Leg extension machine: Waar te koop?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 19, 2024

leg extension machine kopen
leg extension machine kopen

Leg extension machines zijn in iedere serieuze sportschool te vinden. Ze zijn erg geschikt om zeer gericht je quadriceps mee te trainen.

Na het lezen van dit artikel weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een leg extension machine. Ook bekijk je de beste verkooppunten.

Over de leg extension machine

legextension

Het apparaat zal voor de fitness fanaten onder ons geen onbekende zijn. Bij deze machine kun jij je benen strekken met een door jou bepaalde weerstand.

De quadriceps is de spiergroep aan de voorkant van je benen. Het is belangrijk om deze spiergroep naast je squats nog eens extra te isoleren.

De beste manier om dit te doen is met de extension. Deze oefening zou je eventueel ook kunnen uitvoeren met weerstandsbanden, maar dit is lang niet zo effectief als met een apparaat.

Waar te koop?

De leg extension machines zijn te koop bij de volgende webshops:

Fitnesskoerier.nlBekijk aanbod >>
Fitnessapparaat.nlBekijk aanbod >>
Bol.comBekijk aanbod >>
leg-extension-machine


Aandachtspunten

been-extensie

Hou bij het aanschaffen van een leg extension machine met de volgende punten rekening:

Maximaal gewicht weerstand: Wat is het maximale gewicht dat je kunt instellen? Zeker als je beschikt over een stel sterke benen en je voert de extensie uit met zware gewichten is dit een punt om in de gaten te houden.

De gemiddelde machine gaat tot zo’n 90 kg max. Als je een hogere weerstand wilt kun je het best kiezen voor een apparaat waar je zelf schijven aan kunt hangen. Op die manier zal je namelijk veel hoger kunnen gaan in gewicht.

extension-draaipunt

Makkelijk verstelbaar? Belangrijk is dat de machine gemakkelijk te verstellen is. Zowel de zitting als de enkelsteun.

Prijs kwaliteit: Het spreekt voor zich dat je streeft naar een zo goed mogelijke prijs/kwaliteit verhouding. De prijzen lopen erg uiteen en zijn grotendeels afhankelijk van waarvoor je de machine gaat gebruiken.

Een leg extension machine voor thuis gebruik zal over het algemeen minder kosten dan een voor professioneel gebruik.

Multifunctionele machines

Er zijn ook multifunctionele beentrainers waarmee je zowel de extensie als de leg curl kunt trainen. De leg curl is een oefening waarbij je het gewicht met je benen naar beneden duwt.

Dit is een effectieve isolatie oefening voor je hamstrings.

Als je ruimte wilt besparen is het dus een mogelijkheid om zo’n machine aan te schaffen. Dan hoef je geen losse leg extension én leg curl machine aan te schaffen.

Meer beentrainers

Naast de multifunctionele trainers is er ook nog leg press machine. Dit is een machine waarbij je het gewicht van je af duwt.

De leg press is een goede en complete oefening waarbij je jouw gehele beenspieren traint.

Daarnaast is er uiteraard nog de squat. Dit staat bekend als dé koning der beenspieroefeningen. Naast je leg extensions is het dan ook zaak om altijd te blijven squatten.

Om squats uit te voeren kun je een power rack of een half rack gebruiken. Deze fungeren dan ook beide als squat rek.

Een andere goede been trainer om je quadriceps mee te isoleren is de sissy squat trainer.

Uitvoering leg extension

extension-apparaat

De uitvoering van de leg extension op de machine gaat als volgt:

  • Stel de machine zo af dat je knie uitkomt ter hoogte van het draaipunt. Zorg er ook voor dat je de beweging zo groot mogelijk kunt maken.
  • houd de handvaten met beide handen vast en zet je rug strak tegen de leuning waarbij je je schouders naast achteren duwt.
  • beweeg je benen nu omhoog totdat ze in een rechte lijn staan. Overstrek ze niet. Dit is namelijk funest voor je knieën.
  • eenmaal bovenaan span je je quadriceps voor enkele tellen zo hard als mogelijk aan.
  • Laat je benen nu weer zakken. Zak zover mogelijk naar beneden. Laat het gewicht niet rusten als je beneden bent maar blijf de spanning op je quadriceps behouden.

Zorg voor een veilige uitvoering

Het is ook mogelijk om de leg extension met één been tegelijk uit te voeren. Sommige mensen geven hier de voorkeur aan omdat ze dan meer controle over de uitvoering hebben en dus beter op de techniek kunnen letten.

Techniek is bij de extensie dan ook van essentieel belang. Je zal niet de eerste zijn die knieklachten overhoudt aan het ongecontroleerd uitvoeren van de oefening.

Een aantal tips om klachten en pijntjes te voorkomen:

  • Begin nooit met te veel gewicht, warm altijd rustig op.
  • Om progressie te boeken verhoog je het aantal herhalingen in plaats van het gewicht.
  • Check altijd van te voren of de afstellingen van de leg extension machine goed staan en stel zo nodig bij.
Meer krachtapparatuur:


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *