Calf raise machine / kuitentrainer

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 19, 2024

calf raise machine kuitentrainer
calf raise machine kuitentrainer

Een calf raise machine of kuitentrainer kopen? Bekijk in dit artikel uit welke machines je kunt kiezen om je kuitspieren flink aan te pakken:

Een kuitentrainer uitzoeken

Kies je voor een calf raise machine of toch voor een soort kuitentrainer voor jouw trainingen? Één ding is zeker, er is genoeg keuze wat betreft apparatuur.

Hieronder vind je de beste en meeste voorkomende (calf raise) machines om de kuitspieren mee te trainen:

1. Seated calf raise

kuittrainer

De seated calf raise machine, ookwel de zittende kuiten trainer is één van de weinige machines die specifiek voor jouw kuitspieren is ontwikkeld.

Met het gebruikt hiervan kun je jouw spieren volledig isoleren en calf raises uitvoeren op een verantwoordelijke manier, welke veilig is voor de knieën.

Ook kun je lekker veel gewicht toevoegen om je training zwaarder te maken en dus maximale progressie te boeken.

Bekijk voorraad op fitwinkel.nl >>
Bekijken op fitnesskoerier.nl >>


2. Standing calf raise

standing-calf-raise

De standing calf raise machine is een apparaat waarbij je op een plateau staat en een pad op je schouders kunt laten rusten wat het toegevoegde gewicht draagt.

Je draagt het gewicht dus op je schouders waardoor het mogelijk is om veel gewicht toe te voegen bij jouw kuiten training.

Naast dat het een calf raise machine is kan het in de meeste gevallen ook gebruikt worden om squats mee te maken, twee vliegen in één klap dus!

Bekijk voorraad op fitnesskoerier.nl >>


3. Smith machine

smith-machine-gewicht

De smith machine is waarschijnlijk één van de populairste calf raise machines. Het is oorspronkelijk niet persé bedoelt om enkel je kuiten te mee trainen, maar dient als multifunctioneel apparaat.

Er kunnen ook andere oefeningen mee gedaan worden zoals de squat of de benchpress. De smith machine is een halter rack waarvan je de stang vast kunt zetten met haken door middel van een simpele draaibeweging.

Dit zorgt er voor dat je er gemakkelijk mee kunt trainen en dus ook op een veilige manier calf raises uit kunt voeren op hoge gewichten.

Om het te gebruiken als calf machine kun je er een verhoging onder plaatsen zoals bijvoorbeeld een reebok stepper.4. Leg press machine

leg-calf-press

De leg press machine heeft weliswaar niet als primair doel om je kuiten mee te trainen, maar het kan hier prima voor gebruikt worden.

De machine is namelijk vooral geschikt om de leg press oefening op te doen. Dit is een oefening voor je bovenbenen.

Wanneer je de bovenkant van jouw voet(en) op het plateau plaatst kun je een calf raise beweging maken en dient het dus als prima alternatief voor de seated calf raise machine.

In veel sportscholen is er geen aparte kuit machine beschikbaar en daarom wordt de leg press ook vaak gebruikt als vervanging hiervoor.5. Aerobic step

step-aerobics

Dan de laatste én de goedkoopste mogelijkheid: de aerobic step. Deze tool wordt met name veel gebruikt in combinatie met de smith machine om de kuiten te trainen.

Het is een soort bankje die instelbaar is qua hoogte. Je kunt hier calf raises mee maken, maar ook ander soort oefeningen op/mee doen.

Wanneer je het gebruikt als kuitentrainer dan kun je het bijvoorbeeld voor een muur neerzetten zodat je jezelf kunt vasthouden om je evenwicht te bewaren.

Wanneer je hier al enige ervaring mee hebt dan kun je het doen zonder jezelf vast te houden. Je kuiten worden op deze manier meer aangesproken.

Ook zullen je buikspieren harder moeten werken om je romp in balans te houden tijdens de uitvoering van de oefening.Overige apparatuur

Naast bovenstaande calf raise machines en kuitentrainers kun je de kuiten natuurlijk met behulp van veel meer soorten apparatuur trainen.

Denk bijvoorbeeld aan een trainingsbankje waarbij je op de onderkant kunt gaan staan, eventueel met een gewicht in je handen om de oefening zwaarder te maken.

Als je de leuning van het bankje rechtop zet dan kun je dit gebruiken als houvast om je evenwicht te bewaren tijdens de calf raises.

Ook een bankdruk set kan gebruikt worden om je kuiten te trainen. Aan de achterkant van de bank is vaak een plateau waar je op kunt staan. Je kunt jezelf vervolgens vasthouden aan de haltersteunen en zodoende calf raises maken.

Kortom, er is meer dan genoeg keuze met een beetje creativiteit. Echter zijn de calf machines die je in dit artikel hebt gevonden het meest effectief om te gebruiken.

Waar rekening mee houden?

Zijn er nog dingen waar je rekenning mee moet houden bij het kopen van een kuitentrainer? Uiteraard zijn er een aantal aandachtspunten.

Zo is het allereerst natuurlijk van belang dat je de beste keuze maakt die aansluit bij jouw wensen. Wil je een kuit machine waarbij je enkel en alleen je kuiten kunt aanpakken of wil je een multifunctionele trainingstool?

Een specifieke kuittrainer kan je kuitenspieren over het algemeen wat gerichter trainen, terwijl je met een multifunctionele machine zoals bijvoorbeeld de leg press of de smith machine je ruimte efficiënter benut.

Dit kan bijvoorbeeld een goede uitkomst zijn wanneer je jouw eigen homegym gaat/wil inrichten.

Heb je echter de ruimte én het budget dan is het zeker een toegevoegde waarde om een seated of standing calf machine aan je apparatuur toe te voegen.

Trainen van de kuitspieren

Het trainen van de kuitspieren is iets wat veel sporters vergeten om te doen. Echter is het belangrijk om deze toch te trainen, omdat je ze veel nodig hebt tijdens het lopen.

Ook als jij aan krachttraining doet kunnen sterke kuiten je helpen bij oefeningen voor de bovenbeenspieren. Dit wordt vaak onderschat en daarom dus ook vaak overgeslagen.

Een andere reden waarom veel mensen verzuimen om hun kuitspieren te trainen is omdat het lang duurt voordat er resultaten gezien of gemerkt worden.

De kuitspieren zijn over het algemeen het lastigste om te laten groeien van alle spiergroepen van het lichaam.

Het is grotendeels genetisch bepaald en deze spieren laten groeien kan dan ook een tijdrovend proces zijn.

Met of zonder calf machine?

Over hoe je zo’n kuiten training het beste aanloopt verschillen veel mensen van mening. De één die doet dit het liefste met veel herhalingen op een licht gewicht, met bijvoorbeeld calf raises.

En de ander die doet het weer liever met minder herhalingen op een hoger gewicht, waarbij er gebruik gemaakt wordt van een calf machine. Voor beide manieren komt een kuitentrainer goed van pas.

Maar ook zonder machines is het mogelijk om je kuiten te trainen. Met enkel je eigen lichaamsgewicht en zonder trainingsmateriaal kun je al aan de slag.

Voor meer informatie over het trainen van je kuiten zonder apparatuur kun je een kijkje nemen in het volgende artikel: Kuitspier oefeningen voor thuis.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *