Rugtrainer kopen? Dit zijn de 7 beste rugtrainers

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 8, 2023

rugtrainer
rugtrainer

Rugtrainer kopen? Een rugtrainer is een groot begrip en hier zijn dan ook meerdere soorten van.

Elk apparaat werkt op een andere manier en traint weer een ander deel van je rugspieren.

In dit artikel ontdek je welke rugtrainers er allemaal zijn. Ook bespreken we per rugspier apparaat de werking ervan.

Welke rugtrainers zijn er?

Hieronder staan alle rugtrainers waar je uit kunt kiezen. Ze staan in willekeurige volgorde:

1. Seated row machine

seated-row-machine

De seated row machine is de bekendste en meest voorkomende rugtrainer die er is. Het is dan ook niet voor niets dat vrijwel elke gym wel een seated row apparaat in huis heeft.

Het heeft een kussen waar je jouw borst tegenaan kunt laten leunen en het is verstelbaar in hoogte.

De handvatten trek je naar je toe met een vooraf ingestelde weerstand. Je kunt het handvat vaak op meerdere manieren beetpakken, zodat je jouw rug vanuit verschillende hoeken kunt trainen.

Hierdoor kun je genoeg variëren. Bekijk hieronder de prijzen en het aanbod van de seated row machine.




2. Lat pulley

rugmachine-training

Een lat pulley station mag ook zeker niet ontbreken in een serieuze gym. Je kunt hiermee de lat pull down uitvoeren wat een erg goede oefening is om je bovenrug volledig mee te isoleren.

Ook train je je biceps ermee. Je kunt zelf een grip naar keuze bevestigen aan de kabel en dus kiezen voor een smalle greep of juist een wijde greep.

Met de smalle greep zal je meer de binnenste spieren van je bovenrug trainen en met de wijde greep train je juist weer de buitenkant van je bovenrug.

Meestal is de lat pulley voorzien van een gewichtstapel en kun je het gewicht instellen door hier een pin in te steken.




3. Roman chair

roman-chair-review

Een roman chair is in tegenstelling tot de seated row machine en de lat pulley vooral geschikt om de onderrug mee te trainen. Dit krachttoestel wordt ook vaak een hyperextensie bank genoemd.

Het is de bedoeling dat je erop gaat liggen en vervolgens je bovenlichaam op en neer beweegt, waarbij je er op let dat je jouw bovenlichaam niet overstrekt.

Als je de oefening zwaarder wilt maken kun je extra gewicht beethouden in de vorm van bijvoorbeeld een halterschijf. Naast je rug is deze rugtrainer ook zeer geschikt om je buikspieren mee te trainen.




4. T-bar row machine

t-bar-machine

De T-bar row is een welbekende oefening voor de rugspier en heeft zijn naam te danken aan de bar (stang) met een T-vorm waarmee de oefening uitgevoert wordt.

Het kan worden uitgevoerd met behulp van een T-bar row landmine. Dit is een bevestiging waar je de barbell in kunt doen om vervolgens de oefening uit te voeren.

Het is de bedoeling dat je de T-bar naar je borst toe trekt. Door de relatief smalle greep train je voornamelijk de binnenkant van je rug.

Je hebt hier ook speciale apparaten voor, de zogenoemde T-bar row machine. In sommige gevallen zitten hier voetpedalen en een kussen (pad) op waarop je je borstkas kunt laten leunen.

t-bar-row-machine

Deze machines zie je niet erg vaak in de gemiddelde sportschool, wat eigenlijk best jammer is. Het is namelijk één van de meest effectieve rugtrainers waarmee je heel veel kracht kunt opbouwen.




5. Pull up bar

rugtrainer-stang

Van alle rugtrainers is de pull up bar de goedkoopste en makkelijkste optie. Het is erg geschikt om thuis te gebruiken.

Na het bevestigen aan de muur, plafond of deur kun je jezelf er meteen aan optrekken. Pull ups en chin ups zijn een essentiële oefening om je rugspieren mee te trainen voor zowel kracht als voor massa.

Als je een pull up bar gaat kopen dien je echter wel met wat zaken rekening te houden, zoals de plek waar je het ophangt en voor welke oefeningen je de bar allemaal gaat gebruiken.

Wil je weten waar je op moet letten en wat je beste opties zijn? Klik dan op de knop hieronder:




6. Buik en rugtrainer

buik-en-rugtrainer

Een buik en rugtrainer is een relatief breed begrip en hier kan dan bijvoorbeeld ook een roman chair mee bedoeld worden.

Echter gaat het hier om de buik en rugtrainer je een gewicht verplaatst middels een ”crunch beweging” naar voren óf naar achteren, met als doel respectievelijk de buikspieren en de (onder)rugspieren te trainen.

Het is verstelbaar en dus multifunctioneel voor de gehele core. Dit type trainers zijn er ook voor enkel de buikspieren en enkel de rugspieren, maar aangeraden is om een apparaat aan te schaffen dat multifunctioneel te gebruiken is aangezien je dit een hoop ruimte bespaard.




7. Inversie tafel

inversie-tafel-rugtrainer

Dit zal voor de meesten een onbekende rugtrainer zijn. Het apparaat draagt meerdere namen zoals: rugbank, inversiebank, zwaartekracht trainer en errector spine trainer. Het is voornamelijk bedoeld om de rugspieren te stretchen en wordt dan ook veelal gebruikt bij lage rugklachten.

Maar ook wanneer je kampt met nekklachten kan het gebruik van deze rugtrainer verlichtend werken. De bedoeling is dat je erop gaat liggen en jezelf vervolgens laat kantelen.

Waar je op moet letten is dat het idealiter verstelbaar is voor jouw ruglengte en dat het rugkussen dik genoeg is om je comfort te kunnen bieden.

Deze rugtrainer is dus niet zozeer geschikt om je rugspieren sterker te maken maar werkt wel erg goed tegen rugpijn.




Welke rugtrainer moet ik kiezen?

Zoals je hebt kunnen zien zijn er veel verschillende soorten fitnessapparaten om je rug te trainen. Dit kan het kiezen dan ook moeilijk maken.

Welke rugtrainer is de beste keuze voor jou? Dat hangt helemaal af van jouw doelen en wensen.

Zoek je een goede rugtrainer voor thuis? Een die je kunt gebruiken met je eigen lichaamsgewicht, en niet te duur is in de aanschaf? Dan kun je het beste kiezen voor een pull up bar (bovenrug). Of een Roman Chair (onderrug).

Zoek je een wat geavanceerder toestel, waarbij je het gewicht kunt verhogen? Dan zijn de seated row machine en/of en de T-bar row machine de beste keus.

Het voordeel van een rugtrainer

Wat is eigenlijk het voordeel van een fitnessapparaat voor de rugspieren? Je kunt je rug toch ook gewoon trainen zónder apparatuur?

In principe kun je jouw hele lichaam trainen zonder apparatuur of hulpmiddelen.

Echter zal je dit een stuk minder intensief kunnen doen dan wanneer je gebruikt maakt van een rugtrainer.

Met een rugtrainer kun je het gewicht namelijk verzwaren. Met bodyweight oefeningen daarentegen ben je beperkt tot enkel je eigen lichaamsgewicht.

Voor een beginner zal dit wel voldoende zijn. Maar wanneer je echt serieus wilt gaan trainen heb je echt materiaal en apparaten nodig.

Het belang van sterke rugspieren

Wanneer je aan krachttraining doet is het erg belangrijk dat jij je hele lichaam traint. Dus niet enkel de borstspieren en armspieren zoals vaak gedaan wordt.

De benen en rugspieren zijn vaak een ondergeschoven kindje in de sportschool, maar hebben minstens zoveel aandacht nodig.

Omdat de beenspieren en rugspieren de grootste spiergroepen zijn van je lichaam zijn deze zelfs enorm belangrijk om te trainen.

Je rugspieren houden je lichaam in balans en zorgen voor een goede houding. Een lichaam dat niet goed in balans is kan blessures veroorzaken.

rug-wervel

Bovendien is jouw onderrug verantwoordelijk voor het ‘dragen’ van jouw gehele romp. Het fungeert dus als de verbinding tussen je onder- en bovenlichaam.

Het kan daarom ook zeker geen kwaad om je onderrugspieren regelmatig extra goed aan te pakken met behulp van een rugtrainer.

Als je je beenspieren effectief wilt trainen kun je hiervoor gebruik maken van een beenspier apparaat.

Met welk materiaal kan ik nog meer mijn rug trainen?

Naast de rugtrainers die je gevonden hebt in dit artikel, zijn er nog meer mogelijkheden om je rugspieren te trainen.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van dumbbells. Qua dumbbells heb je weer keuze tussen:

Daarnaast kun je natuurlijk ook een halterstang gebruiken. Een erg goede oefening met losse gewichten is de bent over row.

Ook weerstandsbanden en suspension trainers kunnen goed gebruikt worden als rugtrainer. Deze trainingstools zijn licht in gewicht en gemakkelijk mee te nemen en op te bergen.



Andere spiergroepen:

Buikspier toestel

Bilspier apparaten

Beenspier apparaten

Kuitspier apparaten

Onderarm trainers

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *