Flat bench kopen? 5x Beste vlakke fitnessbanken

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

arm-trainen-flatbench
flatbench-vlakke-fitnessbank

Een flat bench is een vlakke fitnessbank waarvan je de leuning niet kunt verstellen. Vaak wordt een flat bench gebruikt voor zogenoemde press oefeningen. Oftewel oefeningen waarbij je het gewicht van jou af duwt.

Op deze pagina vind je de beste vlakke halterbanken. Ook delen we meer tips en informatie om de beste keus te vinden.

De beste vlakke fitnessbanken / flat benches

Als jij jezelf een lange speurtocht langs diverse webshops wilt besparen dan kun je hieronder een selectie van de beste vlakke fitnessbanken bekijken.

Deze flat benches zijn geselecteerd op de hieronder benoemde aandachtspunten en zijn stuk voor stuk van de beste kwaliteit.

1. Body-Solid flat bench

body-solid-bench

Als je alle de basisoefeningen wilt kunnen uitvoeren dan is dit de ideale vlakke fitnessbank voor jou. De Body-Solid bench is erg sterk, waarvan de belastbaarheid van maar liefst 450 kg het keiharde bewijs is.

De bekleding is extra dik voor ultiem comfort en stabilieit. Deze fitnessbank is zowel voor thuis als professioneel te gebruiken.
2. VirtuFit vlakke halterbank

virtufit-vlakke-fitnessbank

De vlakke halterbank van VirtuFit is erg scherp geprijsd. Voor slechts 199,- heb je namelijk al een zeer solide en degelijke flat bench tot je beschikking.

Het heeft een fijn kussen wat 5 cm dik is en dankzij het sterke frame is de vlakke fitnessbank te belasten tot 250 kg. Al met al is dit een prima keuze voor de thuissporter.
3. ATX flat bench

Het kwalitatief sterke Duitse merk ATX heeft een aantal goede flat benches ter beschikking. Je hebt keuze tussen FBX 510, 610, 630 en 800. Deze vlakke bankjes zijn allen van zeer sterke kwaliteit.

Ze hebben een brede rugleuning voor goede ondersteuning en een aantal die voldoen bovendien aan de officiële specificaties van de internationale powerlifting bond.

Bestellen bij Fitness-seller >>
4. GorillaSports vlakke fitnessbank

gorilla-flat-bench

De flat bench van GorillaSports is geschikt voor professioneel gebruik. De bank is uitermate geschikt voor dumbbell oefeningen, maar ook is het zeer geschikt om bijvoorbeeld op te dippen of push ups mee te maken.

Het heeft een maximale belasting van 400 kg en kan daarom ook gebruikt worden als een bench press.
5. Tunturi FB20

tunturi-flat-fitnessbench

De Tunturi FB20 is uniek onder de vlakke fitnessbanken aangezien het een speciaal dumbbell rekje heeft aan de onderkant. Tussen de setjes door kun je makkelijk en snel je gewichten verwisselen, zelfs zonder te hoeven opstaan.

Het frame heeft een poedercoating zodat het bestand is tegen roestvorming, wat de duurzaamheid alleen maar ten goede komt. Doordat de poten aan de onderkant van een stevige rubberen laag hebben heb je goede grip op de ondergrond.
Flat bench vs verstelbare bank

verstelbare-halterbank-vs-flatbench

Als je een nieuw fitnessbankje nodig hebt is er veel keus. Er is niet alleen veel aanbod qua merken, maar ook qua varianten.

Zo zijn er naast vlakke fitnessbankjes bijvoorbeeld ook multifunctionele banken en verstelbare banken.

Wanneer jij dit artikel leest dan is de kans groot dat je op zoek bent naar een flat bench. Maar wat zijn hier hier eigenlijk de voordelen van ten opzichte van andere trainingsbanken?

dumbbellpress-vlakke-fitnessbench

Het grote voordeel en tevens de reden waarom er vaak voor een flat bench gekozen wordt is omdat het over ‘t algemeen veel stabieler is dan bijvoorbeeld een verstelbaar fitness bankje.

Ook is het vaak veel fijner liggen op zo’n flat bench, omdat veel van deze benches geen apart zit-en-ligvlak hebben. Het is namelijk één geheel. Hierdoor kun je er stabieler op liggen bij bijvoorbeeld het bankdrukken.

Nadelen van een flat bench

Natuurlijk kleven er niet alléén maar voordelen aan het hebben van een flat bench. Dat zou namelijk te mooi zijn om waar te zijn.

Er zijn dan ook een aantal nadelen te benoemen. Het grootste nadeel ten opzichte van multifunctionele halterbanken is dat je het kunt gebruiken voor een beperkt aantal oefeningen.

Als je de leuning kunt verstellen dan kun je er bijvoorbeeld ook incline en decline oefeningen op doen. Met een flat bench ben je veel beperkter in het aantal oefeningen omdat de leuning niet verstelbaar is.

Dit hoeft echter geen nadeel te zijn. Vaak zien we namelijk dat men er ook een verstelbare bank bij koopt, zodat alle fitnessbank oefeningen gedaan kunnen worden.

De vlakke halterbank wordt dan gebruikt voor de oefeningen waarbij stabiliteit een grote rol speelt. Als jij bijvoorbeeld zelf een bankdruk set samen wilt gaan stellen is een vlakke halterbank een vereiste.

Waar op letten bij een flat bench?

platte-bank

Je weet nu waarom je voor een vlakke halterbank moet kiezen en wat de voor en nadelen ervan zijn. Het is nu tijd om een goede flat bench uit te gaan zoeken.

Maar nog voordat je overgaat tot de aankoop is het aangeraden dat je met een aantal dingen rekening houdt. Je wilt een miskoop immers voorkomen. En als je niet weet waar je op moet letten dan is een miskoop zo gedaan.

Er zijn veel flat benches te koop van slechte kwaliteit. Om je te behoeden hiervoor vind je hieronder een aantal zaken om rekening mee te houden.

De belangrijkste aandachtspunten

Omdat een flat bench over het algemeen een vrij simpel bankje is zijn er veel minder aandachtspunten te benoemen dan bij andere soort trainingsbankjes.

Dit maakt het kiezen gelukkig al een stuk gemakkelijker. Het belangrijkste waar jij op moet letten is de belastbaarheid van de flat bench.

Hierin zitten namelijk grote verschillen tussen de vlakke fitnessbanken. Het beste kies je voor een zo hoog mogelijke belastbaarheid.

Kom jij bij lange na niet aan het maximaal belastbare gewicht? Dan is dit toch een goede indicatie van de stevigheid en kwaliteit.

Hoe hoger de belastbaarheid namelijk is, hoe steviger en veiliger de vlakke fitnessbank.

Bekleding

bekleding-flatbench

Ten slotte is ook de bekleding van het bankje een punt van aandacht. Het liefst heb je een bekleding die niet te glad is en ook van duurzame kwaliteit is.

Omdat dit vrijwel altijd de eerste plek is waar slijtage voorkomt is het zaak dat je kiest voor een flat bench die bekleed is met sterk en duurzaam materiaal.

Verstelbaar in hoogte

hoogte-verstelbaar

Sommige flat benches zijn tóch verstelbaar. Dit betekend niet dat je de leuning schuin omhoog of omlaag kunt zetten, maar dat het lig/zitvlak verstelbaar is in de hoogte.

Bij het bankdrukken kan dit bijvoorbeeld handig zijn. Idealiter druk je jouw hakken namelijk stevig de grond in als je gaat bankdrukken.

Het komt dus goed van pas als het verstelbaar is in hoogte, met name als jij korter of juist langer bent dan de gemiddelde persoon is dit iets om rekening mee te houden.

Met of zonder zitvlak?

vlakke-bank-zitvlak

Zoals eerder gezegd heeft een flat bench in principe geen apart zitvlak. Toch zijn er enkele varianten die dit toch hebben.

Soms kun je het zitvlak dan ook verstellen. Dit kan bij sommige oefeningen van pas komen, maar wanneer je kiest voor ultieme stabiliteit dan heb je dit liever niet.

Oefeningen op de vlakke halterbank

trainen-op-platte-bank

Ondanks dat je op een flat bench minder oefeningen kunt doen dan op verstelbare bankjes zijn er nog steeds tal van mogelijkheden.

Voornamelijk oefeningen met gewichten en EZ-bars kunnen goed gedaan worden op de vlakke fitnessbank.

Het is bijvoorbeeld ideaal om de dumbbell bench press op uit te voeren. Ook dumbbell fly’s kunnen worden gedaan.

losse-gewichten-inrichting

Voor de armen zijn er diverse isolatie oefeningen mogelijk, zoals bijvoorbeeld skull crushers en tricep kickbacks.

Maar ook de biceps kunnen worden getraind. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld met de preacher curl.

De uitvoering gaat als volgt: Houd je voeten plat op de grond naast elkaar en laat je elleboog op je bovenbeen rusten. Vervolgens kun je het gewicht omhoog heffen en gecontroleerd weer laten zakken.

Ook oefeningen met eigen lichaamsgewicht

Als je denkt dat je alleen maar oefeningen met gewichten kunt doen op een flat bench dan heb je het mis.

Er zijn namelijk méér dan genoeg oefeningen die je kunt uitvoeren op een vlakke fitnessbank zónder gewichten. Een goed voorbeeld hiervan is de incline push up.

Maar ook buikspieroefeningen kunnen uitstekend worden uitgevoerd. Hier heb je dan ook niet per se een buikspierbank voor nodig. Nee, een vlakke halterbank voldoet al om je abs aan het werk te zetten.

Ter inspiratie vind je in de video hieronder 23 verschillende bodyweight oefeningen die mogelijk zijn met de vlakke halterbank.


Bekijk ook de volgende artikelen:

Halterbank inklapbaar

Fitnessbank opklapbaar

Fitnessbank goedkoop

Zelf een fitness bankje maken

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *