Belt squat machine kopen | Waarom gebruiken?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 26, 2024

belt squat machine
belt squat machine

De belt squat machine is een relatief (nog) onbekend beenspier apparaat. Toch biedt deze squat machine je vele voordelen ten opzichte van andere kracht apparatuur.

Hier lees je de voordelen van squatten met dit geavanceerde toestel ten opzichte van de klassieke barbell squat.

Voordelen van de belt squat machine

belt-squat-machine

Het grootste voordeel van de belt squat machine is dat deze je rug voor een groot deel zal ontlasten tijdens het uitvoeren van de squats.

Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om te squatten met zwaarder gewicht zonder hierbij je wervelkolom en onderrugspieren extra te belasten.

Dit is dus ook ideaal voor mensen met klachten aan de rug/nek wervels of lage rugpijn.

Ontlast je bovenlichaam

Naast je rug en je nek zullen ook je schouders enorm ontlast worden bij het gebruikt van de belt squat machine.

Tijdens het squatten met een barbell zullen deze in een verre van ideale positie verkeren en constant op spanning staan.

Bij een belt squat daarentegen zullen je schouders niet tot nauwelijks belast worden. Op deze manier voorkom je dus blessures.

Doelgerichter trainen

Doordat het gewicht dichter bij de plek zit waar de kracht vandaan moet komen zal je minder gewicht nodig hebben om effectief te kunnen trainen.

Ook je core zal minder kracht hoeven te leveren dan bij een ‘normale’ barbell squat, omdat je met de belt squat machine stabieler staat. Gevolg hiervan is dat je meer herhalingen kunt maken. Je bent nu namelijk alleen nog maar afhankelijk van de krachtoverdracht in je beenspieren.

Variatie

De beenspieren zijn gebaat bij een gevarieerde training. Vaak worden ze getraint met de squat en de leg press machine.

Dit zijn beide erg goede apparaten om je benen op te trainen, maar voor het beste resultaat wissel je deze af met de belt squat machine.

Op deze manier geef je jouw beenspieren geen kans op gewenning aan de trainingen en blijf je ze maximaal prikkelen voor het beste resultaat.

Het is geen isolatie machine

Apparaten zoals de leg curl machine en leg extension zijn machines waarmee je één bepaald deel van de beenspieren isoleert.

Dit soort oefeningen zijn prima ter ondersteuning, maar hebben geen prioriteit als je traint voor sterkere of grotere beenspieren.

Het is dan ook beter om oefeningen te doen waarbij je de gehele beenspieren aanspreekt.

Multifunctioneel

De belt squat machine is niet alleen maar goed om de benen mee aan te pakken, maar dient tevens als een multifunctioneel trainingsapparaat.

Zo kun je ‘m bijvoorbeeld gebruiken als kabelstation om mee te dippen met toegevoegd gewicht. Ook kun je er oefeningen zoals de cable row mee uitvoeren.

Waar kopen?

Zoals gezegd is het apparaat is nog relatief onbekend in Nederland en het aanbod is daarom nog niet zo groot.

De beste apparaten waar je uit kunt kiezen zijn de ATX belt squat machine en de 8DX machine van het merk FP equipment. De prijs van een belt squat machine ligt doorgaans rond de 1500 euro.

Belt squat zonder machine

De belt squat is ook uit te voeren zonder machine. Wat je hier voor nodig hebt is: een dipping belt, een verhoging om op te staan en een gewicht om aan je belt te hangen.

Hier kun je het best een halterschijf, bumper plate of kettlebell voor gebruiken.
Meer apparatuur:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *