Buikspierapparaat kopen? Bekijk de 10 beste buiktrainers
Buikspierapparaat kopen? Er zijn veel verschillende soorten apparaten en trainingsmaterialen om ijzersterke buikspieren mee te ontwikkelen.
In dit artikel kom je erachter welke mogelijkheden er zijn en wat de beste apparaten zijn om jouw buikspieroefeningen flink mee uit te breiden:
- Ab trainer
- Buikspierbank
- Hyperextensiebank
- EMS buikspier apparaat
- AB wheel
- Buikspier machine
- AB bike
- AB squat machine
- Dipstation
- Rotary torso machine
Wat is een buikspier apparaat?
Een buikspier apparaat wordt ook wel eens een buikspiertrainer, buiktrainer of een ab trainer genoemd.
Het is een erg groot begrip en er zijn dan ook veel verschillende mogelijkheden.
Er verschijnen steeds weer nieuwe apparaten om je buikspieren mee te trainen. De ene is effectiever dan de andere en elk hebben ze zo hun eigen voordelen.
Hieronder vind je de beste buikspier apparaten, ze staan op willekeurige volgorde:
1. AB-trainer
Dit ‘apparaat’ is een erg populair toestel voor thuis. Het is dan ook erg licht en gemakkelijk te verplaatsen.
De ab trainer is in de meeste gevallen ook niet elektrisch, waardoor je zelf de nodige kracht moet leveren. Dit komt je training dan ook alleen maar ten goede.
Je kunt er sit-ups mee uitvoeren zoals je gewend bent. Het enige verschil is dat je houding beter is dan wanneer je het zonder apparaat zou doen.
Zo zorgt het bijvoorbeeld voor een goede ondersteuning aan je nek. De oefening wordt ook wat zwaarder waardoor je buikspieren effectiever worden getraind.
Omdat het apparaat erg toegankelijk is, niet zwaar én niet duur is, is het een van de populairdere apparaten om je buikspieren mee te trainen.
2. Buikspierbank
De zogenoemde buikspierbank is ook een erg populair apparaat om thuis je buikspieren mee te trainen.
Het principe is eigenlijk vrij simpel: het is een bank waarvan het ligvlak schuin naar beneden afloopt. Dit wordt ookwel de ‘decline’ stand genoemd.
In sommige gevallen kun je de bank nog verstellen zodat het vlak schuiner, of juist minder schuin naar beneden loopt.
Er zitten voetklemmen aan waar jij je benen tussen kunt doen, zodat je voeten ervoor zorgen dat je niet naar beneden zult glijden.
Je kunt met deze bank simpelweg sit ups maken, schuine sit ups doen óf je kunt het nog zwaarder maken voor jezelf door een gewicht beet te houden zoals bijvoorbeeld een kettlebell of een halterschijf.
De oefening zal dan nog zwaarder én effectiever worden.
3. Hyperextensiebank
Een hyperextensiebank wordt ookwel een roman chair genoemd.
Dit apparaat is niet enkel bedoeld om je buikspieren mee te trainen, maar ook de onderrug kan er enorm goed mee getraint worden.
Het kan dus tevens fungeren als een rugspier trainer.
Zo is ‘t apparaat erg geschikt om lower back extensions op uit te voeren. Maar ook sit ups kunnen worden gedaan op dezelfde manier als op een buikspierbank, alleen dan zonder leuning.
Dit apparaat is over het algemeen weliswaar wat duurder, maar het is wel erg multifunctioneel te gebruiken.
4. EMS buikspier apparaat
Een vrij uniek buikspierapparaat in dit rijtje: de EMS trainer. Dit apparaat ken je waarschijnlijk wel van de beruchte reclames op tv.
Het is tijden een vrij omstreden trainingsmiddel geweest, maar is langzaamaan (weer) in opkomst.
De EMS buikspier apparaten worden dan ook steeds effectiever en van betere kwaliteit.
Ze geven in korte tijd erg veel elektrische schokjes waardoor je buikspieren zich constant blijven aanspannen. Op deze manier krijgen je buikspieren dus geen enkel moment rust, wat het een erg effectieve training maakt.
Echter is het aangeraden om de EMS buiktrainer voornamelijk als aanvulling op je ‘echte’ oefeningen te gebruiken. Of wanneer je een keer geen zin hebt om te sporten natuurlijk.
Klik hieronder om meer te lezen over de EMS trainer en de beste apparaten te bekijken:
5. AB wheel
Oké, het is natuurlijk niet echt een buikspier ‘apparaat’, maar het is wel een handig trainingsmiddel wat je kan helpen om ijzersterke buikspieren te ontwikkelen.
Een groot voordeel is dat het erg goedkoop is in aanschaf en natuurlijk makkelijk op te bergen is dankzij het compacte formaat.
Ongetwijfeld ken je dit trainingshulpje al. Ze liggen tegenwoordig dan ook in vrijwel elke fitness. In korte tijd hebben de ‘AB wheels‘ enorme bekendheid verworven.
Je kunt ze verkrijgen in allerlei soorten en maten. Wel vergt het je waarschijnlijk enige oefening voordat je er voluit mee kunt trainen.
Het is dan ook niet aan te raden om dit wieltje te gebruiken als beginner, maar als meer gevorderde sporter biedt het je een prima aanvulling naast je andere buikspieroefeningen.
6. Buikspier machine
Met de AB crunch machines kun je de weerstand eenvoudig verhogen door gewicht toe te voegen, middels halterschijven of een steekpin. Ze zijn in vrijwel elke gym wel te vinden.
Je kunt deze buikspier machines natuurlijk ook aanschaffen voor in huis. Nadeel is wel dat ze wat duurder zijn.
Daarnaast is het vaak wat groter en zwaarder. Maar als je de ruimte en het budget tot je beschikking hebt is het zeker een goede aanvulling op jouw buikspiertrainingen!
Bekijk aanbod op Fitnesskoerier >>
Bekijk aanbod op Betersport.nl >>
7. AB bike
Niet te verwarren met de airbike, de AB bike kun je vergelijken met een inklapbare hometrainer, waarmee de focus nadrukkelijk ligt op het trainen van jouw buikspieren.
Het is dan ook een apparaat waarmee je zowel je buikspieren mee kunt versterken als je cardio mee kunt doen, en dat in één training.
Dit is dan ook een ideaal apparaat om je buikspieren zo snel mogelijk zichtbaar te krijgen, omdat je naast het trainen van je buikspieren ook het overtollige vet wat jouw buikspieren momenteel (nog) bedekt te bestrijden.
8. AB squat machine
De AB squat machine is niet alleen een geweldig buikspier apparaat, maar het dient tevens als beenspier apparaat. Je traint er namelijk óók intensief je benen mee.
Het is enigszins te vergelijken met een sissy squat machine.
Wil je dus een multifunctioneel apparaat waarmee je meerdere spiergroepen tegelijk kunt aanpakken? Dan is de AB squat machine zeker een goede mogelijkheid.
Het is bovendien speciaal ontworpen om thuis te gebruiken, je kunt het daarom ook makkelijk verplaatsen en opbergen na het gebruik.
9. Dipstation
Nóg zo’n multifunctioneel trainingsapparaat. Je verwacht ‘m waarschijnlijk niet in dit rijtje, maar ook met een dipstation kun jij uitstekend je buikspieren trainen, en dan met name de onderste buikspieren.
Je hebt namelijk dipstation met kussentjes waar jij je armen op kunt laten leunen om vervolgens leg raises te maken.
De leg (of knee) raise is de meest effectieve oefening die er is om de onderste buikspieren mee te versterken.
10. Rotary torso machine
Dit buikspier apparaat ken je wellicht wel vanuit de sportscholen. Het is weliswaar een wat minder praktisch apparaat voor thuis, maar dat neemt niet weg dat het absoluut het perfecte toestel is om jouw schuine buikspieren mee te trainen.
Omdat rotary torso apparaten over het algemeen vrij duur in aanschaf zijn en ook redelijk wat ruimte in beslag nemen, zie je ze vooral terug in professionele fitnessruimtes.
Maar als jij thuis over een grotere homegym beschikt, dan is dit zeker een waardevolle aanvulling.
Welk buikspierapparaat werkt echt?
Regelmatig horen wij de vraag: ”welk buikspierapparaat werkt echt?” Welk apparaat zorgt er nu voor dat ik daadwerkelijk resultaten ga zien en merken?
In feite zal elk apparaat dat je op deze pagina hebt gezien werken. Het is maar net hoe jij het gebruikt.
Uiteraard zal je het op de correcte manier moeten gebruiken. Train dus met de juiste techniek.
Je traint dan niet alleen veel efficiënter, maar ook voorkom je hiermee blessures.
Bedenk ook dat je niet direct zichtbare buikspieren zult krijgen door te trainen met een buikspier apparaat.
Het belangrijkste hiervoor is dat je jouw vetpercentage verlaagd. Zichtbare buikspieren zijn dan ook een combinatie van de juiste buikspiertraining en voeding.
Welke buiktrainer past goed bij mij?
Alle fitnesstoestellen voor buikspieren die je hierboven hebt gezien hebben een positieve werking op de buikspieren. Mits je de buikspier machine consistent en correct gebruikt uiteraard.
Welk buikspier toestel het beste bij jou past is dus vooral afhankelijk van jouw voorkeuren. Hoeveel ruimte heb je bijvoorbeeld over voor het toestel? En hoeveel wil je eraan uitgeven?
Natuurlijk is het ook belangrijk dat je de training op het apparaat leuk vindt. Als het apparaat echt goed bij jouw wensen past, maakt het niet veel uit of je een simpele buikspiertrainer van de Action of Blokker koopt, of een veel duurdere.
Meer over buikspieren:
2 reacties
Ans · mei 12, 2022 op 9:50 am
Waar kan je zo’n AB bike kopen? De link werkt niet.
Casper · mei 12, 2022 op 1:22 pm
Hey Ans, deze is (momenteel) helaas niet leverbaar. Mocht dit product weer op voorraad komen, dan komt de goede link er weer te staan!