Hip Abductor / Adductor machine kopen | Dijbeen & binnenbeen trainer

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 12, 2023

adductor-machine-kopen
adductor-machine-kopen

Een abductor machine (of hip adductor) is een fitnessapparaat waarmee je de zijkant van je bovenbenen en de zijkant van je billen traint.

er wordt bij deze machines onderscheid gemaakt tussen de abductor machine, waarmee je de zijkant van je bovebeen traint.

En een adductor machine, waarmee je de binnenkant van je been traint.

Wil jij een abductor machine kopen? Op deze pagina kun je de beste mogelijkheden bekijken en ook de uitvoering van deze oefening kun je hier vinden.

Wat is een hip abductor machine?

dijbeen-trainer

Dit beenspier apparaat waarmee je de zijkant en de binnenkant van je benen mee kunt trainen is vrij populair.

Het is dan ook vrijwel het enige apparaat in de hele sportschool waarmee je de zijkant en binnenkant van je benen specifiek kunt isoleren.

Deze machine wordt vaak gebruikt door dames vanuit esthetische redenen. Maar los daarvan is het ook nog eens een erg functionele beentrainer dat daadwerkelijk een van toegevoegde waarde kan zijn in jouw trainingsschema.

Verbeter je squats

Wil jij jouw squat verbeteren? De hip abductor machine die kan er voor zorgen dat jouw squat er aanzienlijk op vooruit gaat. Als je de binnen en de buitenkant van je benen sterker maakt dan zul je tijdens de squat meer balans hebben.

Met name als jij de neiging hebt om je knieën naar binnen of juist naar buiten te laten wijzen bij het squatten dan doe je er goed aan gebruik te maken van de abductor, danwel de adductor machine.

Verschil tussen abductor en adductor machine

hip-adductor-outter-inner

Het kan behoorlijk verwarrend zijn: is het nou een abductor of een adductor machine?!

De namen lijken erg op elkaar en ook de apparaten die zijn met het blote oog nauwelijks uit elkaar te houden voor de gemiddelde fitness leek.

Het is toegegeven dat de namen en de apparaten inderaad lastig van elkaar te onderscheiden zijn. In de sportschool vind je deze twee toestellen vrijwel altijd vlak bij elkaar en ze lijken op elkaar als twee druppels water.

Tóch zit hier een belangrijk verschil tussen de twee. En dat is namelijk de manier hoe je ermee traint. Met de adductor machine train je de binnenkant van je benen, ook wel de adductoren.

inner-tigh-machine
Hierboven afgebeeld de adductor machine voor het trainen van de binnenkant bovenbenen

Daarentegen train je met de (hip) abductor machine de buitenkant van je bovenbenen en billen.

Het is goed om te weten dat hier dus wel degelijk een verschil tussen zit. Zeker als jij van plan bent om zo’n apparaat te gaan kopen is dat belangrijk.

Vanwege de verwarring wordt het apparaat vaak aangeduid als simpelweg een dijbeen trainer of een binnenbeen trainer, stukken makkelijker als je het mij vraagt.

Abductor machine kopen

Wil jij een abductor machine kopen voor in jouw trainingsruimte? Je zult dan opzoek moeten gaan naar het meest geschikte toestel.

Wat je kunt doen is kiezen voor een specifieke dijbeen of buitenbeen trainer, of je kunt kiezen voor een multifunctioneel toestel dat voor beide bewegingen gebruikt kan worden.

Hieronder vind je een selectie van de beste machines. Deze zijn beiden multifunctioneel te gebruiken:

Body-Solid Proclubline tigh machine

body-solid-proclubline-kopen

De machine van Body-Solid proClubline is een toestel dat gebruikt kan worden als een abductor en als een adductor machine, oftewel een machine voor de binnenkant van je benen en voor de buitenkant van je benen.

Je versteld het makkelijk en soepel. Dit apparaat is erg geschikt voor als jij je benen thuis wilt trainen of als ruimte wilt besparen bij jou in de fitnessruimte.

Aangezien je slechts één apparaat nodig hebt in plaats van twee losse toestellen bespaar je hier ook nog eens ruimte mee. Het heeft een poedercoate afwerking waardoor het bestand is tegen krassen en andere gebruikerssporen. Qua gewicht heeft toestel heeft een gewichtstapel dat verstelbaar is door middel van een stalen pin.Inspire Fitness inner & outer tigh machine

inspire-fitness-apparaat

Inspire Fitness heeft ook een goed toestel dat behoort tot de beste mogelijkheden. Dit toestel is net zoals het Body-Solid apparaat multifunctioneel en dat betekend dat het gebruikt kan worden als een inner én outer tigh machine.

Het heeft zelfs twee verschillende gewichtstapels. Éen voor de adductoren en één voor de abductoren. Beiden die hebben een gewicht dat oploopt tot 50 kg.

Het apparaat is erg compact ontworpen en past dan ook in bijna elke sportruimte. Het enige nadeel van de hip machine is dat het geen verstelbare rugleuning heeft in tegenstelling tot de Body-Solid abductor machine.Benamingen

Door de vele benamingen zie je soms door alle bomen het bos niet meer. Naast de benamingen adductor & abductor machine, buiten & binnenbeen trainer kan het ook een inner tigh machine en een outer tigh machine genoemd worden.

Niet geheel verrassend wordt er met de inner tigh machine de binnenbeen trainer bedoeld en met de outer tigh machine de buitenbeen trainer.

Het toestel wordt ook regelmatig een hip abductor/adductor machine genoemd.

Uitvoering

De uitvoering van de hip abductor en adductor zijn niet erg moeilijk. Wel is het natuurlijk belangrijk om het met de juiste techniek uit te voeren. Hierondervind je de uitleg van beide apparaten:

Abductor machine uitvoering

  1. Stel de leuning goed in en neem plaats op de machine
  2. Stel het juiste gewicht in en de juiste stand van de pads
  3. Zorg ervoor dat je knieën tegen de pads aankomen
  4. Druk benen naar buiten, waarbij je de spanning blijft houden op de buitenkant van je bovenbenen
  5. Hou de uitgangspositie enkele tellen vast en laat je benen weer rustig naar elkaar toekomen.


Adductor machine uitvoering

zijkant-beentrainer

De adductor lijkt erg op de abductor. Met als grote verschil natuurlijk de beweging die je maakt. Bij deze oefening is de juiste verstelling van ‘t apparaat wederom belangrijk.

Zorg ervoor dat je rug rechtop blijft gedurende de uitvoering, idealiter zorg je dan ook dat de leuning jouw gehele rug ondersteund. Maak gebruik van de handvaten op de machine en druk je benen gecontroleerd naar binnen.

De uitgangspositie die hou je wederom enkele tellen vast voordat je jouw benen weer naar buiten laat komen.Alternatieven voor de abductor hip machine

Natuurlijk zijn er ook een aantal alternatieven beschikbaar. Er zijn zowel dure als goedkope alternatieven als je thuis wilt trainen. En als je een alternatief zoekt voor bij jou in de sportschool of thuis dan kun je wellicht één van de volgende materialen of apparaten gebruiken:

Multi hip machine

De multi hip machine is een apparaat dat gebruikt kan worden voor de standing leg curl, maar ook gebruikt kan worden om de dijbenen te trainen.

In principe maak je dezelfde beweging als op de adductor machine, met als verschil dat je de oefening met dit toestel staand uitvoert.


Dijbeen trainer

hip-adductor-dijbeentrainer

Zoek je een goedkoop alternatief op thuis te trainen? Dan kun je gebruik maken van de dijbeen trainer. Dit is een klein apparaatje dat je tussen je benen klemt en vervolgens naar binnen duwt.

Door de spanning die erop staat kun je het langzaam naar buiten laten komen. Doordat je spieren constant op spanning blijven staan train je hiermee zowel de binnen als de buitenkant van je benen.

Je kunt het zittend uitvoeren, maar ook staand of liggend. Deze handige tool is te verkrijgen voor zo’n 30 euro.Weerstandsbanden

weerstands-band

Weerstandsbanden die kun je ook op dezelfde manier gebruiken. Deze kun je verkrijgen met verschillende weerstanden en verschillende lengtes.

Je kunt de hip abductor met elastiek op meerdere manieren uitvoeren, eenvoudig bij jou thuis.


Relevante apparatuur:

Hack squat machine

Squat apparaat kopen

Fitness apparaten voor billen

Leg curl machine

Hip thrust apparaat

Leg press apparaatCategorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *