Barbell pad kopen? Functies, aandachtspunten & aanbod

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 3, 2024

barbell pad kopen
barbell pad kopen

Barbell pads zijn de ideale oplossing om je nek en schouders te beschermen tijdens het doen van squats met een barbell.

In dit artikel kom je erachter wat te functies en voordelen zijn van een bar pad en waar je deze kunt kopen.

Wat is een barbell pad?

Een barbell pad, ook wel kortweg een ‘bar pad‘ genoemd, is een soort ‘beschermhoes’ die jij om de squat stang heen kunt bevestigen.

De pad is meestal gemaakt van schuim of ander zacht materiaal waardoor jij jouw schouders, trapezius en nek kunt ontlasten.

Het is voornamelijk aan te raden om de pads te gebruiken voor beginners óf wanneer je last hebt van je nek dan wel schouders tijdens het squatten.

Waar op letten bij het kopen van een bar pad?

Als je een barbell pad gaat kopen zijn er een aantal aandachtspunten. De pads zijn namelijk in verschillende soorten te verkrijgen.

Het is daarom zaak om eerst te weten wat voor bar pad jij het liefst wilt gaan gebruiken.

Het bevestigen

Er zijn verschillende manieren om de bar pad aan de stang te bevestigen. Zo zijn er pads bevestigd worden door middel van:

  • Klittenband: Dit is de meest voorkomende variant. Door middel van het klittenband kun je de pad goed vastmaken en zelf bepalen hoe stevig deze om de bar bevestigd zit.
  • Klembevestiging: Na klittenband is dit de meest voorkomende variant. Deze zijn vaak van rubber, zodat je pad na het klemmen om de bar weer vanzelf sluit.
bar-pad-opening
  • Straps: Deze soort bevestiging komt het minst vaak voor. Vaak is het in combinatie met een klembevestiging. Voordeel is dat je hierdoor extra zekerheid hebt dat de pad op z’n plek zal blijven tijdens het trainen. Een nadeel is dat het je meer tijd kost om het erop te doen en eraf te halen.
barpad-riem

Materiaal

Naast de verschillende sluitingen zijn de bar pads er ook in verschillende soorten materiaal. Zoals gezegd zullen de pads meestal van schuim gemaakt zijn. Maar ook zijn er rubber varianten te verkrijgen.

Het voordeel van rubber is dat deze normaal gesproken iets meer grip heeft op de barbell, waardoor je dus ook minder kans hebt dat de pad gaat bewegen tijdens het squatten.

Nadeel van rubber ten opzichte van schuim is dat dit vaak wat harder aan zal voelen, waardoor je de druk van het betreffende gewicht wat meer zal voelen.

Lengte en dikte

barbell-pad-stang

Doorgaans zal de pad wel lang genoeg zijn om het gehele draagvlak van de stang te bedekken, maar de dikte van de pad kan wel invloed hebben op de stabiliteit van de stang als je deze op je schouders draagt.

Daarnaast zal de dikte ook bepalen hoeveel bescherming het biedt. Wil je dus zoveel mogelijk bescherming, dan is het zaak om de kiezen voor een zo dik mogelijke pad.

Houd er wel rekening met dat hoe dikker de hoes is, hoe minder stabiel de stang ligt.

Functionaliteiten

Benieuwd bij welke oefeningen je de beschermrol allemaal kunt gebruiken? Hieronder vind je alle mogelijke oefeningen waarbij de rol gebruikt kan worden:

Squats

barpad-squat

Zoals gezegd worden de pads in de meeste gevallen gebruikt tijdens het doen van back squats.

De voordelen zijn zoals eerder benoemd dat je meer bescherming hebt aan je nek en schouders.

Omdat er nu een zachte laag tussen de stang en je lichaam zit, voel je de druk van het gewicht minder.

Vaak zullen beginnende krachtsporters dan ook last krijgen van de plek waar de barbell op rust tijdens het maken van squats. De plek zal de eerste weken of maanden ietwat beurs aanvoelen en in sommige gevallen zelfs blauw worden.

Omdat het maken van squats zonder pad wel wat effectiever is (aangezien maximaal contact met de barbell zorgt voor meer balans tijdens de oefening) kun je dit ‘t beste rustig opbouwen.

Begin dus met de pad eraan en doe bijvoorbeeld de eerste keren één of twee sets zonder, met eventueel een lager gewicht.

Calf raises

Naast squats worden de pads ook vaak bij calf raises in de smith machine gebruikt. Er word dan op een step aerobics gestaan en een calf raise uitgevoerd.

De smith machine zal al gedeeltelijk druk van je nek wegnemen, maar het kan zich lonen om de bar pad alsnog om de stang heen te doen, om zo maximale bescherming te kunnen geven aan je lichaam.

Hip thrust

Wanneer je een hip thrust uitvoert met een barbell is het aangeraden om altijd een barbell pad te gebruiken.

Tijdens deze oefening zal het gewicht namelijk op je bekken leunen, ook zal de stang kunnen gaan verschuiven tijdens de oefening.

Om je bekken zo goed als mogelijk te beschermen kies je het best om óf een pad te gebruiken, óf de oefening uit te voeren op een hip thrust machine.

Lunges

Lunges kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden. Maar wanneer je er voor kiest om deze te doen met een stang in je nek, kan het handig zijn om hier een pad voor te gebruiken.

Waar kopen?

De bar pad is te verkrijgen in fitnesswinkels of online te bestellen bij de onderstaande aanbieders:
Misschien ook interessant:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *