Squat apparaat / Squat machine kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 12, 2023

squat-machine-apparaat
squat-machine-apparaat

Een squat apparaat is een machine waar je in kunt squatten. Er zijn hier verschillende varianten van met grote verschillen ertussen. Ben jij opzoek naar het perfecte squat apparaat voor in jouw gym?

Op deze pagina kun je bekijken welke soorten squat machines er allemaal zijn zodat je tot de beste keuze kan komen. Na het lezen van dit artikel weet jij exact wat het aanbod is.

Wat is een squat apparaat?

Zoals in de inleiding al is aangegeven wordt er met een squat machine niets meer bedoeld dat een toestel waar je in kunt squatten.

Echter heerst er wel wat onduidelijkheid over dit begrip, aangezien er best wel wat mogelijkheden zijn qua toestellen waar je squats mee kunt maken.

Het is één van de beste, zo niet dé beste oefening voor de beenspieren. Meestal wordt deze oefening uitgevoerd met een barbell of andere losse gewichten.

Techniek & afwisseling

Om je techniek te verfijnen, of als afwisseling op je training kan een squat machine goed van pas komen.

Je kunt er enorm sterke en gespierde benen mee kweken. En ook niet geheel onbelangrijk: je kan met een squat apparaat veilig squatten.

Met veel machines kun je squatten zónder dat er een spotter bij is. Waar er met de losse gewichten nog wel meer dan eens ongelukjes gebeuren, is het risico met een machine vele malen kleiner.

Een squat apparaat is daarom voor iedereen. Voor beginners en gevorderden. Het is niet voor niks dat er in vrijwel elke serieuze gym wel minimaal één squat machine aanwezig is.

Welke varianten zijn er te koop?

Zoals al is gezegd zijn er dus meerdere soorten machines om uit te kiezen. De één die zal meer passen bij jouw wensen dan de andere.

Er is iniedergeval genoeg keuze beschikbaar. Hieronder kun je zien welke opties er allemaal zijn:

Hack squat machine

hack-squat-machine

De hack squat is een apparaat dat schuin afloopt. Het bestaat uit een plateau om je voeten op neer te zetten en een gedeelte waar jij je schouders tegenaan kunt leggen.

Dankzij deze plate loaded squat machine kun je squatten op een veilige manier. Je kunt het namelijk vergrendelen met één simpele beweging. Op deze manier kan het niet voorkomen dat je het gewicht niet meer houdt en in de problemen komt.

Het is niet alleen een veilige machine, maar ook nog eens een erg effectief toestel. Omdat je squat vanuit een schuine positie is het een goede aanvulling op jouw free weight squats met barbell en heeft deze oefening zeker recht op een plekje in jouw trainingsschema. Vaak zijn deze squat apparaten tevens te gebruiken als een leg press, een multifunctionele beentrainer dus.Vertical squat machine

vertical-squat-apparaat

De vertical squat machine, ook wel de squat en calf machine genoemd lijkt enigzins op de hack squat machine, met als grote verschil dat dit apparaat niet enkel geschikt is om mee te squatten, en dus de bovenbenen mee aan te pakken.

Maar ook de kuiten die kunnen ermee getraind worden. Vandaar dat het ook wel een calf raise machine genoemd wordt. Dit is wederom een multifunctioneel apparaat waarmee je een complete training mee kunt doen voor jouw beenspieren.

Héél veel keuze is er niet qua toestellen, aangezien dit toestel niet erg populair is in de Nederlandse sportscholen. Toch zijn er een aantal goede toestellen van te verkrijgen. Het merk Body-Solid heeft bijvoorbeeld een goed toestel in hun assortiment.Belt squat apparaat

belt-squat-machine

Deze squat machine die is wat minder bekend. Het is een vrij bijzonder apparaat dat een geheel nieuwe manier van trainen mogelijk maakt.

Waarbij je normaal gesproken squats uitvoert met het gewichten dat op je schouders/nek rust, wordt het gewicht bij dit apparaat om je middel gehangen. Met de gordel (belt) die je om je middel heen hangt draag je het gewicht, waardoor de gewichtsverdeling geheel anders komt te liggen dan je gewend bent. Er zal meer weerstand op je benen komen.

Omdat er minder spanning komt op je rug en je nek is de belt squat machine dé ideale oplossing voor mensen met (beginnende) rugklachten die toch op een veilige manier squats willen maken.

Ook je buikspieren die hoeven minder kracht te leveren, met als gevolg dat je volledig afhankelijk bent van de kracht die vanuit je benen moet komen. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over dit toestel.Sissy squat trainer

sissy-squat-machine

De sissy squat trainer is weer een héél ander soort squat machine dan bovenstaande opties. Het is geen plate loaded apparaat, wat betekend dat je geen extra gewicht kunt toevoegen in de vorm van halterschijven.

Wel kun je natuurlijk een gewicht in je handen houden om de oefening op die manier een stukje zwaarder te maken. De sissy squat trainer die is voornamelijk bedoeld voor in huis, met als grote voordeel dat het weinig ruimte kost en relatief makkelijk te gebruiken is.

Ook zou je deze squat machine natuurlijk in een sportschool kwijt kunnen, zodat er specifiek getraind kan worden op de squat techniek.

Omdat het tevens gebruikt kan worden als een buikspier apparaat én een goede bilspier trainer is, is het een veelzijdig en multifunctioneel toestel dat steeds vaker terug te vinden is in voornamelijk de home gyms.Smith machine

smith-machine-squat

De smith machine die ken je ongetwijfeld wel. Dit is officieel gezien geen squat machine, aangezien het niet specifiek gemaakt is voor enkel squats. Wel kan het hier perfect voor gebruikt worden en dat is dan ook waar de smith het beste tot zijn recht komt, als beenspier trainer.

Dit toestel wordt ook wel de assisted squat machine genoemd, aangezien de stang vastzit aan het frame en dus min of meer ondersteund wordt. Één van de grootste voordelen die je hebt wanneer je squats maakt in de smith is dat het een veilige manier van trainen is.

Met slechts één simpele beweging kun je de stang namelijk weer bevestigen. Er zitten haken aan die je kunt vastzetten aan de uitsparingen. De smith kan gebruikt worden als squat machine om te werken aan de techniek, als aanvulling op de free weight squats óf als vervanging daarop.

Tevens kun je het gebruiken om je gehele lichaam mee te trainen. Leg er namelijk een halterbank onder en je kunt het gebruiken als een bench press.Squatrekken

squatrek-toestel

Last but not least, de squatrekken, oftewel de squatracks. Dit kun je niet echt zien als machines of apparaten, maar wel zijn het de handigste hulpjes die je er goed bij kunt hebben als je van plan bent om free weight squats te maken.

Sterker nog, een squatrek kun je beschouwen als een must-have wanneer je wilt gaan squatten met de losse stang. Zonder een goed en stevig rack is dit namelijk niet te doen.

Je kunt dan ook moeilijk iedere set de halterstang weer optillen en in je nek leggen. Net zoals een squat machine is ook een squatrek is erg groot begrip. Er zijn namelijk meerdere soorten rekken die kunnen fungeren als een squatrek.

De vershillen die zitten voornamelijk in het formaat en de stabiliteit. Klik op de knop om een overzicht te zien van welke squatracks allemaal te verkrijgen zijn.Squatten met de machines

Squats maken met een squat machine is zoals nu al een aantal keren is aangehaald een veilige manier van trainen. Dat is één van de voornaamste redenen waarom er hiervoor wordt gekozen.

Maar zoals je weet is dit niet de enige manier van squatten. Er zijn tal van apparaten, toestellen en trainingsmateriaal dat je kunt gebruiken om squats mee uit te voeren: van weerstandsbanden tot aan kettlebells. Je kunt het zelfs uitvoeren zónder materiaal.

Hieronder vind je de voornaamste alternatieven voor een squat machine en hoe deze van de squat apparaten verschilt.

Squat machine vs leg press

vrouw-op-verticale-legpress

De squat machine of leg press machine, welk apparaat is nou eigenlijk beter? Om te beginnen is het erg lastig om te beslissen welk toestel er daadwerkelijk beter is dan de andere.

Het beste antwoord dat hierop gegeven kan worden is dan ook dat het enorm per persoon verschilt. In theorie is de leg press een soort squat machine, alleen vanuit een andere hoek.

Op dit apparaat zit je namelijk in plaats van dat je ligt. Door veel fitness goeroes wordt de leg press niet voor niks gezien als een waardevolle aanvulling in een trainingsschema.

Apparaten vs free weight

vrouw-squat-met-barbell

Kun je beter squatten met losse gewichten, of met een squat apparaat? Het is een vraag die veel krachtsporters bezig houdt.

Squatten met losse gewichten wordt meestal gedaan met een squat stang op je schouders. Het wordt samen met het bankdrukken en deadliften beschouwd als ‘the big 3’. Hiermee worden de 3 belangrijkste compound oefeningen bedoeld.

Een compound oefening is een spierversterkende oefening waarmee je meerdere spiergroepen aanspreekt in één beweging. Met de squat train je bijvoorbeeld je gehele beenspieren én je buikspieren.

Omdat je met losse gewichten je buikspieren meer aanspreekt dan wanneer je de oefening uitvoert in een squat machine wordt free weight squatting over het algemeen meer aangeprezen.

Squat machine vs Power rack

squatracks-op-rij

Wil je een squat apparaat kopen, maar twijfel je nog tussen en power rack en een machine? Dit kan een lastige beslissing zijn. Een power rack dat kun je zien als een squatrek, alleen dan is het multifunctioneel te gebruiken.

Waar het uiteindelijk op neer komt is de vraag of jij liever squat met een los gewicht of dat je liever traint met behulp van een machine. Wil je fitness apparatuur inkopen voor in een professionele omgeving? Dan kun je prima beide opties kiezen.

Een squat apparaat voor in huis & in de gym

Wat van grote invloed kan zijn op je keuze is of je een squat apparaat koopt voor in een gym, of voor bij jou thuis.

Wil je een thuisgym inrichten? Dan heb je vaak minder ruimte dan in een openbare sportschool en zul je effectiever met je ruimte om moeten gaan. Je kunt in dat geval vaak het beste kiezen voor een squat machine die multifunctioneel te gebruiken is zoals bijvoorbeeld de hack squat machine of de smith machine.

Wanneer je krachttraining apparatuur zoekt voor in een openbare sportruimte dan zul je vaak meer ruimte tot je beschikking hebben en is het vaak mogelijk om meerdere squat apparaten neer te zetten, mits het budget dat toelaat natuurlijk.

Veelgestelde vragen

Heb jij momenteel nog vragen omtrent een squat machine? Wellicht dat je antwoord hieronder te vinden is:

Welke merken zijn er op de markt?

Twijfel je nog welk merk squat apparaat jij moet gaan kopen, of ben je gewoon benieuwd welke fitnessmerken allemaal squat machines in het assortiment hebben?

Hieronder kun je een aantal merken vinden die bekend staan om hun goede kwaliteit squat apparatuur. Dit zijn uiteraard niet álle merken die er zijn, maar wel de meest voorkomende in Nederland wanneer het gaat om squat apparaten:

Is een squat machine effectief?

Een squat machine is een erg effectief toestel, aangezien de squat een erg goede oefening is voor je complete onderlichaam. Je kunt er sterke en gespierden benen mee ontwikkelen.

Hoeveel kost een squat apparaat?

Hoeveel een squat apparaat je kost dat is afhankelijk van welk soort squat machine jij wilt gaan kopen. Zoek je een goedkoop alternatief? De sissy squat machine is over het algemeen de goedkoopste squat trainer die je kunt verkrijgen.

Wat betreft de andere machines zijn er meerdere factoren die invloed hebben op de prijs. Het kan bijvoorbeeld verschillen per aanbieder en per merk.

Wanneer je een squatrek wilt gaan kopen zal tevens de maximale belastbaarheid een grote invloed hebben op de prijs. Hoeveel een squat apparaat je gaat kosten is dus moeilijk te zeggen.

Krijg je zichtbare buikspieren van squatten?

Aangezien je met het squatten niet alleen je benen traint, maar ook je buikspieren kun je hier zichtbare buikspieren van krijgen. Echter is het wel zo dat jouw vetpercentage uiteindelijk zal bepalen of je buikspieren zichtbaar zijn of niet.

Hoe lager je vetpercentage namelijk is, hoe zichtbaarder je buikspieren zullen worden. Feit is wel dat squatten een goede oefening is om je buikspieren te versterken en daarom is een squat machine kopen een goed idee als je niet alleen je benen maar ook je buik wilt trainen.

Kan ik mijn benen ook zonder machine trainen?

Wil jij je benen effectief trainen maar geen squat machine kopen? Dat is geen probleem. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen kun je ook zónder machine goed uit de voeten komen.

Wat je namelijk kunt doen is squatten zonder machine. Je kunt hier gewichten voor gebruiken zoals halterstangen of dumbbells. Ook de kettlebell squat is een veelvoorkomende en effectieve oefening.

Met hoeveel gewicht moet ik beginnen?

Als beginnende krachtsporter kan het nog wel eens lastig zijn om een goede inschatting te maken met hoeveel gewicht je het best kunt beginnen. Ben je een absolute beginner?

Dan kun je het beste beginnen met een laag gewicht en proberen of je 12 herhalingen kunt maken die je gemakkelijk afgaan. Als dit je zonder al te veel moeite lukt dan kun je het gewicht beetje bij beetje verhogen.

Let er wel op dat een goede techniek altijd belangrijker is dan het gewicht dat je gebruikt.

Welke benamingen kan het toestel hebben?

Je hebt al kunnen lezen dat je een apparaat om in te squatten zowel een squat machine als een squat apparaat kunt noemen. In feite wordt hier dan ook hetzelfde mee bedoeld.

Omdat veel merken Engelse benamingen gebruiken voor hun toestellen komt de term squat machine wat vaker voor dan apparaat. Ook squat toestel of squat trainer kan gebruikt worden als een soortgelijke benaming.

Tot slot

Heb jij na het lezen van dit artikel nog steeds een prangende vraag over squat machines of squat apparaten? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht.

Ook als jij een goede, of juist een minder goede ervaring hebt met een bepaald apparaat, laat dan een reactie achter. 🙂

Misschien ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *