Beenspier apparaat kopen | Wat zijn de beste beentrainers?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 21, 2023

legpress-apparaat

Een beenspier apparaat is een erg groot begrip. Deze apparaten zijn er namelijk in verschillende soorten en hebben elk zo hun voor en nadelen.

Ook zijn er apparaten die een specifiek deel van je beenspieren isoleren. In dit artikel kom je erachter wat de mogelijkheden zijn voor een beenspier apparaat

Apparaten om je benen te trainen (voor thuis & sportschool)

Hieronder vind je een overzicht met alle fitnessapparaten voor het trainen van je beenspieren. Deze zijn zowel thuis als in de sportschool te gebruiken:

Leg press apparaat

beenspier-apparaat

Wanneer je doel is om echt gespierde benen te kweken, is de leg press machine een erg effectief beenspier apparaat om elk deel in je benen mee aan te spreken. Zo zullen zowel je quadriceps, hamstrings, en bilspieren worden getraint.

Je hebt de machines in verschillende varianten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld de reguliere horizontale leg press machines, maar je hebt ze ook in decline en incline standen. Klik hieronder voor meer informatie:
Leg extension

been-trainer

De leg extension is een erg populair beenspier apparaat om je quadriceps flink mee aan te pakken, je kunt deze dan ook volledig isoleren met behulp van dit toestel.

Niet voor niets is de extension in vrijwel elke sportschool wel te vinden. Wanneer je knieklachten hebt is het niet aan te raden om dit apparaat te gebruiken, er komt namelijk best wel wat spanning op je knieën te staan tijdens het gebruik ervan.
Leg curl apparaat

leg-curl-apparaat

Het leg curl apparaat heeft wel wat weg van de extension, met als grote verschil dat je hiermee de hamstrings isoleert in plaats van de quadriceps. Wanneer je deze twee met elkaar wilt combineren is het ook mogelijk om een apparaat aan te schaffen die zowel voor de curl als voor de extension te gebruiken is.

De leg curl is een erg goede oefening waar je hamstrings erg veel baat bij hebben om sterker te worden en te groeien. Bij een complete beenspier training mag de leg curl dan ook zeker niet ontbreken.
Power rack

power-rack-squat-rek

De power racks zijn vrij uniek in dit rijtje omdat ze niet specifiek een beenspier apparaat zijn, maar het wordt doorgaans wel gebruikt om squats mee te doen. Daarom noemt men het ook wel een squatrek.

Je kunt kiezen tussen een half rack of een full rack, met als grote verschil dat een full rack iets groter en doorgaans ook steviger, completer en multifunctioneler is.

Wanneer je het rack echter alleen gaat gebruiken om mee te squatten voldoet het half rack prima.

Squats zijn zonder twijfel de meest effectieve en complete oefening om beenspieren van staal mee te ontwikkelen. Daarom mag deze oefening in geen enkel trainingsschema ontbreken.
Hip thrust apparaat

hip-thrust-beenspier-trainer

De hip thrust is in korte tijd een erg populaire oefening geworden. Met name onder veel vrouwen wordt deze oefening gedaan om de bilspieren mee te versterken, maar ook zijn er genoeg mannen die gebruik maken van het hip thrust apparaat.

Vaak wordt deze oefening uitgevoerd met een losse barbell, dit kan echter gevaarlijke situaties opleveren wanneer je dit doet met hoog gewicht.

Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van een hip thrust machine, om de oefening op een zo veilig als mogelijke manier te kunnen doen.

Wanneer je echter toch kiest om een barbell met halterschijven te gebruiken, maak dan altijd gebruik van een barbell pad, om je bekken te beschermen tegen de stang.
Sissy squat machine

sissy-squat-trainer

De sissy squat machine is een beenspier apparaat in opkomst. Steeds meer mensen schaffen deze beentrainer aan voor thuis vanwege het compacte formaat en de relatief lage prijs van dit trainingshulpje.

Het biedt je ondersteuning bij het maken van de squat, ook zorgt het ervoor dat je de squat met de goede techniek uitvoert. Dit is dan ook een reden dat veel fervent krachtsporters de sissy squat machine gebruiken om hun techniek te perfectioneren.

Anders dan de naam doet vermoeden is het dus niet bedoeld voor een zogenaamde ‘sissy’, maar juiste voor doorgewinterde krachtsporters. Daarnaast kunnen beginners er natuurlijk ook prima gebruik van maken.
Belt squat machine

belt-squat-apparaat

De belt squat, weer zo’n vrij uniek beenspier apparaat dat je momenteel nog niet erg vaak tegenkomt. Ook dit apparaat is bedoeld om mee te squatten, maar dan op een erg unieke manier.

Het biedt je namelijk de mogelijkheid om een gordel om je middel heen te doen waar het gewicht aanhangt. Voordeel hiervan is, dat jij je handen vrij kunt houden tijdens het squatten.

Een andere manier om je handen vrij te houden maar tóch met een losse stang te squatten is middels het gebruik van een safety squat bar.

Nog een voordeel van dit beenspier apparaat is dat het gewicht zich dichter bij je benen bevindt, waardoor je meer stabiliteit zult hebben dan tijdens het doen van squat met een barbell in je nek.
Smith machine

smith-apparaat-squat

De smith machine is een multifunctioneel kracht apparaat en wordt ook vaak gebruikt als beentrainer. Zo kunnen er squats mee gedaan worden op een veilige manier. Dit apparaat heeft namelijk een stang die vastzit aan de machine zelf die je kunt vergrendelen met haken.

Zo kun je met één simpele draaibeweging de stang vastzetten en kun je dus op een veilige manier trainen.

De ‘smith’ wordt naast squats ook veel gebruikt voor het trainen van de kuitspieren. Er wordt dan gebruik gemaakt van een step aerobics om calf raises mee te maken.
Hip adductor

dijbeen-trainer

De hip adductor, ook wel dijbeen trainer genoemd, is een apparaat om binnen- en buitenkant van je bovenbenen gericht mee te trainen.

Je ziet deze machines in de meeste gyms terug en zo nu en dan zul je zo’n toestel ook in een homegym terugzien.

De hip adductor is met name onder vrouwen een erg populair apparaat, maar ook steeds meer mannen zien er het nut van in.
Tot slot

fitness-beentrainers

Je hebt zojuist de meest effectieve en populairste beenspier apparaten kunnen bekijken. Dit zijn allemaal apparaten die gebruikt worden voor krachttraining.

Natuurlijk is er ook nog cardio apparatuur waarmee jij je beenspieren kunt trainen. Naast deze apparaten kun je bijvoorbeeld ook een hometrainer of een roeitrainer kopen.


Misschien ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *