches ook nog uit te breiden met losse onderdelen.

Wieltjes

wieltjes

Een fitnessbankje met wieltjes eronder is erg makkelijk als je van plan bent om het bankje regelmatig te verplaatsen.

Wanneer je verstelbare fitnessbanken nodig hebt voor in een sportschool dan is dit eigenlijk wel een must.

Maar ook als jij een verstelbaar fitness bankje voor thuis zoekt kan het erg handig zijn wanneer je deze gemakkelijk kunt verplaatsen. Wanneer je traint in combinatie met een power cage dan kun je ‘m bijvoorbeeld makkelijk erin en eruit rijden.

Afmetingen

De afmetingen zijn natuurlijk ook belangrijk. De lengte bepaald bijvoorbeeld voor een groot deel het comfort van de fitnessbank.

En de hoogte kan van invloed zijn op de oefeningen die je doet. Maar het belangrijkste aan de afmetingen is de breedte. En dan met name de breedte van het lig en zitvlak.

Er is niks zo vervelend als een te smal bankje wanneer je press oefeningen doet. Bovendien is dit ook nog eens gevaarlijk en kan het blessures opleveren.

Wanneer je zelf wat breder bent zul je al helemaal rekening moeten houden met de breedte van de verstelbare fitnessbank.

Verkooppunten

Wil je zelf op zoek naar de ideale verstelbare fitnessbank? Er zijn meer dan genoeg verkooppunten waar je terecht kunt om de beste fitnessbank voor jouw wensen uit te zoeken.

Hieronder vind je een overzicht van alle winkels zodat je het complete assortiment direct kunt bekijken en vergelijken.

Fitwinkel.nlGa naar aanbod >>
Betersport.nlGa naar aanbod >>
Gorillasports.nlGa naar aanbod >>
Fitness-seller.nlGa naar aanbod >>
Bol.comGa naar aanbod >>Oefeningen met een verstelbare fitnessbank

Je zult ondertussen wel begrijpen dat je op een verstelbare fitnessbank enorm veel oefeningen kunt doen.

Voor vrijwel elke spiergroepen vallen er wel een hoop oefeningen te bedenken welke je kunt uitvoeren in combinatie met een verstelbare trainingsbank.

Dumbbell bench press

chestpress

De dumbbell bench press is waarschijnlijk de bekendste én populairste oefening die je kunt uitvoeren op een verstelbare fitnessbank. Natuurlijk hoeft de bank niet persé verstelbaar te zijn om de oefening te kunnen doen.

Een flat bench voldoet ook voor het bankdrukken. Echter kun je met een verstelbaar fitness bankje de mogelijkheden vergroten doordat je er ook incline en decline mee kunt pressen. Oftewel: met de leuning schuin omhoog of schuin naar beneden.

Met de incline bench press zul je de bovenkant van je borst en je schouders aanspreken en met de decline press de onderkant van je borst.

Dumbbell row

row-verstelbare-trainingsbench

Bij het uitvoeren van de dumbbell row kan een fitnessbank die verstelbaar is op meerdere manieren van pas komen.

Wanneer je de leuning bijvoorbeeld omhoog zet kun je deze vasthouden met je ene hand en met je andere arm de oefening doen. Ook kun je het fitness bankje gebruiken om één knie op te laten leunen.

Seated shoulder press

shoulder-press

Voor de seated shoulder press is het sterk aan te raden om gebruik te maken van een verstelbare fitnessbank. Je kunt het natuurlijk ook uitvoeren op de shoulder press machine, maar wanneer je traint met losse gewichten dan wil je zoveel mogelijk ondersteuning bieden aan jouw rug.

Dit voorkomt blessures en pijntjes en zorgt er tevens voor dat je de oefening met een betere techniek uit kunt voeren.

Chest fly’s

chest-fly

Fly’smet losse gewichten zijn ook uitstekend uit te voeren op een verstelbaar bankje. Het enige wat je nodig hebt naast de fitnessbank zijn twee losse gewichten.

Belangrijk is dat je jouw schouderbladen goed in de leuning kunt duwen. Eventueel kun je deze oefening ook uitvoeren met een kabelsysteem, wanneer je de verstelbare fitnessbank in ‘t midden van een functional trainer neerzet.

Dumbbell bicep curls

hammercurl-fitnessbank

De dumbbell bicep curl zijn zowel staand als zittend uit te voeren. Wanneer je het curl werk zittend wilt doen dan zul je idealiter ondersteuning aan je rug nodig hebben. Je kunt de leuning dus het beste omhoog zetten om vervolgens bicep of hammer curls te doen.

Een nadere manier om de biceps te trainen is door achter het fitness bankje te gaan staan en je bovenarm te laten leunen op de leuning. Je gebruikt het bankje hierbij als een soort preacher curl machine.

Rusten tussen de oefeningen door

rusten-tussen-sets

Nu je een idee hebt van de enorme diversiteit van een verstelbare fitnessbank wil ik graag nóg een voordeel benoemen van zo’n bench. Je kunt er namelijk ook op zitten tussen de oefeningen door.

Je hebt hier misschien nog niet aan gedacht, maar wanneer er tussen de setjes door gerust wordt dan wordt dit vrijwel altijd op een fitnessbankje gedaan.

Dit is namelijk één van de weinige plekjes waar je kunt gaan zitten in een fitnessruimte. Natuurlijk is staand rusten ook wel eens fijn, maar af en toe even plaatsnemen tussen de oefeningen door is geen overbodige luxe.
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *