Buikspierbank / sit-up bench kopen? Dit is de top 5!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op augustus 25, 2024

buikspierbank sit up bench
buikspierbank sit up bench

Een buikspierbankje komt erg goed van pas als jij thuis effectief je buikspieren wilt trainen. Het is een trainingsbankje waarvan de leuning schuin afloopt naar beneden.

Ook is zo’n buikspierbank voorzien van twee rollen waar je jouw benen in kunt klemmen. Het is bedoeld om sit-ups op te maken en wordt daarom ook wel eens een sit-up bankje of sit-up bench genoemd.

Dat zo’n toestel erg handig is om te hebben dat mag wel duidelijk zijn. Of je het nou gebruikt voor thuis of voor in de sportschool, met de bench kun je jouw buikspieren op een effectieve manier trainen.

Maar waar moet een goede buikspierbank aan voldoen, welke oefeningen kan je ermee doen en wat is de beste koop? In dit artikel vind je het antwoord op al deze vragen.

Waaraan voldoet een goede buikspierbank?

sit-up-bench-buikspiertrainer

Een goede buikspierbank kopen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Tenminste, als je niet goed weet waar je op moet letten.

Zo’n sit-up bankje ziet eruit als een vrij simpel toestel. In principe is dat het ook, maar toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten voor je overgaat tot de aankoop.

Je wilt immers waar krijgen voor je geld en je buikspieren op een zo goed mogelijke manier trainen.

Om je goed op weg te helpen vind je hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor het aanschaffen van een goede buikspierbank.

Verstelbaar

Met een verstelbaar buikspierbankje wordt er een bench bedoeld waarbij je de leuning in hoogte kunt verstellen. Je kunt het bijvoorbeeld schuiner naar beneden af laten lopen of juist meer omhoog zetten.

Het voordeel van zo’n verstelbare bench is dat je het multifunctioneel kunt gebruiken. Heb jij bijvoorbeeld thuis gewichten liggen? Dan kun je deze bench ook gebruiken om andere spiergroepen hiermee te trainen.

Ook kun je jouw sit-ups zwaarder maken door het bankje schuiner naar beneden te verstellen. Op die manier blijf je vooruitgang boeken met jouw buikspieroefeningen.

Kussens en bekleding

trainingsbank-fitnessbank-buikspieren

De bekleding is een essentieel onderdeel op een buikspierbank. De bekleding bepaald namelijk in grote mate het comfort en de kwaliteit van je training.

Heb je bijvoorbeeld een buikspierbankje waarvan de bekleding te glad is? Dan zul je wegglijden tijdens de sit-ups en kun je dus niet goed en veilig trainen.

Wat je wilt hebben is een bankje waarvan de bekleding van goede kwaliteit is én goede grip heeft.

Ook de voetrollen waarin je jouw benen kan klemmen is voorzien van kussens (pads). Hierbij is het tevens van belang dat ze van goede kwaliteit zijn. Ook is het belangrijk dat deze jou goede bescherming bieden aan je schenen.

Veel goedkopere buikspierbankjes hebben bijvoorbeeld beenrollen met dunne pads erop. Dit kan zorgen voor pijnlijke schenen.

Prijs en kwaliteit

Net zoals bij elk fitness toestel spelen de prijs en de kwaliteit een prominente rol bij het kopen ervan. Het doel is om een buikspierbankje uit te kiezen voor een zo scherp mogelijke prijs, én een zo goed als mogelijke kwaliteit.

crunches-op-bank

Het is vaak lastig te bepalen hoe de kwaliteit van het bankje is. Vaak kom je hier namelijk pas na enkele jaren achter.

Een belangrijke graadmeter om hier op voorhand achter te komen is de maximale belastbaarheid. Deze geeft een goede indicatie van de stevigheid van ‘t toestel.

En ook het merk zal in grote mate bepalen hoe de kwaliteit is. Per merk zitten er namelijk grote verschillen tussen. Overigens niet alleen qua kwaliteit maar ook qua prijzen.

Hieronder vind je de buikspierbankjes met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Eventueel multifunctioneel

Zoals net al is aangehaald kan een sit-up bench multifunctioneel zijn wanneer deze verstelbaar is. Maar er zijn ook meerdere mogelijkheden wat betreft multifunctionele buikspierbanken.

Zo kun je bijvoorbeeld toestellen kopen waarmee je jouw buik én rug kunt trainen. Meer hierover vind je meer later in dit artikel.

Top 5 beste buikspierbankjes

Heb je geen zin in een speurtocht langs verschillende winkels op zoek naar de beste buikspierbank?

Dan heb jij geluk. Hieronder staan namelijk de 5 beste bankjes. Ze zijn geselecteerd op de bovenstaande aandachtspunten.

1. Tunturi AB20

tunturi-ab20

De Tunturi AB20 is goedkoop, handig én van goede kwaliteit. Het is inklapbaar en kan daardoor makkelijk opgeruimd worden. De been rollen zijn verstelbaar en ook de leuning van het bankje is te verstellen in hoogte.

Het frame heeft een poedercoating en de afwerking is erg netjes. Dankzij de rubberen voetdoppen blijft het bankje stabiel en stevig staan en voorkomt het schade an je vloer.




2. Body-Solid crunch bankje

buikspieroefeningen-bank

De Body-Solid AB crunch onderscheid zich van de meeste buikspierbankjes doordat je er crunches op kunt maken in plaats van sit-ups.

De beweging is hierdoor weliswaar wat minder groot, maar wel kun je er gewicht aan toevoegen zodat je jouw buikspieren steeds sterker kunt maken.

Voeg iedere training wat meer gewicht toe en blijf op deze manier progressie boeken. Je hebt een hoofdsteun erop zitten en je kunt dus op een comfortabele manier plaatsnemen op het bankje.




3. Body-Solid Heavy Duty

heavyduty-abs-bench

De body-Solid Heavy Duty Bench is erg geschikt voor als jij opzoek bent naar méér dan alleen een buikspierbankje.

Op deze bank zit namelijk ook een leg developer. Je kunt er je benen mee trainen en ook is het te gebuiken voor arm trainingen.

Dankzij de belastbaarheid tot 450 kilo kun je het tevens gebruiken voor zware gewichten. De heavy duty is voor elke serieuze krachtsporter die opzoek is naar een goede multifunctionele buikspierbank.

Als je echter op zoek bent naar een bankje om enkel je buikspieren mee te trainen dan kun je beter kiezen voor een ander model.




4. Gorillasports buikspierbank

buikspierbankje-gorilla

Gorillasports heeft een groot aanbod aan buikspierbankjes beschikbaar. Ze zijn zwart van kleur en hebben een bekleding van goede kwaliteit. Je hebt bankjes die opklapbaar zijn en vrijwel allemaal zijn ze versetlbaar in hoogte.

Als je jouw buikspieroefeningen nog leuker wilt maken dan kun je zelfs kiezen voor een bankje met een boksbal erop of kabels eraan.

Klik op de knop om naar het complete aanbod te gaan.




5. VidaXL sit-up bankje

vidaxl-bankje

Het VidaXL bankje is een goede én goedkope optie. Het heeft een leuning dat verstelbaar is in verschillende hoogtes en hoeken.

De leuning heeft een soort bolling waardoor je rug goed ontlast wordt tijdens het maken van sit-ups. Het bankje is maximaal te belasten tot 100 kg.

Als jij zelf zwaarder bent óf hier overheen gaat met eventueel toegevoegd gewicht dan is dit bankje helaas niet geschikt voor je.

Wat een groot voordeel is van het sit-up bankje is dat je er gratis fitness accessoires bij krijgt. Je krijgt er twee dumbbells en twee springtouwen gratis bij.




Andere mogelijkheden

Naast de klassieke buikspierbank zijn er nog een tal van andere mogelijkheden waarmee je jouw buikspieren kunt trainen. Dit zijn ook trainingsbankjes, alleen niet specifiek bedoeld voor de buikspieren.

Ze zijn multifunctioneel te gebruiken en kunnen dus een goede keuze zijn als jij thuis serieus aan de slag wilt gaan met fitness.

Bij het inrichten van een fitnessruimte thuis kan zo’n bankje bijvoorbeeld handig zijn omdat je niet voor iedere oefening een ander toestel hoeft te kopen. Dit bespaard je ruimte en geld.

Roman chair

chair-abs-trainer

De roman chair staat vaak bekend als ”de onderrug trainer”. Maar dit is niet de enige functionaliteit van het toestel. Het kan namelijk ook uitstekend gebruikt worden als een buikspierbank.

Je voeten kun je klemmen achter de pads, net zoals op een buikspier bank. En vervolgens kun je sit-ups maken. In vergelijking met een sit-up bankje kun je op de roman chair vaak een grotere beweging maken. Hierdoor is het dus uitermate geschikt om je buikspieren mee te trainen.

Wat echter wel een nadeel is, is dat je rug geen ondersteunning heeft tijdens het maken van sit-ups.



Sissy squat station

sissy-squat-abs

Een sissy squat station is een bijzonder toestel dat, niet geheel verrassend bedoeld is om in te squatten. Maar zo’n station kan ook gebruikt worden om de abs eens flink mee aan te pakken.

Niet alleen train je jouw buikspieren extra wanneer je squats maakt in dit station, maar ook kan je er sit-ups op maken. Sommige van deze toestellen kun je zelfs kantelen om vervolgens sit-ups mee te doen.



Halterbank met leg curl

halterbank-met-legcurl

Op een halterbank met leg curl zit een mogelijkheid om de leg curl en/of leg extension mee uit te voeren. Dit betekend dat hier ook beenrollen opzitten, net zoals bij een buikspierbank.

De Body-Solid Heavy Duty is hier een goed voorbeeld van.

Je kunt hier naast leg curls ook prima sit-ups op maken. Wil jij dus naast je buik ook je benen kunnen trainen? Dan kun je overwegen om een leg curl bankje aan te schaffen.



Buikspier oefeningen op een bankje

Een buikspierbankje wordt ook wel een sit-up bankje genoemd. Het mag dan ook voor zich spreken dat het voornamelijk bedoeld is om sit-ups op te maken.

Maar er zijn nog meer mogelijkheden dan enkel de klassieke sit-up. Je buikspieren zijn gebaat bij een diversiteit aan oefeningen en het is dan ook belangrijk dat je genoeg afwisselt in je trainingen.

Om je een idee te geven van de functionaliteiten van zo’n buikspierbank vind je hieronder enkele van de vele buikspieroefeningen die je kunt doen op zo’n bankje.

Leg raise

Als je de leg raise uit gaat voeren op een buikspierbankje kun je dit op meerdere manieren doen. Een erg effeciente manier is om je handen beet te houden aan de voetrol en je benen naar beneden te laten aflopen. Je neemt dus als het ware andersom plaats op het bankje.

Vervolgens beweeg je jouw benen omhoog en laat deze weer naar beneden komen terwijl je jouw abs onder spanning houdt. Met de leg raise train je voornamelijk je onderste buikspieren.

Het is één van de beste oefeningen hiervoor. Omdat je benen schuin aflopen op de buikspierbank kun je een grotere beweging maken dan wanneer je deze oefening bijvoorbeeld op de grond uit zou voeren.

Schuine buikspieren

Naast de klassieke sit-up kun je een buikspierbankje ook gebruiken om schuine sit-ups op te doen. Het enige wat er verschilt van de klassieke variant is dat je omhoog komt naar één kant.

Het beste is als je jouw handen bij je oren houdt en vervoglens je ellebogen diagonaal je knieën beweegt. Je rechter elleboog beweeg je dus naar je linker knie en vice versa.

Het doel van deze oefening is het trainen van de schuine buikspieren. De rechte buikspieren zijn nog altijd belangrijker om te trainen. Maar voor de afwisseling kunnen schuine sit-ups een erg waardevolle aanvulling zijn op jouw abs training.

Weighted sit-up

Wat doe je als de sit-ups jou inmiddels (te) makkelijk af gaan? Je kunt natuurlijk simpelweg meer herhalingen gaan maken. Maar nog beter is door gewicht toe te voegen aan je oefening.

Door de sit-ups met steeds meer gewicht te doen maak je jouw buikspieren steeds sterker en sterker. Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt doen.

Bij sommige buikspier crunch bankjes, zoals bij deze bench kun je halterschijven toevoegen. Maar als je een simpel sit-up bankje hebt dan kun je een gewicht voor je borst houden.

Dit kan variëren van een dumbbell tot aan een medicijnbal of een halterschijf. Belangrijk is dat jij het stevig vast kunt houden en na gebruik weer makkelijk neer kunt leggen.

Andere spiergroepen op het buikspierbankje

Hoewel de benaming buikspierbankje doet vermoeden dat het enkel is om je buikspieren mee te trainen is dit niet het geval.

Je kunt er namelijk ook andere spiergroepen mee trainen. Hoewel het meestal specifiek gemaakt is voor de buikspieren kun je met een beetje creativiteit een hoop oefeningen verzinnen.

Een veelvoorkomende oefening op een buikspierbank is bijvoorbeeld de decline chest press. Deze voer je idealiter uit met gewichten zoals dumbbells of een halterstang.


Waar koop ik een buikspierbank?

Een buikspierbankje koop je bij de onderstaande winkels:




💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *